Vágólapra másolva!
Még hosszú ideig beszélni fognak a szombati Nyikolaj Valujev-Evander Holyfield bokszmérkőzésről, amelyet a látottak alapjáén egyértelműen a veterán amerikai nyert meg, ám a pontozók mégis a címvédő oroszt hozták ki győztesnek, így ő maradt a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoka. A zürichi gála pontozóira a legenyhébb jelző a csaló kifejezés, legalábbis az Egyesült Államokban.

A Sports Illustrated szakírója, Chris Mannix kőkeményen fogalmazott elemzésében. A "Valujev győzelme a WBA csalása" című írásban Mannix azt állítja, Holyfield nemcsak jól bokszolt, de egyértelműen meg is nyerte az összecsapást.

"Amit Evander Holyfield szombat este a ringben művelt, a 1994-es George Foremant idézte, aki 45 évesen győzte le Michael Moorert" - áll az elemzésben, amely kijelenti, az a tény, hogy három profi bíró ki tudta hozni Valujev győzelmét, ezáltal megakadályozta, hogy Holyfield ötödször is a nehézsúly királya legyen, több mint kínos.

"Guillermo Pérez Pineda 114-:114-re hozta ki a mérkőzést. Oké, talán... de csak akkor, ha Pinedát bosszantotta Holyfield tánca, s emiatt büntette őt az eredménnyel. Mikael Hook 115:114-re Valujevet látta jobbnak. Erre nincsenek szavak, hacsak nem egy üveg abszint is volt a pontozó asztalán. Pierluigi Poppi 116:112-re adta a meccset Valujevnek.. Ha ügyész lennék, másnap átvizsgáltatnám Poppi bankszámláját..."

Mannix szerint Holyfield ennél többet egyszerűen nem tehetett a győzelemért. "A WBA elnökének, Gilberto Mendozának közleményben kellene bocsánatot kérnie a csalásért, s megfosztani Valujevet a címétől!"

"Én másképpen láttam a meccset, mint a pontozók, de egyáltalán nem vagyok elégedetlen" - nyilatkozta a királykategóriában korábban négyszer is világbajnok amerikai, akinek vereségét a javarészt az ő pártján álló közönség hatalmas füttyel fogadta.

"Valujev nehéz ellenfél, akinél a hatalmas termet a meghatározó tényező, de jól is bokszol, és ez együtt gondot okozott nekem. Jól bokszoltam, azt tettem, amit a sarokban a segítőim mondtak, de ekkorra ember ellen nem könnyű. Azt viszont elmondhatom, Valujev sokkal gyorsabb, mint azt általában gondolják róla. Most hazamegyek, ellazulok, élvezni fogom a karácsonyt, és átgondolom a jövőmet. Úgy gondolom, ma keményen harcoltam, és a célom változatlan: továbbra is én akarok lenni a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka."

"Büszke vagyok arra, hogy egy szorítóban lehettem Holyfielddel" - mondta Valujev. "Kemény küzdelmet vártam, nem csalódtam. Evander fantasztikus bunyós, ezt ma bizonyította is."

Az amerikai edzője, Tommy Brooks megkérdőjelezte a pontozók döntését. "Nem tudom, milyen csatát néztek, de egy biztos: ezt a meccset nem Valujev nyerte meg. Evander csodálatosan bokszolt, nagyszerű teljesítményt nyújtott."

Az orosz óriás menedzsere, Wilfried Sauerland teljesen másképp látta a találkozót. "Nagyon szoros, döntetlen körüli csata volt. Holyfield egyértelműen megnyerte az első hat menetet, Niko pedig az utolsó hatot. Védencem azért maradt világbajnok, mert ellenfelénél jobb volt a mérkőzés második felében. Egyszerűen nem tudta megütni, csak táncolt körbe-körbe."