Vágólapra másolva!
A legmagasabban jegyzett magyar ökölvívó, Erdei Zsolt három év után bokszol ismét Magyarországon, az amerikai George Blades elleni címvédő mérkőzése mellett azonban négy másik hazai bunyós, Bedák Zsolt, Hidvégi György, Balzsay Károly és Komjáthi László is kötelek közé lép szombaton a budapesti Syma-csarnokban. A gála sajtótájékoztatóján Erdei a magyarországi fellépés örömeit hangsúlyozta az ezzel járó plusz teherrel szemben, az [origo]-nak pedig beszélt az ellenfélválasztását ért kritikákról is.

"Óriási dolog itthon szorítóba lépni, mindannyian a legtöbbet adtuk az edzéseken, hogy megfeleljünk a magyar közönségnek" - kezdte a WBO félnehézsúlyú bajnoka, majd rátért ellenfelére, aki miatt nemrégiben kritika érte az ESPN nevű sportcsatorna részéről, mondván, Blades nem üti meg azt a szintet, hogy világbajnoki címért bokszolhasson. "Az, hogy ilyen korán megérkezett Magyarországra, azt mutatja, hogy komolyan veszi az összecsapást. Vagyis nem azért jött, hogy 12 menetet ugrabugráljon, hanem hogy megnyerje a meccset, ezt mindeképpen tisztelni kell benne. Én természetesen arra készülök, hogy megvédem a címemet."

George Blades profi karrierje során 21 győzelme mellett két vereséget könyvelhetett el, utolsó mérkőzése előtt azonban két és fél évet kihagyott, mert mint mondta, nem talált olyan menedzsert, aki ne akarta volna elszedni a pénzét. A 32 éves, azaz Erdeinél nem egészen egy évvel fiatalabb indianapolisi bokszoló a sajtótájékoztató hivatalos részének kezdetéig rezzenéstelen arccal, napszemüvegben ült az övéi körében, később azonban egy szimpatikus sportembert ismerhettünk meg benne. "Tudom, hogy nem vagyok egy Tarver kaliberű bokszoló, de keményen küzdök a sikerért" - mondta a Honeyboy becenévre hallagtó bunyós. "Mindent tudok Erdeiről, őszintén szólva nem örülök, hogy vele kell megmérkőznöm, de ez életem legnagyobb lehetősége, amit ki akarok használni. A meccs előtt természetesen mindenki győzelmet vár magától, úgyhogy én is azt mondom, a madár lehullik a padlóra" - tréfálkozott Blades.

A gála kilenc mérkőzése között először lép kötelek közé márciusi szemműtétje óta Balzsay Károly: "Egy nyolcmenetes felhozó mérkőzést vívok majd. A szemsérülés előtt már címmecsre készültem, most azonban az Universum vezetői úgy gondolták, korai lenne a dolog, talán majd ősszel." Az eddig mind a 15 mérkőzését megnyerő Balzsay a fordított alapállású, brazil José Hilton Dos Santosszal verekszik majd. Érdekesség, hogy karrierje elején Erdei Zsolt már legyőzte a dél-amerikai fiút. "Inkább nem adnék tanácsot, az utóbbi időben ugyanis Dos Santos teljesen megváltoztatta a stílusát. Emellett egy kicsit mintha megőrült volna a srác, úgyhogy nem veszélytelen, de azért Karcsi szerintem a hatodik menetben kiüti a ringből" - vélte Erdei, akinek a hazai környezettől való elszokottságát jelezte, amikor az egyik kérdésre véletlenül németül kezdett el válaszolni.

"Egy kicsit talán több teher nehezedik rám azzal, hogy itthon bokszolok, az ezzel járó boldogság azonban leveszi a vállamról a terhet" - mondta, majd televíziós kötelezettségeinek eleget téve válaszolt az [origo] kérdéseire is.

Forrás: MTI

- Korábban többször utaltál már a visszavonulásra, úgy fogalmaztál, te már tudod, mikor lesz, de egyelőre megtartod magadnak. Annyit elárulsz, hogy egy bizonyos mérkőzéshez, egy időponthoz vagy a címvédések számához kötöd?
- A mérkőzések számához, de az egészségi állapotomhoz is. Ha úgy érzem, hogy már fáradt vagyok, lassulok, ez is fáj meg az is fáj, akkor lehet, hogy korábban meghozom a döntést, mint terveztem.

- Szombaton - remélhetőleg - a nyolcadik címvédésed következik, a tíz pedig elég kerek számnak tűnik...
- Ne próbáld kiugrasztani a nyulat a bokorból!

- Mit szólsz az ESPN szakírójának kritikájához, mely szerint túl könnyű ellenfelet választottak neked, és eleve nem mutatsz hajlandóságot, hogy komoly bokszolókkal harcolj.
- Nemrégiben megkérdeztem az Universumnál, mi lesz a következő címmeccsem, ha a mostani akadályt sikerrel veszem. Kiderült, a kötelező kihívóm Roy Jones lenne, de ő nem jön Németországba. Erre azt mondtam, gyerekek, egy Roy Joneshoz én nagyon szívesen kimegyek Amerikába. Örömmel bokszolok idegenben, címegyesítő mérkőzésen, vagy akár Roy Jones ellen. De nem rajtam múlik. Ezt a könnyű ellenfelet pedig azért idézőjelbe tenném. Láttam Blades pár mérkőzését, tudom mire képes, és az egyáltalán nem lebecsülendő, nagyon oda kell majd figyelnem.

- Ha mégis rajtad múlna, mennyire ambicionálnál egy amerikai túrát valamelyik nagynevű ellenféllel szemben.
- Nyilván anyagilag és az elismertségem szempontjából is jól járnék vele, tehát nekem természetesen célom, hogy összejöjjön egy ilyen mérkőzés. De az sem megy, hogy az ember egymás után vívja a kőkemény meccseket, mert akkor előbb-utóbb elfogy a szufla.

- Lehet, hogy a kritikusok mindössze azt a profik között meglehetősen általános mentalitást hiányolják tőled, hogy a sajtóban követeld magadnak a nagy lehetőségeket, miközben kilátásba helyezed, hogy az összes riválisod fejét letéped.
- Hát igen, talán nem vagyok egy igazi bokszoló típus, nem szeretem az efféle nagyképűsködést. Én csak egy normális ember vagyok. Most miért kéne nekem azt felhánytorgatni, hogy nem hozzák nekem ide Tarvert vagy Roy Jonest. Az én dolgom az, hogy felkészüljek a mérkőzésekre, ha mindenféle mással is foglalkoznék, akkor teljesen felapróznám magamat, és nem tudnám azt nyújtani a szorítóban, amit elvárok magamtól.

- Napra pontosan hat évvel a szombati gála előtt bokszoltál először profiként Magyarországon. Mi a különbség az akkori és a mostani Erdei Zsolt között?
- Ég és föld. Forrófejű fiúból érettebb, bölcsebb, profi bokszoló lettem.

- Ha összengednék a ringben a két Erdeit, mi lenne az eredmény?
- Az első négy menetet talán a fiatalabb nyerné, utána viszont kipukkadna, a mostani Erdei pedig kiütötné a hetedik menetben.