Vágólapra másolva!
Még a Brit Orvosi Szövetség is komoly kritikákat fogalmazott meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon döntésével kapcsolatban, hogy a női ökölvívás bekerült a 2012-es londoni olimpia programjába. A magyarok ellenben örülnek, hiszen három világbajnoki arany, öt ezüst, és hét bronz mellett számtalan Eb-érmet nyertek már a női bokszolók. Csötönyi Sándor elnök szerint a nagy generációnak ugyan kimarad az olimpiai élmény, de a magyarok így is átütő siker előtt állhatnak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága berlini ülésén komoly döntéseket hozott a 2012-es londoni játékok versenyprogramjával kapcsolatban. A bizottság elsősorban a kajak-kenut és az ökölvívást reformálta meg. Előbbiben ugyan maradt a megszokott 12 szám, de a nők az eddigi három helyett már négy aranyéremért versenyezhetnek.

A határozat szerint 1000 m-en férfi K-1-es, K-2-es, K-4-es, valamint C-1-es és C-2-es versenyeket rendeznek, míg amellett, hogy marad a nők 500 m-es K-1, K-2 és K-4-es száma, eltűnnek a férfi 500 m-es versenyek, és helyettük 200 m-en (férfi K-1, K-2 és C-1, illetve női K-1) szállnak majd vízre a résztvevők az olimpia kajak-kenus versenyén.

Ökölvívásban a nők jutottak lehetőséghez, három súlycsoportban is képviseltethetik magukat. "Nyolc évet küzdöttünk azért, hogy a női ökölvívás olimpiára kerülhessen, hiszen ez volt az egyetlen olyan kétnemű sportág a nyári játékokon, ahol csak a férfiak szerepelhettek. 2001 óta Európa nagyon küzdött azért, hogy keresztülvigye a tervet, 2002-ben Szingapúrban például még elvetette az ötletet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság" - nyilatkozta az [origo] érdeklődésére Csötönyi Sándor.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke elmondta, azért bosszús csak kicsit, mert a magyarok nagy generációjának kimaradt az olimpiai élmény. "Sajnos mindössze három súlycsoport kapott indulási jogot. Így például legeredményesebb sportolónk, Kovács Mária nem lehet ott Londonban, hiszen a legnehezebbek nem indulhatnak."

Forrás: MTI

Kovács Mária a legeredményesebb magyar, mégsem lehet ott Londonban

A nők három súlycsoportban (48, 57, 69 kg), összesen 36-an lépnek kötelek közé, a férfiaknál a továbbiakban nem rendeznek a 48 kg számára ötkarikás versenyt. Összesen 286 bokszoló versenyezhet 2012-ben, Londonban.

Csötönyi elmondta, eddig három világbajnoki címet szereztek magyarok, kettőt közülük Kovács, egyet Pruzsinszky Ivett, de "van még egy rakás vb-ezüst és vb-bronz is, azaz a 4-5. legeredményesebb nemzet a magyar".

Annak ellenére, hogy az elnök szerint a nagy generáció kiöregedésével lépéshátrányba kerül a sportág, akadnak tehetségek. "Csík Mónika, Mizsei Vivien, Csejtei Csilla vagy éppen Ducza Anita képes lehet arra, hogy Londonban folytassa a hagyományokat. Addig remélhetőleg megoldódik a finanszírozás is, több támogatást kapunk majd a Magyar Olimpia Bizottságtól. Sajnos idén a pécsi polgármester-választás miatt elmaradt a hagyományos Boszorkány-kupa, amelyet két szegedi rendezés mellett kilenc alkalommal Pécsett rendeztünk. Jövőre azonban megpályázzuk az uniós bajnokság rendezését. Az átütő siker még előttük áll, három év alatt beépülhetnek a fiatalok az olimpiai csapatba" - magyarázta az elnök.

Kérdésünkre, vajon miért tűnik úgy, hogy a profik között előbb elismerték a női bokszot, Csötönyi azt válaszolta, ebben a média a hibás. "Van még olyan sportág, ahol akad egy olyan kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok sportoló, aki nyolc világversenyen szerzett érmet, mégis alig-alig ismerik a nevét? Nem... Egyszerűen mesterségesen elhallgatta a média a női szakág sikereit, hiszen nem olimpiai sportágként úgy gondolhatta, úgysem érdekel senkit."

Hogy miért az ökölvívás lett az utolsó olyan kétnemű sportág, amelyben a nők szerephez jutottak az ötkarikás játékokon, arról is volt véleménye az elnöknek. "Komoly előítélettel viseltettek a sportág iránt, pedig összehasonlítva a kickboxszal, sokkal veszélytelenebb, hiszen ott rúgnak is. Az biztos, hogy nehéz volt keresztülvinni a dolgot, elsősorban az afrikai és az ázsiai iszlám országokon, de szerencsére már akadnak egyiptomi, indiai és szingapúri versenyzők is."

Mi lesz 2016-ban?

A NOB támogatja a golf és a 7 fős rögbi felvételét a 2016-os játékok programjába, de erről csak októberben, Koppenhágában határoznak véglegesen. Hét sportág - a most támogatott kettő mellett a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya - pályázott arra, hogy bekerüljön az olimpiai műsorba. A rögbi 1900 és 1924 között, a golf 1900-ban és 1904-ben volt műsoron.


A londoni programban lehetnek további változások, ám úszásban, birkózásban és kerékpárban a sportági nemzetközi szövetségek dönthetnek az új számok felvételéről. Viszont a versenyzői összlétszámnak meg kell maradnia, azaz egy megoldás marad: számot vagy számokat törölni. Teniszben a vegyes párosok szerepléséről a nemzetközi szövetség (ITF) decemberben konzultál a NOB illetékeseivel.

Korábban olyan rémhírek is szárnyra keltek, hogy olyan magyar sikersportágak tűnhetnek el az olimpiai programból, mint az öttusa, illetve a kézilabda - utóbbiban így is nagy változás, hogy a jövőben nem tartják meg az alsóházi mérkőzéseket, kizárólag azokat, amelyek a csoporttalálkozók után az érmekhez vezetnek.

Kis boksztörténelem

Az első női nemzeti bajnokságot Kanada rendezte meg 1995-ben, Magyarországon hivatalosan 1996 óta beszélhetünk amatőr női ökölvívásról, abban az évben rendezték az első magyar bajnokságot. 2001-ben rendezték az első Európa-bajnokságot a franciaországi Saint Amand Les Eaux-ban, év végén pedig az amerikai Scranton városa adott otthont az első női világbajnokságnak. Jelenleg a világ 120 országában negyvenezer nő űzi a sportágat.

Forrás: MTI

Pruzsinszky Ivett 2001-ben vb-aranyat nyert

Az eddigi magyar világbajnoki érmek:
I. női világbajnokság, Scranton (Egyesült Államok), 2001
45 kg:
2. Narozsni Mária
71 kg: 1. Pruzsinszky Ivett
75 kg: 2. Ducza Anita
81 kg: 2. Kovács Viktória
+81 kg: 2. Kovács Mária

II. női világbajnokság, Antalya (Törökország), 2002
48 kg:
3. Csík Mónika
54 kg: 3. Tápai Ágnes
+81 kg: 1. Kovács Mária

III. női világbajnokság, Podolszk (Oroszország), 2005
57 kg:
3. Szuknai Zsuzsanna
75 kg: 3. Ducza Anita
+81 kg: 1. Kovács Mária

IV. női világbajnokság, Új-Delhi (India), 2006
75 kg:
3. Ducza Anita
+81 kg: 2. Kovács Mária

V. női világbajnokság, Ningbo (Kína), 2008
57 kg:
3. Pezdány Edina
75 kg: 3. Ducza Anita