Vágólapra másolva!

Vízilabda VK: következik az elődöntő<br/>

Ami eddig történt, az kellemes meglepetést okozott - értékelte a Sydneyben zajló vízilabda Világ Kupa csoportmérkőzéseit Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A világ vízilabdasportjában egyre nagyobb tekintélynek örvendő szakember elmondta, hogy csapata gyakorlatilag már célba ért, úgy jöttek a Világ Kupára, hogy semmiképpen sem szabad az 5-8. helyen végezni.

- Ami ezután következik még, azt már ajándéknak tekinthetjük - jelentette ki a csoportgyőztes, elődöntős magyarok szakvezetője.

A Világ Kupa előtt az indulók közül hárman (a házigazda ausztrálok, az Európában, illetve saját kontinensükön első magyarok és amerikaiak) már kiharcolták az olimpiai részvételi jogot, így a többiek számára nagyobb, mondhatni hatalmas volt a tét: öten pályáztak az első három közé jutásra, ami egyenlő az ötkarikás kvalifikációval is. Nos, az öt aspiránsból maradtak hárman: az oroszok, a spanyolok és az olaszok, akik a kényelmes helyzetben lévő magyarok társaságában versenyben vannak még a dobogóért. Sajátos a helyzet: egy olyan válogatott is "remegve" figyeli a magyarok produkcióját, amelyik nincs is Sydneyben: ha Kemény Dénes csapata az első három hely valamelyikén végez, akkor "behozza" az olimpiára az európai második Horvátországot.

Kásás büntetőt bombáz a jugoszláv kapuba

Arra a kérdésre, hogy a jugoszlávok és a görögök elleni 8 gólos győzelem nem jelzi-e a világ vízilabdázásának általános gyengeségét, Kemény ellenvéleményt fogalmazott meg, hangsúlyozva: csapata olyan erős, olyan tekintélye van, hogy amennyiben Kósz jól véd, és a mérkőzések feléig elhúz együttese, akkor - és ez így történt mindkét gólzáporos győzelem esetében - az ellenfél feladja.

- A legnagyobb tanulsága eddig a Világ Kupának a bíráskodás - jegyezte meg Kemény Dénes. - Egy rossz szavunk sem lehet, korrektek voltak a mérkőzéseinken a játékvezetők, viszont nagyon eltérő az európai és az itteni felfogás a centerjáték megítélésében. Sokkal több a középcsatár ellen megítélt, úgynevezett "kontrafault" meg a velük szembeni kiállítás is. Ez értékes tapasztalat, elemezni fogjuk a rengeteg videofelvételt, hogy felkészüljünk az olimpiára ebből a szempontból is.

A VK szombati programja (magyar idő szerint). A 7. helyért: Jugoszlávia-Ausztrália (5.00), az 5. helyért: Görögország-Egyesült Államok (6.15), elődöntők: Magyarország-Spanyolország (7.30), Olaszország-Oroszország (8.45).

Kemény ígéri: tartja magát a jövőben is az eddig jól bevált gyakorlathoz, és a lehető legkésőbb hirdet majd olimpiai csapatot. Állítja: válogatottjának legalább kétharmada látszólag adott, de lehet még meglepetés az összeállításban. Jövőre az Európai Úszó Liga (LEN) által kiírt Nemzetek Euroligája ígér sorozatmérkőzésekből (összesen 16-18 meccsből) álló felkészülési lehetőséget az olimpiára, és a játékok előtti három hétben is lesznek előkészületi találkozók.

- Az olimpia Eb-rendszerben zajlik majd, azaz a csoportmeccsek nem jelenthetnek akadályt, ezért taktikázási lehetőséget is kínálnak - tekintett csaknem egy évre előre Kemény Dénes. Ez azonban természetes: manapság Sydneyben mindenki a jövőre gondol.

(MTI)

Ajánló:

Magyar vízilabda honlap

Korábban:

Sydneyben, a vízilabda Világ Kupa csoportmérkőzéseinek utolsó fordulójában a magyar válogatott újabb elsöprő, 8 gólos sikert aratott, ezzel csoportjából első helyezettként jutott az elődöntőbe.