Häkkinen és Tuohino is nyert az Arctic-ralin

Vágólapra másolva!
A kétszeres Forma-1-es világbajnok finn Mika Häkkinen a 29. helyen végzett az Arctic-ralin, most debütált ebben a szakágban, sikerként könyvelte el, jól érezte magát a Mitsubishi volánja mögött. Győznie honfitársának, Janne Tuohinónak sikerült Forddal.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Fotó: EPA


Häkkinen célja a cél volt, hogy végigmenjen, 29. lett aután, hogy gumidefekt hátráltatta. Ralliartos csapattársa, Kristan Sohlberg (navigátora Jakke Honkanen) fel kellett, hogy adja egy kicsúszást követően. "Nagyon nehéz és fárasztó volt" - így Häkkinen. "Nagy siker ez nekem és a Mitsubishinek is. Néha nem láttam semmit a szikrázó napsütésben, a sötétség vagy a köd miatt, volt, hogy rénszarvasok bóklásztak az úton."

Bizony, a 12. szakaszon csordányi rénszarvas akadályozta egyesek továbbhaladását, a Peugeot gyári felfedezettjének, Juuso Pykälistönek (navigátora Esko Mertsalmi) például a versenyébe került a "randevú" a vadakkal. A szintén világbajnoki résztvevő Hyundainál "részmunkaidős" Jussi Välimäki (jobbkeze Tero Gardemeister, ja, ők is finnek persze) szintúgy kiesett, Häkkinen meg nem, siker.

arcticrally.fihttp://www.arcticrally.fi/WRChttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30278Häkkinen Fun Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=17263

A finn bajnokság Rovaniemi-központú első (egyben Európa-bajnoki) futamát mindenesetre a persze, hogy helyi menő Janne Tuohino nyerte Forddal, navigátora Markku Tuohino - velük is találkozunk vb-viadalokon. Második az ismeretlen Jouni Ampuja, Mika Olvaskainen, Toyota Corolla trió lett, dobogóra állhatott még Sebastian Lindholm (Launo Heinonen, Peugeot 206), róla is hallhattunk már.

A pontosság kedvéért még jegyezzük meg, hogy Häkkinen segítője az az Arto Kapanen volt a Lancerben, aki tavaly Jani Paasonennek diktálta az itinert.

Arctic-rali (15 szakasz), végeredmény:
1. Janne Tuohino, Markku Tuohino (finn, Ford Focus) 2:16:48.1 ó
2. Jouni Ampuja, Mika Ovaskainen (finn, Toyota Corolla) + 3:02.3 p
3. Sebastian Lindholm, Launo Heinonen (finn, Peugeot 206) + 4:51.9 p
... 29. Mika Häkkinen, Arto Kapanen (finn, Mitsubishi Lancer) + 20:02.0 p