Vágólapra másolva!

Fölényes győzelem és csoportelsőség a Világ Kupán<br/>

Sydneyben, a vízilabda Világ Kupa csoportmérkőzéseinek utolsó fordulójában a magyar válogatott újabb elsöprő, 8 gólos sikert aratott, ezzel csoportjából első helyezettként jutott az elődöntőbe.

Vízilabda Világ Kupa, A csoport:

Magyarország-Görögország 12-4 (3-0, 4-0, 3-2, 2-2)
Sydney, V: Bower (ausztrál), Prihodko (kazah)
Magyarország: Kósz - Varga 1, Kásás 2, Kiss G. 1, Fodor 2, Steinmetz B. 1, Biros csere: Szécsi (kapus), Tóth F., Märcz 1, Vári, Vincze 2, Molnár 2
A görög csapat góldobói: Haciteodoru 2, Kalakonasz 2

A Világ Kupa sajátos szabályai miatt a csoportküzdelmek csütörtöki mérkőzéseit hatalmas számolgatás előzte meg. A különleges rendszer előírásai értelmében ugyanis pontegyenlőség esetén a továbbjutást nem a szokásos módszerrel (gólkülönbség, egymás elleni eredmény stb.) számolják ki, hanem a legnagyobb gólkülönbségű győzelem kiesik, s csak a fennmaradók kerülnek összehasonlításra.

Miután az A csoportban a jugoszlávok váratlan győzelmet arattak az olaszok ellen, a magyarok már a vízbe szállás előtt tudták: bármilyen különbséggel nyernek a görögök ellen, csoportelsőként továbbjutók.

Az első percben Varga harcolt ki létszámfölényt, és ő is lőtte a vezető magyar gólt. Utána négy percet kellett várni az újabb találatra (Kásás 6 m-ről bombázott a görögök kapujába), de ezt követően már gólparádét rendeztek a magyarok. Egy idő után edzés jellege lett a mérkőzésnek, mert a görögök támadásaik végén gyakran még a gólhelyzet kialakításáig sem jutottak el.

A második negyed közepén Steinmetz 8 m-ről lőtt hatalmas gólt, majd egy mintaszerű Kiss-Molnár akció végén már 5-0-ra alakult az állás.

A folytatás is hasonló volt, egészen a 20. percig - amikor 9-0-ra vezetett a magyar válogatott - nem voltak eredményesek a görögök. Ekkor azonban előbb emberelőnyből, majd akció végén szépítettek. Érthetően kiegyenlítettebb lett a játék, de az imponálóan fölényes magyar győzelem így is magától értetődően természetes volt.

- Tényleg edzőmeccs jellege lett a találkozónak, pedig nem úgy szálltunk vízbe, hogy ilyen könnyen, fölényesen nyerünk - magyarázta az összecsapás után Kósz Zoltán, a magyar csapat kapitánya. - A két nappal ezelőtti olaszok elleni vereség figyelmeztetés volt, jól jött, azóta pedig sokkal jobban koncentrálunk, s ennek lett az eredménye a csoportelsőség, a biztos továbbjutás.

Az A csoport másik találkozóján:
Jugoszlávia-Olaszország 8-5 (0-1, 4-2, 2-1, 2-1)

A csoport végeredménye:

1. Magyarország 4 pont (a különleges számítás szerinti gólkülönbség: +6)
2. Olaszország 4 (-2)
3. Jugoszlávia 4 (-5)
4. Görögország 0

A B csoportban:
Egyesült Államok-Oroszország 8-7 (2-3, 2-1, 2-0, 2-3)
Spanyolország-Ausztrália 6-5 (1-2, 1-1, 2-0, 2-2)

A B csoport végeredménye:

1. Oroszország 4 pont (a különleges számítás szerinti gólkülönbség: 0, 16 lőtt gól)
2. Spanyolország 4 (0, 14 lőtt gól)
3. Egyesült Államok 4 (-2)
4. Ausztrália 0

Pénteken szünnap lesz, a szombati elődöntők párosítása:

Magyarország-Spanyolország
Oroszország-Olaszország

- A spanyolokat az utóbbi időben rendszeresen legyőztük. Még saját otthonukban is többnyire sikeresek voltunk ellenük - mondta a párosítás kialakulása után Martin György, a magyar csapat vezetője.

(MTI)