Vlagyimir Klicskót is izgatja az olimpia

Vlagyimir Klicsko, boksz, ökölvívás
Ukrainian World heavyweight boxing champion Wladimir Klitschko reacts to the audience after being defeated by British Tyson Fury after the WBA, IBF, WBO and IBO title bout in Duesseldorf, western Germany, on November 28, 2015. Fury won after 12 Rounds of Boxing
Vágólapra másolva!
A Bokszvilágtanács elnöke, Mauricio Sulaiman élesen bírálta a profi ökölvívók olimpiai részvételének ötletét, miközben Atlanta aranyérmese, Vlagyimir Klicsko szívesen bokszolna ismét amatőrök ellen.

A Bokszvilágtanács (WBC) mexikói elnöke, Mauricio Sulaiman szerint veszélyes lenne a tapasztalt hivatásos bokszolókat az amatőrök mezőnyében indítani, és hozzátette, hogy a nemzetközi szövetség (AIBA) elérte a mélypontját, mert fogalma sincs arról, mit jelent és mit képvisel valójában az ökölvívás.

Az AIBA csütörtöki döntése értelmében ezentúl a profik is részt vehetnek majd az olimpiákon. A szövetség tagszervezeteinek 80 százaléka támogatta, hogy a profi világszervezetekből (WBA, WBO, IBF, WBC) érkező bokszolók is szerepeljenek az ötkarikás játékokon. Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke szerint ugyanakkor még csak egy javaslatról van szó, amit a végrehajtó bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell majd fogadnia.

Mauricio Sulaiman, a WBC elnöke Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

"Azzal, hogy a fejvédő nélküli amatőröket szembeállítaná a profikkal, az AIBA megmutatta, hogy a sportolók testi épsége és a sportszerűség sem érdekli. Hogyan bokszolhatnának fejvédő nélkül biztonságos és sportszerű körülmények között a többnapos versenyeken az amatőrök a profikkal? A fiatalok megérdemlik, hogy élhessenek az amatőr ökölvívás lehetőségeivel" - magyarázta Mauricio Sulaiman.

Vlagyimir Klicsko belevágna

Az 1996-os atlantai olimpia bajnoka, az ukrán Vlagyimir Klicsko a javaslattal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ha valóban megtehetné, 39 éves kora ellenére is szívesen részt venne a riói olimpián.

Vlagyimir Klicsko húsz éve nyert olimpiai aranyat Forrás: AFP

A korábbi nehézsúlyú világbajnok már Londonban is tervezte indulását, de az akkori szabályozás ezt nem tette lehetővé. De még mindig motoszkál benne, hogy vállalja ezt a kihívást, de most mindenekelőtt a Tyson Fury elleni visszavágóval kell foglalkoznia. Ráadásul még egy probléma miatt kell majd több helyen lobbiznia: a számára reális célnak tűnő, 2020-as játékok idején már 43 éves lesz, a jelenlegi felső korhatár pedig 40 év.

Kevés az esély

Az amerikai amatőr ökölvívók szövetségének (USA Boxing) ügyvezetője, Mike Martino ugyanakkor kevés esélyt lát a profik indulására az idei ötkarikás játékokon. Szerinte a sérülésveszély és az anyagi ráfordítások is a részvételük ellen szólnak, ahogyan az is, hogy néhány nap alatt több mérkőzésen is a kötelek közé kellene lépniük.

Az elmúlt években számos promóter és profi szervezet felszólalt az AIBA terjeszkedése ellen, mert az amatőr szövetség elnöke, a tajvani Vu Csing Kuo többször kijelentette, hogy a sportág minden szintjét az ellenőrzése alá vonja. Erre utal a félprofi sorozatok létrehozása és a kötelező fejvédő-viselés megszűntetése is.