Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor az év talán legnagyobb érdeklődéssel várt bokszcsatájára, az élő legendának számító Oscar De La Hoya és a világ jelenleg talán legjobb profi ökölvívójaként számon tartott Manny Pacquiao mérkőzésére. Az esélyek a fizikálisan sokkal erősebb De La Hoya mellett szólnak, ám ha valaki, akkor a filippínó ütőgép képes lehet a meglepetésre. 

Az augusztusban tető alá hozott összecsapás a szervezők szándékainak megfelelően kezdettől fogva lázban tartja a bokszrajongókat, a Las Vegas-i gálára órák alatt valamennyi belépő elfogyott, ami a önmagában csaknem 17 millió dolláros bevételt jelentett (ez a sportág történetének második legnagyobb jegyeladásokból származó összege, a rekordot e tekintetben De La Hoya tavalyi, Floyd Mayweather Jr. elleni bunyója tartja). A meccset 16 ezren láthajták élőben az MGM Grand Garden Arenában, az igazán nagy, minden bizonnyal jócskán 100 millió feletti summa azonban a fizetős - pay-per-view - tévéközvetítésből folyik majd be a kasszába.

Üzleti szempontból tehát alighanem sikeres lesz a mérkőzés, az előzetes lelkesedésben ennek ellenére nem mindenki osztozott. Több szakértő is fanyalogva fogadta az álommeccsnek kikiáltott csata párosítását, mivel De La Hoya és Pacquiao között alapesetben minimum három súlycsoport különbség van az amerikai javára. Ugyanakkor senki sem vonja kétségbe, hogy ha valaki egyáltalán képes lehet ellensúlyozni ekkora fizikális hátrányt, akkor az éppen Manny Pacquiao, akit évek óta a világ egyik legjobb bokszolójaként tartanak számon.

A váltósúlyú kategória (felső határ 66,7 kg), amelyben a mérkőzést rendezik, De La Hoya számára sem a legideálisabb, hiszen utoljára nyolc évvel ezelőtt bokszolt ilyen alacsony testsúllyal, vagyis intenzív fogyasztás van a háta mögött. Pacquiaónak ezzel szemben egyszerre két súlycsoportot kell felfele ugrania (arról nem is beszélve, hogy eddig könnyűsúlyban is csupán egyetlen mérkőzése volt).

"Én nem az 'apró Manny' ellen készültem, hanem úgy edzettem, mintha maga King Kong lenne a hétvégi riválisom" - mondta De La Hoya két nappal a mérkőzés előtt. "Pacquiaóval szemben nem elegendő a nyers erő, a győzelemhez az is kell, hogy kellőképpen gyors legyek. Pórul járnék, ha azt gondolnám, ugyan már, ez a srác nem erős, nem is gyors, ráadásul kisebb is nálam..."

Forrás: AFP

Jóllehet a küzdelem nem világbajnoki övért zajlik, a marketingben is igazán járatos De La Hoya mindenesetre élete legfontosabb mérkőzésének nevezte az összecsapást, pedig túl van már néhány világraszóló ütközeten: az 1992-es olimpiai aranyérem után ő lett az első profi ökölvívó, aki - nagypehelysúlytól középsúlyig - hat különböző kategóriában világbajnoki címet szerzett.

A 35 éves, promóterként is rendkívül sikeres bokszoló a hivatásosok között 39 mérkőzést vívott meg győztesen (ebből 30 KO) és ötször kapott ki. 2001 óta mindössze tíz mérkőzése volt, többször is bejelentette visszavonulását, de egy-egy nagy kihívás mindig visszacsábította a ringbe. Legutóbbi hat összecsapásából hármat is elveszített, tavaly májusban Mayweather, 2004-ben Bernard Hopkins, 2003-ban pedig Shane Mosley győzte le - igaz, ez utóbbiról éppen a napokban bizonyosodott be, hogy Mosley felkészülésében a dopping is szerepet játszott.

A szintén sokszoros világbajnok, és a légsúlyból (azaz 50,8 kg-ról) startolva ugyancsak jónéhány súlycsoportot megjárt Pacquiao öt évvel fiatalabb De La Hoyánál (a meccs után néhány nappal tölti be a harmincat), ennek ellenére már 52 profi mérkőzést tudhat maga mögött. A mérlege is jobb, 47 győzelme mellett (35 KO) háromszor veszített, és kétszer döntetlenre végzett. Utoljára 2005 márciusában kapott Erik Moralestől, a visszavágón azonban kiköszörülte a csorbát, és legyőzte a mexikóit, csakúgy mint Marco Antonio Barrerát, Juan Manuel Marquezt vagy legutóbb David Diazt.

Forrás: AFP

A Fülöp-szigeteken nemzeti hősként tisztelt Pacquiaót - aki öt különböző kategóriában nyert már vb-címet és jelenleg is a WBC könnyűsúlyú világbajnoka - látszólag nem zavarja a méretbeli különbség: "Még amikor könnyűsúlyúként verekedek, akkor is vannak az edzőpartnereim között nagyváltósúlyú, de még középsúlyú bokszolók is, úgyhogy a tréningeken rendre nagyobb fickókkal gyakorolok. Ezért mondhatom azt, hogy felkészültem a váltósúlyú csatára. Fizikailag kiváló az állapotom, s a gyorsaságom is rendben. Tisztelem Oscart, ő egy jó bokszoló, hatalmas harcos, de én nem tartok az erejétől, s úgy hiszem, az én sebességemmel és meglévő erőmmel legyőzhetem."

De La Hoya persze nemcsak erősebb, de 10 centiméterrel magasabb is Pacquiaónál, ütőtávban pedig még nagyobb javára a különbség. Nem meglepő, hogy a szakértők is őt tartják a mérkőzés favoritjának, a többség szerint Pacquiaónak csupán akkor lehet esélye, ha végigmegy a 12 menet. Marco Antonio Barrera ugyanakkor úgy gondolja, képtelenség áthidalni ekkora differenciát, s a meccs sokkal inkább cirkuszi mutatvány, semmint valós sportértékkel bíró küzdelem lesz. A volt nagypehelysúlyú világbajnok szerint a szervezők becsapják a nézőket azzal, hogy megrendeznek egy ilyen mérkőzést.

Az összecsapást a Sport1 vasárnap hajnali 3-tól élőben közvetíti, ismétlés a Sport2-n 13 órától.