Vágólapra másolva!

A vízilabda OB I 2000-től ismét 12 csapatos lesz<br/>

A Magyar Vízilabda Szövetség keddi rendkívüli elnökségi ülésén - az azonnali létszámemelés elvetésével - véglegesítették a következő idény versenykiírását. Egyúttal a szakmai testület javaslata alapján döntöttek arról, hogy a 2000-2001-es idényben 10 helyett ismét 12 csapat indulhat az élvonalban, ahol újfajta lebonyolítási rendszert vezetnek be.

Jövőre az OB I utolsó helyezettje kiesik, míg az OB I/B első helyezettje feljut. Ezen túl, az OB I/B osztály 2-4. helyezettje és az élvonal 9-je körmérkőzést vív a bővülő OB I 11. és 12. helyéért. Az ezután következő szezonban a tervek szerint a 12 együttes mindegyike ősszel egyszer megmérkőzik az összes riválissal, és ennek alapján kialakul az alsó- és a felsőház, hat-hat csapattal. A résztvevők tavasszal mindkét szinten oda-visszavágós alapon mérik össze tudásukat a másik öt-öt gárdával. A végén a legjobb négy számára marad a rájátszás bevált rendszere.

Az 1999-2000-es idény versenykiírásába belefoglalták, hogy az elsőosztályú együttesek 21 év alatti játékosai kettős igazolással szerepelhetnek az OB I/B-ben is. A második vonal tagjainak még a bajnokság kezdete előtt meg kell nevezniük azt a legfeljebb 3-3 pólóst, akikre év közben számítanak.

A fegyelmi vétségekért kiszabható pénzbírságok maximumát 100 ezer forintról félmillióra növelték. Wiesner Tamás, az FTC-Vitalin szakosztályvezetője ugyan időközben megfellebbezte az év végéig szóló eltiltását, ám a keddi elnökségi ülés fegyelmi kérdésekkel nem foglalkozott. Az ügy a következő elnökségi ülésen kerülhet napirendre.

(MTI)