Vágólapra másolva!

Nem zárják ki Jugoszláviát a vb-ről<br/>

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) nem tervezi a jugoszláv férfikézilabda-válogatott kizárását a június 1. és 15. között Kairóban sorra kerülő világbajnokságról. A Magyar és a Német Kézilabda Szövetség az IHF-hez hasonlóan nem támogatja Joschka Fischer német külügyminiszternek a Jugoszlávia elleni sportbojkottra tett felhívását.

Az EU minisztereinek hétfői tanácskozásán hangzott el Fischertől az a - később elutasított - javaslat, hogy a sportszövetségek szakítsanak meg minden kapcsolatot Jugoszláviával.

- A kairói világbajnokságon válogatottunk a csoportküzdelmek után találkozhat a jugoszláv együttessel, de fel sem merült bennünk, hogy nem vállaljuk a mérkőzést. A hétvégén érdeklődtem az IHF-nél, hogy terveznek-e valamilyen szankciót Jugoszláviával szemben, és határozott nem volt a válasz - közölte Kovács Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója.

- Amíg a német kormány nem szólít fel bennünket, vagy az IHF nem tesz lépéseket, addig eszünkben sincs lemondani a jugoszlávok ellen május 30-ra lekötött barátságos mérkőzésünket. Bízom benne, hogy a sport nem lesz politikai csatározások áldozata, hiszen a jugoszláv együttesből sokan játszanak a Bundesligában, és nagyon jó a viszony a két ország kézilabdázói között - nyilatkozta Ulrich Strombach, a német szövetség elnöke.

- Az IHF követi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) útmutatását. A NOB azt kérte, hogy minden sportszövetség támogassa a jugoszláv sportolókat abban, hogy rajthoz állhassanak azokon a tornákon, ahol kiharcolták a részvétel jogát. Addig, amíg a NOB nem ad ki új utasítást, mi sem tervezünk szankciókat Jugoszlávia ellen - ismertette az IHF véleményét Raymond Hahn, a testület főtitkára.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] krízisdossziéja