Vágólapra másolva!
Május 29-én Vitalij Klicsko a WBC nehézúlyú övét teszi kockára Albert Sosnowski ellen. A szorító mellől ezúttal is Fritz Sdunek osztja a tanácsokat, ez lesz a páros 42. közös mérkőzése. A csípőműtétje után visszatért, 63 éves edző az Universum gazdasági helyzetéről, saját jövőjéről, és Erdei Zsolt karrierjének további alakulásáról is beszélt a Profiboksz.hu internetes oldalon megjelent interjúban.

A beszélgetés legfontosabb témája Vitalij Klicsko világbajnoki címmérkőzése volt. Sdunek elmondta, többször látta már bokszolni a leendő ellenfelet, aki jó benyomást tett rá, és nem tartja veszélytelennek.

Ugyanez már nem mondható el a hónapok óta a Klicskók kihívójaként tetszelgő David Haye-ről, akivel Sdunek szívesen összeeresztené bármelyik ukránt. "Izgat egy Haye elleni meccs. Akinek ekkora pofája van, annak mindenképpen meg kell adni a lehetőséget egy mérkőzésen."

Ugyanakkor nincs kétsége a meccs kimenetelét illetően, a britet ugyanis nem tartja sem jó, sem veszélyes bokszolónak. "Csak pár momentumot láttam a legutóbbi meccseiből. Nem jelenthet veszélyt Klicskóékra, bár gyors és elég jól mozog, véleményem szerint Vitalij és Vlagyimir is nagyon jól tudna alkalmazkodni Haye stílusához, szerintem mindkettő megverné őt."

A Klicsko testvérek Sdunek szerint az elmúlt években egyaránt sokkal érettebb, jobb bokszolók lettek, mint korábban voltak. Vitalij az új edzésmódszerek miatt kevésbé sérülékeny, és "sokkal biztosabb lett, mármint fizikálisan". Vlagyimirnek ugyan már nem Sdunek az edzője, de azért nyomon követi egykori tanítványa fejlődését.

"Vlagyimir több speciális edzést végez, mentálisan igazi szakértővé fejlődött. Emellett sokkal következetesebb is lett. De alapjaiban véve a felkészülése nem változott az én időmhöz képest. Mondhatjuk, hogy többet használja a balegyenesét, de a legfontosabb, hogy lényegesen koncentráltabb lett." Ebben szerepe lehetett a Corrie Sanderstől és Lamon Brewstertől elszenvedett vereségeknek is, amelyek Sdunek szerint "sokkal éberebbé" tették a fiatalabbik Klicskót.

Vlagyimir Klicskóhoz hasonlóan már Erdei Zsolt sem Sdunek tanítványa, de miután közel tíz évet dolgoztak együtt, odafigyel a magyar félnehézsúlyúra is, akiről szintén kérdezte az interjút készítő német újságíró. "Erdeinek most Artur Grigorjan az edzője, szerintem ez a rendszer nagyon is jól működik jelenleg."

A kérdésre, hogy fog-e még Erdei valaha is bokszolni, hiszen az Universumnál június 30-án lejár a szerződése, és biztos, hogy a német klub már nem szervez neki meccset, Sdunek azt válaszolta: "Elméletileg vissza kellene térnie félnehézsúlyba, de azt is meg kell várnunk, hogy miként alakul az Universum gazdasági helyzete."

A tréner cáfolta, hogy ő maga is az istálló megromlott anyagai helyzete miatt vonult nyugdíjba, ennek oka kizárólag a betegsége volt. Azt mondja, a klubbal továbbra is jó a kapcsolata, rendszeresen lejár az edzőterembe, és tanácsokkal látja el a fiatal bokszolókat. Az Universum jövőjét sem látja sötétnek.

"Biztos vagyok benne, hogy Klaus-Peter Kohlnak és Dietmar Poszwának van még valami a tarsolyában. Talán többet mennek majd külföldre mérkőzéseket szervezni, de úgy vélem, hogy mindezt tudják majd finanszírozni, és nem lesz gond a jövőt illetően."

Sdunek beszélt Dariusz Michalczewskiről, akivel a mai napig tartja a kapcsolatot, veje, Ahmet Öner bokszistállójáról, amelynek az Egyesült Államokban lehet még szép jövője szerinte. Elmondta, hogy edzői pályafutása legnagyobb sikerének Andreas Zülow szöuli olimpiai bajnoki címét tartja, valamint azt, hogy Vitalij Klicsko háromszor is világbajnok tudott lenni. A legnagyobb kudarc pedig akkor érte, amikor Vitalijt, szerinte nyert helyzetben, sérülés miatt leléptették Lennox Lewis ellen.

Ha nem szűnik meg az Universum, kérdés, ki léphet az örökébe, ki lehet a klub következő nagy edzője? "Azt hiszem, a Michael Timm, Magomed Schaburow és Artur Grigorjan hármassal elég jó csapat állt össze, mind nagyon magas színvonalon dolgoznak. És jó edző válna Vitalij Klicskóból is, akinek van egy természetes tehetsége a megfigyeléshez, és az egyes szituációkat nagyon jól meg tudja ítélni. Önmagát mindig nagyon kritikusan értékeli. Talán egyszer én is visszatérek közéjük."