Vágólapra másolva!

"Iványi Dalmáról nyolc videokazettám van!"

Február 4-én, a népligeti FTC-csarnokban és két napra rá Pécsett a PVSK vendégeként illusztris kosárlabdacsapat lép fel hazánkban: az Egyesült Államok olimpiai és világbajnok női válogatottja. A Nell Fortner edző irányította sztáralakulat csütörtökön késő este Rózsahegyen kezdte meg európai túráját az Euroligában második helyen álló helyi SCP Ruzomberok ellen. A 60:63-as eredmény, az igencsak nehezen kiizzadt vendégsiker akár meglepetésnek is tűnhet, de csak akkor, ha nem ismerjük az előzményeket.

Az amerikai válogatott keret játékosainak döntő többsége ugyanis tavaly augusztus vége, a WNBA döntője óta nem játszott tétmérkőzést, sőt a lányok-asszonyok közül nagyon sokan még csak nem is edzettek, hanem valamilyen polgári foglalkozást űztek. Amint Sheryl Swoopes, az egyik sztár megjegyezte: még csak most ismerkednek újra sportággal, ehhez képest - a szerdai, 78:51-re végződött edzőmeccsel együtt - kétszer is megverték a szupererős rózsahegyieket.

Az amerikai kísérőktől megtudtuk, hogy Lisa Leslie, a 196 centis, szabadidejében modellkedő center még zsákolni is tud, de csak éppenhogy. Ha erre a kunsztra kíváncsiak a jenki hölgyek, akkor egy 39 éves, 206 centis, sudár, fekete férfiúhoz fordulnak. Az urat Orlando Woolridge-nek hívják, főállásban a Los Angeles Sparks vezetőedzője, ha pedig ráér - mint most -, akkor a "Női Dream Team" szakvezetője, Nell Fortner munkáját segíti. Korábban pedig - potomság... - tizenhárom, felettébb eredményes szezont húzott le az NBA-ben: az első ötöt Chicagóban, aztán kettőt-kettőt New Jersey-ben és a Lakersnél, egyet denverben, kettőt Detroitban, egyet pedig Milwaukee-ban. Végül Olaszországban fejezte fe karrierjét 1996-ban, egy-egy szezont játszott a Benetton Trevisónál és a Buckler Bolognánál. Sokak véleménye szerint az utolsó két évtized egyik leglátványosabban kosarazó, született pontszerző játékosáról van szó.

- Orlando, megvan otthon az a kazettám, amelyik az 1986-os rájátszásból a Boston Celtics-Chicago Bulls meccset tartalmazza...

- ...amelyiken Jordan 63 pontot szerzett...

- ...és ön 29-et! Hadd kockáztassam meg: időnként még látványosabban is kosarazott Michaelnél.

- Ne hozzon zavarba, már attól is éppen eléggé pirulok, hogy emlékszik erre a meccsemre. Az tény, hogy mindig igyekeztem kiszolgálni a közönséget, a rugóimmal sem volt probléma, a zsákolást tartottam a kedvenc dobásomnak.

- Melyik időszakot tartotta a fénykorának?

- A két utolsó chicagói évemet, a los angeles-i szezonjaimat, és a denveri egy évet. Itt 25 pont körüli átlagot hoztam! Biztosan emlékszik rá, hogy ott voltam az 1991-es Chicago Bulls-Los Angeles Lakers döntőben...

- Hát hogyne! Magic Johnson, A. C. Green, James Worthy, Byron Scott, Vlade Divac, Elden Campbell voltak a partnerei. De kérem, térjünk át a hölgyekre! Hol van az 1996-os olimpia többi sztárja? Vagy Cynthia Cooper, az eddigi két WNBA-szezon legértékesebb játékosa?

- Cynthia a beteg édesanyját ápolja, azért maradt otthon, a Leslie-vel, McCray-yel, Staley-vel együtt az úgynevezett "maghoz" tartozó Jennifer Azzi, Ruthie Bolton-Holyfield és Kathie Smith (ő "csak" világbajnok) pedig később csatlakozik az olimpiára készülő csapathoz. Idén nyáron a winnipegi Pánamerikai Játékok a fő versenyünk, ezen értelemszerűen főiskolásokkla veszünk részt.

- Apropó, főiskola. Ismeri Iványi Dalmát, a Florida International University negyedéves irányítóját?

- Hogy ismerem-e? Nyolc kazettám van róla! ő az NCAA legjobb játékmestere, 10,2 asszisztos átlaggal vezeti a mezőnyt. Bárcsak megszerezhetném a nyári WNBA-drafton!

Ch. Gáll András

Ajánló: