Társoldalunk:

Grönholm a bajnokok bajnoka

Sokadszorra indult, először nyert a finn Marcus Grönholm a "szezonzáró" bajnokok tornáján, ahol különböző autós-motoros szakágakból érkezett pilóták mérik össze erejüket eltérő versenygépekkel. A Kanári-szigeteken Grönholmot az év legjobb ralisának is megválasztották, a francia Loeb lett 2002 felfedezettje.

EPA
Grönholm: Na ezt is én nyertem
Fotó: EPA

A Kanári-szigeteken november 29. és december 1. között megrendezett versenye(ke)n akadt mindenhonnan egy-két képviselő, a bajnokok - egyéni - tornája mellett volt még nemzetek viadala is. A királykategória Forma-1 aktív, illetve hát leendő pilótái közül a német Heidfeld és a brazil Pizzonia vett részt.

A színes eseményt 15. alkalommal hozták össze, 1992 óta mindig a Las Palmas környéki, 2,6 km hosszú, inkább murvás mint aszfaltos pályán (65-35%). S hogy milyen gépekkel? Audi S1-től Buggyn keresztül Peugeot 206 WRC, közte Evo 6-os, N-es Mitsubishi meg Seat Cordoba WRC - közös bennük a négy kerék.

Az autókat és a terepet persze nagyjából a ralisoknak találták ki, nem véletlen, hogy nagyjából a WRC menőinek jutalomjátéka ez. Olyan nagyágyúk arattak itt sikereket, mint a spanyol Carlos Sainz, a skót Colin McRae, a finn Tommi Mäkinen és Juha Kankkunen, a francia Didier Auriol vagy a svéd Stig Blomqvist - utóbbi amúgy "legendaként" ezúttal is megmutatta magát.

A negyedszer kiírt nemzetek tornáját az amerikaiak nyerték a döntőben az olaszokat verve. A bajnokokét meg a raliban kétszeres világbajnok Marcus Grönholm. A nyurga finn az N-es Mitsubishit nem nagyon szerette, a fináléban viszont csak Seattal és Peugeot-val kellett menni (utóbbi majdnem olyan volt, mint az övé, csak ezt a Grifone készítette elő).

A bajnokok tornáján ötödször próbálkozó Grönholm a döntőben a francia Sebastien Loeböt verte nagy csatában, hogy aztán azért mindkettejük kapjon elismerést: Grönholm lett az év ralisa, az amúgy citroenes Loeb meg a nagy felfedezett, a szenzáció. Grönholm kicsit odébb, Londonban is "söpört", természetesen ott is őt választották a legjobbnak, meg hát csapatát, a zsinórban három vébét nyerő Peugot-istállót.

Nemzetek kupája:
1. Egyesült Államok (Colin Edwards, Jeff Gordon, Jimmie Johnson)
2. Olaszország (Marco Melandri, Fabrizio Giovanardi, Renato Travaglia)
3. Finnország (Kari Tianen, J.J. Lehto, Marcus Grönholm), illetve
    Franciaország (Mickael Maschio, Sebastien Bourdais, Sebastien Loeb)
5. Brazília, Spanyolország (címvédő), Svédország, Németország

Bajnokok Tornája:
1. Marcus Grönholm (finn)
2. Sebastien Loeb (francia)
3. Harri Rovanperä (finn, címvédő), illetve
    Francois Duval (belga)
5. Jimmie Johnson (amerikai)
    Marco Melandri (olasz)
    Luis Monzón (spanyol)
    Kenny Brack (svéd)