Vágólapra másolva!
Pénteken bejelentette visszavonulását Lennox Lewis (44 mérkőzés, 41 győzelem, 2 vereség, 1 döntetlen), a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú profi világbajnoka.

"Nagyon nehéz dolog világbajnoki címet szerezni, de még nehezebb azt újra és újra megvédeni. Úgy gondolom, aki már nem képes 110 százalékot nyújtani a ringben, az jobb, ha befejezi. Itt az ideje, hogy jöjjenek a fiatalok" - magyarázta döntését a 38 éves szupersztár a londoni sajtótájékoztatón.

A Londonban született klasszis 9 éves korában költözött édesanyjával Kanadába, s az 1988-as szöuli nyári játékokon már új hazájának színeiben lett olimpiai bajnok. Később profinak állt, majd 1992-ben már újra brit színekben szerepelt.

1993-ban lett először világbajnok, miután a WBC üresen maradt trónjáért vívott találkozón legyőzte Tony Tuckert. Címét egy évvel később Oliver McCall-lal szemben vesztette el, aki kiütötte őt a második menetben. 1997-ben aztán visszavágott McCallnak, így újra övé lett az öv.

Pályafutása csúcsára 1999. november 13-án ért el, amikor második találkozójukon - a döntetlenre végződött ütközetüket követően - legyőzte Evander Holyfieldet, így egyesítette a három nagy szervezet (WBC, IBF, WBA) nehézsúlyú világbajnoki címét.

McCall mellett csupán egy öklöző, az amerikai Hasim Rahman tudta még legyőzni Lewist, utóbbi 2001. április 21-én, ám még abban az évben visszavágott neki is. Lewis Rahman elleni meccsét követően már csak Mike Tysonnal (2002. június 8.) és Vitalij Klicskóval (2003. június 21.) mérkőzött. Gene Tunney és Rocky Marciano után ő a harmadik nehézsúlyú, aki pályafutását uralkodó világbajnokként fejezi be.

A WBC megüresedett trónjáért várhatóan az ukrán Vitalij Klicsko - Erdei Zsolt hamburgi klubtársa - és a dél-afrikai Corrie Sanders küzdhet majd meg.