Társoldalunk:

Vízilabda Világ Kupa: töretlen a magyar hegemónia

Sydneyben az előolimpiának számító vízilabda Világ Kupán a döntőben a magyar válogatott kétgólos győzelmet aratott az olaszok ellen, így a viadal 20 éves történetében harmadszor sikerült megszerezni az első helyet. A 3. helyért: Spanyolország-Oroszország 9-8.

Magyarország-Olaszország 5-3 (2-1, 1-1 , 2-1, 0-0)
Sydney, Olimpiai uszoda, 2000 néző, Vezette: Prihodko (kazah), Boyer (amerikai)
Magyarország: Kósz - Kásás 3, Vári, Kiss G., Fodor 1, Steinmetz B., Molnár; csere: Varga 1, Ma:rtz, Vincze, Biros
Olaszország: Gerini - Binchi, Angelini, A. Calcaterra, Sottani 1, Silipo, Ghibellini 1; csere: Postiglione, Mangiante, R. Calcaterra, Vittorioso, Mammarella 1

Az első negyed első fele gólnélküli játékkal telt, az olaszok még egy létszámfölényes helyzetet is kihagytak. Már ekkor nagy taktikai csata folyt a medencében, amiből a magyarok "jöttek ki" jobban: a 4. percben Kásás pillanatok alatt értékesített egy emberelőnyt. Ugyanebben a játékrészben két hasonló találat esett: egy itt, egy ott (Fodor gólja után lett 2-1 a magyarok javára). Növelhette volna a vezetést Kemény Dénes együttese, de az utolsó percben Biros egy emberelőnyös helyzetet elkapkodva az olasz védőkbe lőtt.

A második hét perc 3-3 emberelőnyt és 1-1 gólt hozott, azaz: mindkét oldalon kimaradt 2-2 létszámfölényes helyzet, ami jól példázta a két csapat idegességét. Előbb az 5. perc elején Ghibellini egyenlített, nem sokkal később Kásás szerzett újra vezetést.

A harmadik negyed egyértelműen a magyaroké volt, már csak azért is, mert 34 másodperc elteltével Varga emberelőnyből először növelte kétgólosra (4-2) a vezetést. Védekezésben Birosék egymást múlták felül, és a kapuban Kósz bravúros védések sorozatát produkálta. Az 5. percben Kásás talált 6 m-ről ismét az olasz kapuba (5-2), erre jött - 9 perc 20 mp-es gólképtelenség után - az olaszok válasza Sottani révén (5-3).

- Azt hiszem az Európa-bajnokság utolsó három meccsén voltunk csúcsformában, utána érthető hullámvölgy következett, de itt a VK-n mérkőzésről-mérkőzésre javult a játékunk - értékelt elégedetten Kemény Dénes, a magyar csapat szövetségi kapitánya. - Az egész együttes dicséretet érdemel, minden mérkőzésen akadt egy-két játékos, aki kiemelkedett a mezőnyből és meghatározóan vízilabdázott. Ennek köszönhetjük az újabb sikert.

Ratko Rudics, az olaszok jugoszláv szövetségi kapitánya meglehetősen felindultan nyilatkozott a döntő után: - Óriási volt a különbség a két játékvezető felfogása között, az amerikai Boyer számunkra nem kedvezően vezette a találkozót, s engedte a magyarok fizikai fölényének érvényesülését.

A bronzéremért vívott mérkőzésen Spanyolország egy góllal legyőzte Oroszországot, s ezzel megszerezte a jövő évi olimpiai részvétel jogát. A magyar csapat újabb sikerének köszönhetően a három héttel ezelőtt zajlott Európa-bajnokságon ezüstérmes Horvátország is indulhat Sidney-ben.

(MTI)