Vágólapra másolva!
Roy Jones Jr.-nak saját bevallása szerint plusz erőt adott az óriási érdeklődéssel várt szombati, Joe Calzaghe elleni félnehézsúlyú profi ökölvívó-mérkőzése előtt Barack Obama elnökké választása.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy amerikai lehetek. Talán jobban, mint korábban bármikor, mert kedden igazi változás történt" - nyilatkozta feldobottan a néhány éve még a szakemberek által súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb bokszolójának tartott sztár. "Szeretem a változást, és majd meglátjuk, én képes leszek-e változtatni."

Hasim Rahman, a Vlagyimir Klicsko elleni profi nehézsúlyú világbajnoki összecsapásra készülő bokszoló Obama szlogenjével üzent ellenfelének: "Mindenkinek, aki azt hiszi, nincs esélyünk, új elnökünk szavait üzenem: igen, meg tudjuk csinálni. Elhozzuk a világbajnoki címet az Egyesült Államoknak."

A 39 éves Jones elsősorban Calzaghe egyhangú mérlegén szeretne változtatni, hiszen a több mint 11 éve nagyközépsúlyú világbajnok walesi mind a 45 profi mérkőzését megnyerte eddig, s most, pályafutása vélhetően utolsó összecsapásán nem akarja vereséggel elrontani dicső mérlegét. Persze az amerikai sem szégyenkezhet, miután 56 eddigi összecsapásából 52-t megnyert, és csupán négyet veszített el. A szupermecset magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezik a híres New York-i Madison Square Gardenben.

Obama elnökké választása egyébként igen nagy érzelmeket kavart az amerikai sportvilágban is. Az Egyesült Államok következő, 44. elnöke több szupersztárral is tartotta a kapcsolatot: LeBron James, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Cleveland Cavaliers klasszisa a Chicago Bulls elleni, magyar idő szerint csütörtök hajnali összecsapásra a politikust éljenző pólóban futott ki a parkettre. Emellett James húszezer dollárral támogatta a kenyai származású politikus kampányát.

A választások utolsó perceiben a Boston Celtics még éppen a Houston Rockets ellen vívott komoly csatát, ám a lefújást követően az öltözőben mindenki a végeredményről érdeklődött: "Amikor megtudtuk, hogy Obama nyert, mindenki ujjongani kezdett. Nagyobb volt az öröm, mint a meccs után" - nyilatkozta Doc Rivers, a bajnoki címvédő Celtics vezetőedzője.

A WTA tenisz-világbajnokságon szereplő Willams nővérek Dohában ünnepelték új elnöküket: "Az édesapám Louisianában nőtt fel, ahol csak fiúnak szólították és soha nem tisztelték, mindig csöndben kellett maradnia. Fantasztikus dolognak tartom, hogy az Egyesült Államokban egy színes bőrű ilyen lehetőséghez jutott" - mondta Venus Williams.

A profi amerikaifutball-liga (NFL) színes bőrű sztárjai is egy emberként ünnepeltek: "Először tudtam elmenni szavazni, úgy érzem, így én is részese lehetettem ennek a fantasztikus dolognak" - mondta Donovan McNabb, a Philadelphia Eagles irányítója.

Üdvözölte Obama megválasztását a Forma-1 legfiatalabb, egyszersmind első színes bőrű világbajnoka, Lewis Hamilton is: "Nagyon, nagyon szerencsés vagyok, hogy Obama megnyerte a választást" - mondta a brit pilóta.