Burns kihagyja a 2004-es raliszezont

Vágólapra másolva!
Nem tudott indulni a nemrég befejeződött évad utolsó versenyén, elájult vezetés közben. Nem vehet részt a jövő évi sorozatban sem, hiába igazolt vissza a Peugeot-tól 2001-es vb-sikerének "helyszínére", a Subaruhoz. Az angol Richard Burns agyában daganatot diagnosztizáltak.
Vágólapra másolva!

Hogy a tumor jó- vagy rosszindulatú, nem tudni, mindenesetre az orvosok azt javasolták a 32 éves Bursnek, a 2001-es év világbajnokának, hogy pihenjen, semmiképp se induljon a 2004-es sorozatban.

Burns november 2-án, néhány nappal a szezonzáró brit futam előtt elájult, ezért be kellett vinni a cardiffi klinikára. Két nappal később hazaengedték. Az akkor elvégzett tesztek semmilyen kóros elváltozásra nem utaltak, utóbb azonban kiderült, mégis volt konkrét oka az ájulásnak. Betegségére sugárkezelést kap, az orvosok szerint tökéletesen felépülhet.

Jó barátja, egyben riválisa, az észt Markko Märtin éppen mellette ült, amikor rosszul lett. Rajtuk kívül még Burns edzője, Steve Benton is velük tartott, amikor egy autópályán a Porschéját vezető Richard egyszer csak elvesztette eszméletét. Märtin gyorsan elkapta a vállát, majd szépen az út szélére kormányozta a kocsit, és hívta a mentőket. Közben Benton elsősegélyben részesítette a pilótát. Burns harcban lett volna a végső győzelemért.

"Köszönöm mindenkinek a támogatást, nagyon sokat jelent nekem" - így Burns. "Hálás vagyok a szurkolóimnak, a Peugeot- és a Subaru-csapat tagjainak is. El kell fogadnom az orvosok döntését, tanácsát, persze roppant csalódott vagyok amiatt, hogy nem indulhatok a vébén. De minden erőmmel azon leszek, hogy teljesen egészségesen - és mihamarabb - visszatérjek."

"Richardot bármikor szívesen látjuk viszont, remélem, nemsokára" - nyilatkozta David Lapworth Subaru-főnök. Burns a jelen világbajnokával, a norvég Petter Solberggel félelmetesen erős csapatot alkotott volna, kérdés, ki helyettesíti. A közelmúltban Robert Reid navigátorával két évre írtak alá a Subaruhoz.

"Nagyon bíztunk benne, hogy Richard ott lehet már Monacóban. Még nem volt időnk más pilóta után nézni, de most, hogy már muszáj, rövidesen bejelentjük, a Solberg, Mills kettős mellett ki ül 2004-ben gyári Imprezába."

Ám amióta Burns betegségéről tudni, olyan pletykák keringenek, hogy a Citroëntől kitett Colin McRae lehet a megoldás. Az 1995-ös (Subaruval) világbajnok skót klasszisnak a következő idényre nem maradt gyári állás, és úgy volt, minimum egy évre távozik a WRC-ből. Solberg korábbi kollégája, a négyszeres világbajnok (1996-99) finn Tommi Mäkinen pedig visszavonult.