Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt egyelőre nem tudja, hogyan alakul majd a pályafutása, miután a múlt szombaton megszerezte a WBC cirkálósúlyú világbajnoki címét, és ezzel az első magyar profi bokszoló lett, aki két kategóriában is a csúcsra ért. A profiboksz.hu megpróbálta összeszedni azokat a lehetőségeket, amelyek előállhatnak a 35 éves ökölvívő karrierjében.

Veszélyes vizeken, avagy címvédés cirkálósúlyban

Sokan elmondták már a szombati találkozó előtt, hogy Erdei fizikálisan nem elég erős ehhez a súlycsoporthoz. Ezt maga Erdei is alátámasztotta, és a nézők is meggyőződhetek róla a Fragomeni elleni meccsen. Az ésszerűség tehát azt diktálja, hogy nem szabad ebben a kategóriában maradnia, de a profi bokszban nem mindig a józan ész dönt.

A WBC már korábban kijelentette, hogy a cirkálósúly bajnokára legközelebb egy kötelező címvédés vár a lengyel Krzystof Wlodarczyk ellen, ami üzleti és sportszakmai szempontból sem célszerű választás Erdei számára. Egyrészt nem számít igazán nagy névnek, így nem lehetne ellene jelentős pénzt keresni, másrészt pedig magas és kellemetlen ellenfél, akinek jelentős tapasztalata van cirkálóban, így a legyőzése egyáltalán nem garantált.

Van viszont egy másik érdekes lehetőség ebben a WBC cirkálósúlyú világbajnoki övben, mégpedig a sportág kiemelkedő egyénisége, Roy Jones, aki középsúlytól nehézsúlyig minden kategóriában volt világbajnok - kivéve cirkálósúlyban. Ha esetleg sikerülne vele megegyezni egy összecsapásról, akkor egy nagyon nagy bevétellel kecsegtető találkozó várna Erdeire, ahol az ellenfél is egy eredetileg félnehézsúlyú bokszoló - egy ilyen párosításra évek óta várnak a magyar szurkolók.

Mivel Jones egy élő legendának számít, így talán a WBC is meggyőzhető lenne, hogy a kötelező kihívó előtt egy Jones elleni meccset is beiktathasson a világbajnok. A mérkőzésre Amerikában vagy Németországban is sor kerülhetne, hiszen Jones mindenhol jól ismert, eladható bunyós. Az Universum fejével gondolkodva pedig még egy utolsó nagy summát ki lehetne talán csikarni a ZDF-től, amely finanszírozná Jones elhozatalát Németországba, és a promóternek is komoly anyagi haszna származna a meccsből.

Esély a cirkálósúlyban való maradásra: 20%

A király visszatér, avagy újra a félnehézsúlyúak között

Talán a leginkább kézenfekvő megoldásnak ez tűnik, ugyanis Erdei is ezt mondta még a Fragomeni meccs előtt, és jeneleg számos olyan lehetőség van a súlycsoportban, amelyet esetleg érdemes lenne az Universumnak megfontolni.

Az első és legegyszerűbb megoldás a trónbitorló Jürgen Brahmer elleni meccs lenne, erre azonban csekély az esély, a tulajdonos Klaus-Peter Kohl szerint ugyanis az Universumnak mindenképpen kell egy sikeres német bokszoló, akivel lehet házalni a televíziós szerződés lejárta után a nagyobb német adóknál.

Szintén szóba jöhet egy meccs az IBF-bajnok Tavoris Cloud ellen. A veretlen amerikainak semmilyen meccse nincs kilátásban, így elvileg szabad - ezért is érthetetlen, hogy miért nem vállalta az Universum által beharangozott címegyesítő meccset Erdeivel. Ebből kiindulva öv nélkül valószínűleg még kevésbé érdekli őt egy németországi kirándulás, de láttunk már csodákat a ringen kívül is.

Forrás: MTI

Talán a legjobb lehetőség a WBA-világbajnok Gabriel Campillo elleni találkozó lenne. A spanyol bunyós simán verhető Erdei számára, ezzel háromra bővítené a begyűjtött övek számát, ami már nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredménynek tekinthető. A WBC-nél jelenleg Jean Pascal a világbajnok, aki a jövő év közepén minden bizonnyal Chad Dawson ellen bokszol majd, így ez a vonal csak az év végére várhat valósággá, addig pedig dönteni kell a következő lépésről. Arra, hogy esetleg az Universum felhozó- vagy interkontinentális meccsen bokszoltassa Erdeit, szerencsére nem kell gondolnunk, ez egy ilyen szintű bokszolónál már elképzelhetetlen.

Esély a félnehézsúlyba való visszatérésre: 50%

Vissza a jövőbe, avagy irány a nagyközépsúly

Korábban már többször is szóba került, hogy Erdeinek ki kellene próbálnia magát nagyközépsúlyban. Ő többnyire hevesen tiltakozott ez ellen, elsősorban a fogyasztási nehézségek miatt. Most viszont ebben a kategóriában olyan lehetőségek nyílhatnak előtte, amelyek mindenképpen érdemesek a megfontolásra.

Elsőként ott van a Balzsay Károlyt legyőző WBO-világbajnok, Robert Stieglitz. Neki az Universum szervezheti a következő meccsét, és vélhetően a baráti bosszú is érdekes téma lehet a megfelelő promócióra. Erdei azonban nem akarja elvenni Balzsaytól a visszavágó lehetőségét, így morális okokból be kell látnunk, hogy ez az út nehezen lesz járható.

De semmi gond, mert a hétvége óta a németeknek van egy másik nagyközépsúlyú világbajnokuk Dimitri Sartison személyében. A középszerű Universum-bunyós legyőzése minden bizonnyal rutinfeladat lenne Erdeinek, és mindezért egy WBA-öv járna, illetve a sporttörténeti bravúr, hogy három szervezet bajnoki címét három különböző kategóriában sikerült begyűjtenie.

A meccs létrejötte csakis az Universumon és Erdei fogyasztási kedvén múlik. Az eddig felsoroltak közül talán ez tűnik a legoptimálisabb folytatásnak, még akkor is, ha a cirkálósúly után a nagyközépsúlyba való fogyasztás kemény dolog lenne.

Esély a nagyközépsúlyú kirándulásra: 20%

Lesz ez még így se, avagy visszavonulás a csúcson

Ez a verzió nem lenne túl örömteli a magyar szurkolóknak, de be kell látnunk, hogy Erdei profi karrierje csúcsára ért. 35 évesen az ember már nem tud évekre előre számolni ebben a sportágban, és alighanem benne is felmerült már a befejezés gondolata.

Forrás: MTI

Mivel az Universummal való vitája elég lehetetlen helyzetbe hozta, egyáltalán nem biztos, hogy a németek akarnak még neki egy olyan anyagi ajánlatot tenni, ami Erdei számára is elfogadható. Egy újabb egyéves kihagyás már komoly veszélyt rejtene magában, arról nem is beszélve, hogy az gyakorlatilag a WBC-öv elvesztését jelentené.

Ha jön egy újabb nagy lehetőség, ami anyagilag és szakmailag érdekes lehet Erdeinek, akkor biztos a folytatás, de ha nem, akkor ez a mostani egy ideális helyzetnek tűnik a búcsúra. Erdei nyilatkozatai mindesetre arra utalnak, hogy szeretne még 2010-ben is bokszolni.

Esély a visszavonulásra: 10%

www.profiboksz.hu