Fél karral Pacquiao sem félelmetes

Las Vegas, 2015. május 2.
Az amerikai Floyd Mayweather Jr. (b) és a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao az Ökölvívó Világtanács, WBC, az Ökölvívó Világszövetség, a WBA és az Ökölvívó Világszervezet, a WBO váltósúlyú bajnoki címéért bokszol a Las Vegas-i MGM Gr
Las Vegas, 2015. május 2. Az amerikai Floyd Mayweather Jr. (b) és a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao az Ökölvívó Világtanács, WBC, az Ökölvívó Világszövetség, a WBA és az Ökölvívó Világszervezet, a WBO váltósúlyú bajnoki címéért bokszol a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arénában 2015. május 2-án. (MTI/AP/John Locher)
Vágólapra másolva!
Nem nőtt fel a várakozásokhoz a vasárnap hajnali Floyd Mayweather-Manny Pacquiao bokszmeccs, melyet az évszázad csatájának harangoztak be világszerte. Sok szakértő csalódott, Pacquiao vissza akart lépni, Mayweather kiosztotta az újságírókat, De la Hoya és Calzaghe csalódott.

A Mayweather vs Pacquiaón három szervezet vb-öve volt a tét: az amerikai bunyós vitte a WBC (Boksz Világtanács) és a WBA (Boksz Világszövetség), a filippinó a WBO (Boksz Világszervezet) címét.

Aztán a meccset végig uralta a 38 éves Mayweather, könnyen táncolt el előle, hatékonyan kontrázott, míg Pacquiao nem tudott támadni, az ellenfelénél rövidebb karjaival.

Miután lement a 12 menet, a 34 százalékos pontossággal találó Mayweather egyhangú pontozással (116-112, 116-112, 118-110) győzte le a 19 százalékkal dolgozó Pacquiaót.

Nem engedték az injekciót

A szakértők eleve Pacquiao vereségét várták, de még ehhez képest is túl sima lett a meccs. Később azt mondta, sérülten bokszolt: "Le akartuk mondani a meccset, mert az utolsó két hétben alig tudtam edzeni. Nem tudtuk elvégezni a szükséges munkát a vállam miatt."

Mayweather jobbegyenese célt ér Forrás: MTI/AP/John Locher

"A harmadik menettől nagy fájdalmat éreztem, és vissza kellett vennem a tempóból - idézte a filippinó bunyóst a Profiboksz.hu. - Ez is része a játéknak, ezért nem akarok kifogásokat keresni. Sokkal agresszívabbnak kellett volna lennem, de nehéz egy kézzel bunyózni. Jeleztük a sérülést a nevadai szövetségnek, de nem engedélyezték a fájdalomcsillapító injekció használatát és ezt tiszteletben kellett tartanunk."

Még egy meccse maradt

Mayweather ezzel szemben továbbra is veretlen, de a pályafutásából már nincs sok hátra. Szeptemberben lejár a hatmeccses szerződése a ShowTime csatornával, és úgy döntött, hogy hamarosan megválik a világbajnoki címeitől is.

Két Mayweather (jobbra a papa), három vb-öv Forrás: MTI/FR159466 AP/Isaac Brekken

"Úgy döntöttem, hogy hamarosan megválok a címeimtől, mert más bunyósoknak is jár a lehetőség, hogy az övekért bunyózzanak. Hogy ki lesz a következő ellenfelem? Könyörgöm, most vertem meg Manny Pacquiaót! Nem élvezhetném ki a győzelmemet?"

Sok baromságot összehordtatok

Az angolszáz sajtó egyérteműen a brit Amir Khant nevezi meg Mayweather utolsó ellenfelének, a sajtóról azonban megvan a véleménye Mayweathernek.

Ölelésbe torkollt az est Forrás: MTI/AP/John Locher

"Éveken át azt szajkóztátok, hogy menekülök Pacquiaótól - üzent a sajtónak az amerikai. - Írogattátok a kis sztorijaitokat, de holnap, amikor felkelek, a sok baromság, amit összehordtatok az évek alatt mind eltűnik majd. Már előre latom, mi lesz a címlapokon. Már az is hisz bennem, aki eddig kételkedett."

Fanyalognak a bokszlegendák

Az egykori nagyközép- és félnehézsúlyú profi világbajnokot, Graciano Rocchigianit cseppet sem nyűgözte le a 12 menet: "Ez egy unalmas szar küzdelem volt, mert Mayweather semmit sem kockáztatott. Kiábrándító volt, reméltem, hogyha az évszázad mérkőzésének harangozzák be, akkor a fiúk többet mutatnak."

A hat különböző súlycsoportban is profi világbajnoki címig jutó Oscar de la Hoya szintén a bokszrajongókat sajnálta: "Nevezzenek régi vágásúnak, de szeretem, ha a szurkolók olyan akciódús meccseket látnak, amely megéri a pénzt."

Oscar de la Hoya arcáról lefagyott a mosoly Forrás: AFP/Jason Kempin

"Nem értem, hogyan lehetett ennyire gyenge teljesítménnyel nyerni, Mayweather semmit sem mutatott" - kritizált ugyancsak Ulli Wegner, német bokszedző, aki egykoron segítette Sven Ottke, Markus Beyer, Marco Huck és Arthur Abraham munkáját is.

"Öt évet vártunk ezért" - írta ki Twitter-oldalára Mike Tyson, hozzábiggyesztve az érdektelen címkét. Az egykori amerikai nehézsúlyú világbajnok ugyancsak bírálta Mayweathert, mert azt állította, hogy nagyobb, mint Muhammad Ali. "Nem más ő, mint egy kis, ijedt emberke" - fűzte hozzá Tyson.