Társoldalunk:

Esélylatolgató a női kézilabda Eb előtt

"A magyar női kézilabda-válogatott egyértelmű célja az olimpiai részvétel kiharcolása, és az ehhez vezető út egyik állomása a hamarosan kezdődő hollandiai Európa-bajnokság" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

A magyar válogatott 15 fős kerete:

kapusok:
Farkas Andrea (Dunaferr SE, 29 éves, 73-szoros válogatott),
Pálinger Katalin (Győri Graboplast ET KC, 20, 14)
jobbszélsők:
Balogh Beatrix (Dunaferr SE, 24, 54) Kántor Anikó (Herz-FTC, 30, 90)
jobbátlövők:
Németh Helga (Cerbona-Alcoa, 25, 115)
Nagy Anikó (Győri Graboplast ETO KC, 28, 62)
irányítók:
Kökény Beatrix (Herz-FTC, 29, 180)
Siti Beáta (Dunaferr SE, 25, 58)
beállósok:
Kulcsár Anita (Győri Graboplast ETO KC, 22, 28)
Pádár Ildikó (Herz-FTC, 28, 119)
balátlövők:
Farkas Ágnes (Podravka Koprivnica, 25, 73)
Deli Rita (Herz-FTC, 26, 45)
balszélsők:
Takács Gabriella (Dunaferr SE, 26, 24)
Pigniczki Krisztina (Győri Graboplast ETO KC, 23, 4)
több poszton bevethető:
Simics Judit (Dunaferr SE, 31, 28) "A kontinensviadalon mindenképpen a vb-rajtot jelentő helyen kell végeznünk, és ez a mostani erőviszonyok alapján el is várható a csapattól" - folytatta Mocsai Lajos a szerdán Budapesten megtartott rendhagyó sajtótájékoztatón. A szakember ugyanis nem a helyszínen, hanem az együttes edzőtáborából, a norvégiai Lillehammerből telefonon nyilatkozott.

A jövő évi vb-re az Európa-bajnokság első öt helyezettje egyenes ágon kvalifikálja magát. Ez alól kivétel, ha mind Norvégia, mind pedig Dánia - a vb társrendezői - is tagja az elitnek. Ebben az esetben az első hat helyezett jut ki a vb-re. Az egyenes ágról lemaradók a vb-selejtezőkön javíthatnak. A kontinensbajnok a cím és a vb-részvétel mellé még az olimpiai kvalifikációt is megszerzi.

"Úgy gondolom, a felkészülésünk jól sikerült. A játékosok elvégezték a kívánt munkát. Az elmúlt hónapokban sok, jó játékerőt képviselő csapattal mérték össze erejüket, ahol a válogatott bebizonyította, hogy mind fizikálisan, mind taktikailag megállja a helyét. Természetesen az Európa-bajnokság más lesz, a tétmérkőzésen is jól kell szerepelni" - mondta Mocsai, aki még hozzátette, a 15 fős keretből Nagy Anikó a kedd esti, Norvégia elleni felkészülési összecsapáson hátsérülést szenvedett, így három nap pihenőre számíthat.

"Sajnos, Nagy Anikó sérülése miatt nem tud hatékonyan lőni, így egyelőre csak a védekezésben számíthatok rá. Mivel az Eb-mérkőzésekre 16 játékost lehet nevezni, a fenntartott helyre bármikor behívhatok a Magyarországon beugrásra kész tartalékok közül. Nagyra továbbra is számítok, csak ha minden kötél szakad, akkor kéretek be helyére mást. A balszélső poszt a legbizonytalanabb. Egy-két mérkőzést mindenképpen szeretnék megvárni, mely posztra is hívok be játékost" - nyilatkozta Mocsai.

Ami a csoportellenfeleket illeti, a románokat Mocsai az Eb titkos esélyesének véli.

"Nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Ausztria, Németország és Románia felkészült, erős gárda. A hollandoknak, azon túl, hogy hazai környezetben lépnek pályára, még az is a malmukra hajtja a vizet, hogy bajnokságukban önálló csapatként vettek részt. Az ukránok sem gyengék, akár meglepetést is okozhatnak" - latolgatott a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott Eb-selejtező-eredményei:
Magyarország - Bulgária 25-24
Bulgária - Magyarország 19-20
Csehország - Magyarország 23-26
Magyarország - Csehország 28-16
Magyarország - Németország 27-24
Németország - Magyarország 28-28
Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára elmondta, a válogatott az Európa-bajnoki aranyérem megszerzése esetén 10 millió forintot kap összesen. Az ezüst nyolc-, a bronzérem pedig hétmilliót jelent. A negyedik helyezés hat, míg a vb-t jelentő ötödik, esetleg hatodik helyezés ötmillió forint prémiumot ér.

"A magyar szövetség csak a vb-re jogosító eredményt díjazza. A pénzt inkább a játékosoknak szeretnék adni, semmint az esetleges vb-selejtezőre költeni" - mondta Sinka László.

MTI