Vágólapra másolva!
David Haye hiába hajolgatott el az ütések elől, nem tudott elég közel kerülni Vlagyimir Klicskóhoz, aki unalmas bokszot bemutatva, ám végig irányítva a mérkőzést egyhangú pontozással legyőzte brit ellenfelét Hamburgban.

Kezdettől fogva Klicsko foglalta el a ring közepét, jellegzetes balegyeneseivel próbálta terelgetni Haye-t, aki azonban - olykor leengedett kézzel - metronómként hajolgatott el az ukrán ökle elől, lesve a pillanatot, hogy mikor ugorhat közel 13,5 kilóval nehezebb és nyolc centivel magasabb ellenfeléhez. Haye rögtön az első ilyen kísérleténél elcsúszott, amit akár jelképes momentumnak tekinthetünk, egyrészt mert az angol bekapott ütés nélkül is sokszor megjárta a padlót a meccs során, másrészt mert viszonylag hamar világossá vált, hogy ez a bevetődő taktika kevés Klicsko megrendítéséhez.

Az első menetekben Haye ugyan tanúbizonyságot tett rendkívüli iskolázottságáról azzal, ahogy törzsből mozogva rendre kitért Klicsko útjából, az ukrán helyenként látványosan a levegőt püfölte, Haye távolról indított jobbkezesei azonban nem voltak elég hatásosak. Az előzetes elemzések a közelharc erőltetésében látták Haye másik esélyét, erre azonban szinte egyáltalán nem volt lehetősége, mert ha a közelében maradt, Klicsko vagy keményen megütötte, vagy pedig lefogta, jó párszor a padlóra is lenyomta őt. A hetedik menetben ezért a mérkőzésvezető meg is intette az ukránt, ám Haye lendülete ekkorra a beszedett balegyenesektől kezdett alábbhagyni, a mozgása is kevésbé volt már összeszedett, hajolgatás helyett néha inkább elszaladt Klicsko elől.

Habár a taktikai csatát lehetett értékelni, nem volt túl élvezetes a meccs, az első parázsabb adok-kapokra is a kilencedik menet végéig kellett várni. Klicsko jóformán végig tartózkodott a kombinációktól, de azok nélkül is védekezésre tudta kényszeríteni Haye-t, akinek ellentámadásai fikarcnyit sem lettek veszélyesebbek az idő múlásával.

Az utolsó előtti felvonásban Haye inkább a saját lendületétől került a padlóra - igaz, talán Klicsko is taszajtott rajta egy keveset -, a mérkőzésvezető mégis rászámolt, ám nem ezen múlt a végeredmény, Klicskót mind a három pontozóbíró nagy fölénnyel hozta ki győztesnek (117:109, 118:108, 116:110). A meccs után Haye stábja rátámadt a bíróra, amiért eltűrte Klicsko állandó fogásait, ám az ukrán ezzel együtt sokkal többet ütött, és többet is talált, mint a brit.

Haye ugyan képzettebb ökölvívó benyomását keltette Klicskónál, és derekasabban helytállt ellene, mint bármelyik próbálkozó az elmúlt hét évben, de nem tudta kompenzálni méretbeli hátrányát vagy akár csak egy menetre is átvenni a mérkőzés irányítását.

Forrás: AFP

Ötvenhatodik profi győzelmével Vlagyimir Klicsko az IBF, az IBO és a WBO világbajnoki címe mellé a WBA övét is begyűjtötte, míg a WBC címét a bátyja, Vitalij birtokolja, vagyis immár mind a négy nagy szervezet trónján ők ketten ülnek. A Klicsko testvérek hegemóniája hosszú évek óta megrendíthetetlen a nehézsúlyban, Haye elbukásával pedig az utolsó olyan bokszolót is kipipálták, aki a szakértők szerint eséllyel vehette fel a harcot ellenük.

Ez történt a meccs előtt

Lennox Lewis és Vitalij Klicsko 2003-as összecsapása óta nem övezett akkora érdeklődés nehézsúlyú bokszmeccset, mint a David Haye-Vlagyimir Klicsko csatát. Való igaz, a meccs promóciója kifogástalan volt, hiszen Haye már évek óta nem hagy ki alkalmat, hogy provokálja a Klicsko testvéreket, hol szellemeskedő hasonlatokkal gyalázva a boksztudásukat, hol a vértől csöpögő, levágott fejüket ábrázoló pólóban parádézva.

Az ukránok persze sokszor próbáltak visszavágni a maguk visszafogottabb szitkaival, és volt idő, hogy állítólag azon kaptak össze, melyikük álljon bosszút a ringben a nagyszájú angolon. A meccs elnyújtott történetéről sokat elmond, hogy először 2009 nyarára kötötték le az ütközetet, ám Haye betegségre, sérülésre vagy kielégítetlen anyagi követelésekre hivatkozva mostanáig mindig kitért a találkozás elől.

A hatásos PR-fogásokon túl ugyanakkor szakmai szempontok alapján is lehetett bízni abban, hogy valóban egy klasszikus csatára kerül sor szombat éjjel Hamburgban, és nem csak azért, mert a két nehézsúlyú bajnok összesen négy szervezet (IBF, IBO, WBO és WBA) vb-övét dobta be tétnek. A szakértők többsége egyetértett abban, hogy a mai mezőnyből leginkább Haye lehet képes megtörni a két Klicsko 2004 óta tartó uralmát a súlycsoportban, azzal együtt, hogy a meccs esélyesének - összhangban a fogadóirodákkal - így is az ukránt tartották.

Forrás: AFP
Szakadó eső várta a hamburgi Imtech Arena 55 ezer nézőjét

A sikereit jórészt cirkálósúlyban arató Haye minden fórumon gyors kiütést ígért a mérkőzés előtt, amihez meg is van a kellő ütőereje, a fő feladatot számára az jelenti, hogy közel tudjon férkőzni ellenfeléhez. Klicsko ezzel szemben hosszú és alapos verést helyezett kilátásba, hogy Haye a lehető legtöbbet szenvedjen, mielőtt az utolsó menetben kiüti.

Vető Gábor vert helyzetből fordítva kiütötte ellenfelét

A felvezető programban ringbe lépő Vető Gábor egyértelműen vereségre állt a kenyai James Kimori ellen, az utolsó, nyolcadik menetben mégis a maga javára fordította a mérkőzést. A várpalotai bunyós előbb kiütötte Kimori fogvédőjét, ám a mérkőzésvezető ekkor még nem számolt rá a kenyaira, tizenkét másodperccel a meccs vége előtt azonban Vető egy utolsó rohammal leterítette ellenfelét, aki nem tudta összeszedni magát a számolás végéig. A 22 éves magyar bokszoló ezzel megőrizte hibátlan mérlegét, ez volt a 25. győzelme.