Vágólapra másolva!
Muhammad Ali és George Foreman klasszikus, 1974-es csatájához hasonlítja a sportpszichológus Heiko Hansen a szombat esti Vlagyimir Klicsko-David Haye profi ökölvívó-címmérkőzést. A két nehézsúlyú ütközetében négy világbajnoki öv sorsa dől el, de Hansen szerint átvitt értelemben az élettel és a halállal játszik majd a két sportoló a meccsen, amely nagyon rossz idő esetén akár el is maradhat.

A sportpszichológus Heiko Hansen igazán jól ismeri a bunyósok lelki világát, hiszen annak idején az Universumnál jó pár bokszolónak nyújtott segítséget, és tanulmányozhatta is őket. A Vlagyimir Klicsko-David Haye címmeccsen Hansen szerint inkább az ukránnak van vesztenivalója, aki nyomás alatt sokkal sebezhetőbb, mint brit vetélytársa.

"Rendkívül izgalmas összecsapásra számítok, hasonlóra, mint a 74-es Ali vs. Foreman volt. Két abszolút eltérő stílusú sportoló csap össze, ráadásul teljesen fel vannak tüzelve egymás ellen, ez adja majd a mérkőzés sava-borsát" - kezdte az elemzést a szakember.

"Haye a halállal mint szimbólummal játszik"

"A bokszban át kell lépned a természetes határaidat, egy másik embert kell fizikailag megtámadnod. Átvitt értelemben élet és halál játéka ez, ami mindenkiben megvan, hiszen a kisgyerekek a játékok során szintén a testi párharcot erőltetik, imitálják. Az, hogy Haye a halállal mint szimbólummal játszik, véres pólókkal, videojátékokkal provokálja Klicskót, remekül mutatja, hogy mennyire próbálja átlépni ezeket a határokat" - magyarázta Hansen.

"A bokszban a lélektani hadviselés annyit tesz, hogy valaki szóbeli vagy tettleges provokációkkal megpróbálja kizökkenteni az ellenfelet a lelki egyensúlyából. A hadviselésben is benne van, hogy én akarok irányítani, magamat próbálom motiválni. A mentális aspektus persze csak egy része, a cél, hogy az ellenfél annyira meginogjon, amíg kételkedni nem kezd saját magában. És az is fontos, hogy a bokszoló elültesse magában azt az érzést, hogy ő akarja ezt a meccset, hogy pont a legjobb időben és legjobb helyen kerül sor a párharca, a sportolók így eljutnak az úgynevezett flow-effektushoz" - folytatta a pszichológus.

Hansen ugyanakkor nem tulajdonít túlzott jelentőséget ennek a játszmának: "Minden bokszoló csak a meccsen jön rá, hogy mennyit is ért ez a hadviselés. Éppen ezért ennek nincs is nagy jelentősége, csak akkor, ha tökéletesen ismered az ellenfeled gyenge pontjait. Nézzük csak meg a Klicsko testvérek elmúlt éveit, az ellenfeleik egyfolytában fenyegették őket, de a ringben nem történt semmi. A fenyegetésnek csak akkor van értelme, ha a ringben is folytatni tudod, Lamon Brewster volt az utolsó, akinek sikerült ezt véghezvinnie."

Vlagyimir Klicsko állandó nyomás alatt

"Haye angol, és az angoloknak semmi bajuk a nagyszájúakkal. Ha veszít, és mindent belead, akkor senki sem fogja számon kérni rajta az előzményeket. Klicsko viszont sokat veszíthet, az ő piaca Németország, és ritkán bokszolt igazán jó ellenfelekkel. Ha veszít, akkor majd azt mondják, hogy csak a gyengéket tudta megverni, ha nyer, akkor majd azt mondják, hogy egy újabb gyengét vert meg. Ez egy állandó nyomás rajta, aminek ellen kell állnia. Vlagyimirnál mindig úgy tűnik, hogy nyomás alatt kiszolgáltatott, hátramenetben védtelen, és úgy tűnik, mintha elveszítené a fonalat. Haye ezzel szemben bátorságot, eltökéltséget sugároz, így nem lesz gond neki, hogy először bokszol majd ennyi ember előtt" - fűzte tovább gondolatait a lélekbúvár.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Hansen még kisebb taktikai elemzésbe is belement: "Vlagyimirnak a ring közepén kell irányítania a történéseket, folyamatosan nyomást kell gyakorolnia Haye-re, a kötelekhez terelni és folyamatosan ütni, ez lepi meg leginkább a bátor bunyósokat. De ha Haye valahogy elkerüli majd a balegyeneseket, és ő maga tud majd nyomást gyakorolni Vlagyimirra, akkor elég jó esélyei lesznek."

Nagyon erős vihar esetén elmaradhat a meccs

Közben megérkezett a három pontozó is Németországba, a sokat kritizált Adalaide Byrd, valamint Michael Pernick és a dél-afrikai Stanley Christodoulou. A mérkőzés várhatóan 23.05-kor kezdődik, és a Duna Televízió élőben közvetíti. A szervezők egyelőre leginkább az égiektől tartanak, ugyanis holnap este 13 fok, heves esőzés és szél várható Hamburgban, ráadásul a stadion nem fedett, csak a szorító feletti rész, így a nézők jó része csak esernyő alól kandikálhat majd ki. "Elméletileg egy nagyon erős vihar esetén elmaradhat a mérkőzés" - mondta vészjóslóan az RTL sajtófelelőse.

Klicsko 110, Haye 96 kilóval mérlegelt

A péntek délutáni mérlegelésen a WBO-, WBC- és IBF-címeit kockára tevő ukrán és a WBA-címmel érkező angol is hozta a szokásos súlyát, láthatóan mindkettő kihozta magából a maximumot a felkészülés alatt. A megszokott csendes, gyakran baráti hangulatú Klicsko-féle mérlegelésnek ezúttal nyoma sem volt, ugyanis a Haye-t elkísérő angol szurkolók focistadionba illő hangulatot varázsoltak a kis teremben.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Ilyen légkörbe érkezett a Michael Buffer által felkonferált David Haye, aki gyakorlatilag hazai pályán érezhette magát, 96 kilóval mérlegelt, a látottak alapján tökéletes formában van. Utána következett Klicsko - aki kapott hideget-meleget az angol szurkolóktól -, alatta 110-nél állt meg a mutató, majd következhetett a szembesítés, ahol Haye folytatta szokásos provokációját, míg Klicsko pislogás nélkül, némán meredt Haye szemébe.

A feleket végül a két csapat különítette el, bár fizikai érintkezésre valószínűleg amúgy sem került volna sor. Kicsit úgy tűnt, Klicskót zavarja a brit szurkolók jelenléte, hazai pályán valószínűleg nem számított ilyen fogadtatásra, ám szombaton sem készülhet másra: ötezer brit jut majd 45 ezer hazai szalondrukkerre, és Klicsko VIP-vendégeire. A szembesítésből viszont az ukrán jött ki jobban, Haye csak szövegelni tudott a robottekintetű ukránnak, pszichójáték folyt felsőfokon, mindkét részről.

"A történelem legbrutálisabb kiütését láthatják majd szombat este" - hangoztatta Haye a mérlegelésen, folytatva ezzel ellenfele hosszú hónapok óta tartó hergelését. "Biztos vagyok magamban, szeptemberben vagy októberben pedig jöhet Vitalij, mert majd biztosan szeretne revánsot venni az öcsikéjéért."

Klicsko készséggel elismerte, hogy a brit dumálásban verhetetlen, azt viszont gyorsan hozzátette: bár bokszolóként tiszteli Haye-t, emberként nem. A 49 kiütéses győzelemnél tartó ukrán tömören csak annyit mondott: "Ő lesz az ötvenedik."

David Haye két éve üzenget több-kevesebb rendszerességgel Klicskóéknak, akik Lennox Lewis 2003-as visszavonulása óta totálisan uralják a nehézsúlyt, amivel merő érdektelenségbe taszították a csoportot.

Forrás: Profiboksz.hu