Vágólapra másolva!

Nem kell City-kupa?



Az európai kézilabdakupák reformját sürgetik Németországban. Zvonimir Serdarusics, a bajnok THW Kiel horvát edzője a City-kupa és az EHF-kupa megszüntetését javasolja, cserébe a Bajnokok Ligájában a legerősebb bajnokságokból, a labdarúgás mintájára, két csapat indulását engedélyezné.

Mocsai Lajos, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya is tagja ennek a munkacsoportnak. "Elsősorban a németek és a spanyolok szeretnének változtatni a jelenlegi lebonyolítási rendszeren, ami az ő szempontjukból teljesen érthető" - mondta az MTI-nek. A Bundesligában - tette hozzá a sokáig Németországban dolgozó szakember - idén emelték fel az induló csapatok létszámát tizennyolcra, a játékosok fele külföldi, ez rengeteg kiadással jár, amit az európai kupaszerepléssel lehet ellensúlyozni, de a City-kupát Németországban nagyon nehéz eladni. A többi országban más a helyzet, kuparészvétellel könnyebb támogatókat találni, tehát minden nemzetközi szereplési lehetőségre szükség van. Ezenkívül ez az a sorozat, ahol a kisebb csapatok is sikerélményhez juthatnak.

A másik oldalon viszont az is igaz, hogy egy erősebb Bajnokok Ligájára a játékosok szakmai fejlődése szempontjából van szükség. Magyarországon a Fotex kivételével valamennyi csapat számára ráfizetés kilépni a nemzetközi porondra, ha nem sikerül eljutni legalább az elődöntőig. Szakmailag tehát mindenképpen szükség van a kupákra, anyagilag viszont nem éri meg elindulni, és ezt az ellentétet kellene először feloldani.

Buday Ferenc, a Pick-Szeged férfi csapatának vezetőedzője szintén közelről érintett a kérdésben, hiszen együttese a City-kupában a negyeddöntőig jutott. Véleménye szerint mindenképpen fenn kell tartani valamennyi európai kupát, hiszen vonzzák a nézőket. A csapatok között azonban egyre nagyobbak a gazdasági különbségek, a szegényebb gárdák sokszor arra kényszerülnek, hogy feladják a pályaválasztói jogot, ami a sorozat komolyságát veszélyezteti. "Ezért előbb ezt a problémát kellene megoldani, én nem vagyok a korlátozás vagy a megszüntetés híve, ésszerűsítésre azonban mindenképpen szükség van" - jelentette ki a szegedi edző.

Vass Károly, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke a játékosok oldaláról vizsgálta a kérdést: "Óriási megterhelésnek vannak kitéve a játékosok, ez ellen kellene valamit tenni. Ezért én abban reménykedem, hogy az esetleges változások nem növelik az évenkénti mérkőzésszámot."(MTI)