5 tény, amit nem tudott Muhammad Aliról

TO GO WITH AFP STORIES
In this photo taken on October 30, 1974 shows the fight between US boxing heavyweight champions, Muhammad Ali (L) (born Cassius Clay) and George Foreman in Kinshasa. On October 30, 1974 Muhammad Ali knocked out George Foreman in a c
TO GO WITH AFP STORIES In this photo taken on October 30, 1974 shows the fight between US boxing heavyweight champions, Muhammad Ali (L) (born Cassius Clay) and George Foreman in Kinshasa. On October 30, 1974 Muhammad Ali knocked out George Foreman in a clash of titans known as the "Rumble in the Jungle", watched by 60 000 people in the stadium in Kinshasa and millions elsewhere. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb bokszolója 74 évesen halt meg. Olimpiai bajnok és sokszoros profi világbajnok volt. Régi barátja, Davis Miller olyan dolgokat árult el róla a CNN-nek, amiket eddig csak nagyon kevesen tudtak. 
Muhammad Ali és George Foreman 1974. október 30-án, Kinshasában Forrás: AFP/-

Nem csak egyszer változtatott nevet

Amikor csatlakozott az Iszlám Nemzethez, akkor változtatta meg a nevét Cassius Clayről – de először nem Muhammad Alira, hanem, a mozgalmat vezető Malcolm X nyomán, Cassius X-re, 1964. február 26-án. Március 6-án aztán felvette a Muhammad Ali nevet.

Ali szúfi volt

A kezdeti iszlám nemzetes évek után hamarosan a vallás misztikusabb irányzata felé fordult. 2005-ben már arról beszélt, hogy a szúfizmust érzi magához a legközelebb, amely az egyik legbékésebb ága az iszlámnak.

Sérülten bokszolt a nagy visszatérésekor

Három és fél éves eltiltása után 1970. október 26-án, Atlantában tért vissza. A harmadik menetben, technikai KO-val győzte le Jerry Quarryt, de a meccs majdnem elmaradt. A hathetes felkészülés alatt ugyanis edzőpartnere, Jimmy Ellis eltörte Ali egyik bordáját. Ő azonban úgy döntött, hogy nem halasztják el a meccset, mert attól tartott, hogy ha így tesz, akkor később már nem engedik szorítóba lépni.

Ali 2012 márciusában, egy phoenixi kosárlabdameccsen Forrás: AFP/Getty Images/Christian Petersen

A Parkinson-kór újfajta kommunikációra tanította

Miller szerint, miután diagnosztizálták, Ali sokkal többet kommunikált a kezeivel. Sokszor ütögette össze az ujjait, vagy csípte meg mások tenyerét kézfogáskor.

Amatőr bűvész volt

Barátainak gyakran mutatott különféle bűvésztrükköket, még mielőtt a betegsége ezt lehetetlenné tette. Miller azt mondta: eltüntetett egy piros selyemkendőt a kezéből, kettéharapott egy érmét, majd újra eggyé „varázsolta”, vagy éppen úgy tett, mintha fel tudna emelkedni a földről.

Legemlékezetesebb trükkjét viszont első találkozásukkor mutatta neki. Edzőpartnerként találkoztak 1975-ben. Ali mással is kesztyűzött, és Miller már az edzést is figyelemmel kísérő szurkolók között ült az egyik menet után, amikor Ali egyszer csak „elővarázsolt” egy madarat a bal kezéből a ringben.