Társoldalunk:

Finn háziverseny Új-Zélandon

Marcus Grönholm sikerével ért véget a szezon tizenkettedik versenye, az Új-zélandi rali - a Peugeot finn pilótája 2000 után megszerezte pályafutása második világbajnoki címét. A francia konstruktőr meg zsinórban harmadszor a legjobb. Második amúgy Rovanperä (Peugeot), harmadik Mäkinen (Subaru) lett, persze mindkettő finn.

EPA
A győztes trió
Fotó: EPA
Grönholmnak a záró napon már biztonsági autózás is elég volt a sikerhez (ezzel együtt mind a nyolc szakaszt megnyerte...), miután riválisai közül korábban csapattársa, a címvédő brit Richard Burns és Colin McRae (Ford) is kiesett. Idei negyedik futamgyőzelme a finnek, illetve hát a második világbajnoki címe - előnye behozhatatlan, hiába van még két viadal - az ausztrál és a brit - hátra.

A konstruktőrök versenyében a Peugeot sorozatban harmadszor végzett az élen (idén nyolcadszor gyűjtötték be a maximális 16 pontot).

Másodikként a tavaly Új-Zélandon harmadik, finn Harri Rovanperä végzett persze, hogy Peugeot-val (és Voitto Silander navigátorral), harmadik pedig a négyszeres világbajnok, ugyancsak finn Tommi Mäkinen lett Subaruval. S csak azért nem márkatársa, a norvég Petter Solberg, mert a 25. szakaszon feladta az Impreza motorja.

Még pontszerzőként ért célba a spanyol Sainz (Ford), s a sok kiesésnek hála két Hyundai-menő, a finn Kankkunen és a belga Loix.

Következik az Ausztrál rali, november 1. és 3. között.

Az Új-zélandi rali végeredménye (élcsoport):
1. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206) 3:58:45.4 ó (104 km/ó)
2. Rovanperä, Silander (finn, Peugeot 206) + 3:47.6 p
3. Mäkinen, Lindström (finn, Subaru Impreza) + 4:26.3 p
4. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus) + 5:48.9 p
5. Kankkunen, Repo (finn, Hyundai Accent) + 7:10.2 p
6. Loix, Smeets (belga, Hyundai Accent) + 7:52.5 p
7. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Peugeot 206) + 8:24.4 p
8. Gardemeister, Lukander (finn, Skoda Octavia) + 8:56.1 p
9. Delecour, Grataloup (francia, Mitsubishi Lancer) + 10:43.6 p
10. Schwarz, Hiemer (német, Hyundai Accent) + 11:34.8 p

KAPCSOLÓDÓ CIKK