Társoldalunk:

Vízilabda: a Világ Kupát is megnyerte a magyar válogatott

Sydneyben, az előolimpiának számító vízilabda Világ Kupán a döntőben a magyar válogatott kétgólos győzelmet aratott az olaszok ellen. A viadal húszéves történetében Magyarország harmadszor szerezte meg az első helyet.

Vízilabda Világ Kupa, döntő:
Magyarország-Olaszország 5-3 (2-1, 1-1 , 2-1, 0-0)
Sydney, Olimpiai uszoda, 2000 néző, Vezette: Prihodko (kazah), Boyer (amerikai)
Magyarország: Kósz - Kásás 3, Vári, Kiss G., Fodor 1, Steinmetz B., Molnár, csere: Varga 1, Märtz, Vincze, Biros.
Olaszország: Gerini - Binchi, Angelini, A. Calcaterra, Sottani 1, Silipo, Ghibellini 1, csere: Postiglione, Mangiante, R. Calcaterra, Vittorioso, Mammarella 1

Az első negyed első fele gólnélküli játékkal telt, az olaszok még egy létszámfölényes helyzetet is kihagytak. Már ekkor nagy taktikai csata folyt a medencében, amiből a magyarok "jöttek ki" jobban: a 4. percben Kásás pillanatok alatt értékesített egy emberelőnyt. Ugyanebben a játékrészben két hasonló találat esett: egy itt, egy ott (Fodor gólja után lett 2-1 a magyarok javára). Növelhette volna a vezetést Kemény Dénes együttese, de az utolsó percben Biros egy emberelőnyös helyzetet elkapkodva az olasz védőkbe lőtt.

A második hét perc 3-3 emberelőnyt és 1-1 gólt hozott, azaz: mindkét oldalon kimaradt két létszámfölényes helyzet, ami jól példázta a két csapat idegességét. Előbb az 5. perc elején Ghibellini egyenlített, nem sokkal később Kásás szerzett újra vezetést.

A harmadik negyed egyértelműen a magyaroké volt, már csak azért is, mert 34 másodperc elteltével Varga emberelőnyből először növelte kétgólosra (4-2) a vezetést. Védekezésben Birosék egymást múlták felül, és a kapuban Kósz bravúros védések sorozatát produkálta. Az 5. percben Kásás talált 6 m-ről ismét az olasz kapuba (5-2), erre jött - 9 perc 20 másodperces gólképtelenség után - az olaszok válasza Sottani révén (5-3).

Az utolsó játékrészben már nem esett gól, a mieink egy, az olaszok két emberelőnyt hagytak kihasználatlanul. Ez utóbbi ismét Kószék védekezésének rendkívüli hatékonyságát dicséri.

A magyar válogatott teljesen megérdemelten, magabiztosan nyert, és az Európa-bajnoki címe után megerősítette vezető pozícióját a világ vízilabdasportjának csúcsán. Szoros volt a mérkőzés, de ennek ellenére egy pillanatig sem forgott veszélyben a magyarok győzelme. Ezen a találkozón különösen a védekezés volt egészen magas színvonalú, és miközben mindenki átlagon felülit nyújtott, ketten még a jók közül is kiemelkedtek: a kapuban Kósz Zoltán, a mezőnyben pedig Kásás Tamás.

- Azt hiszem az Európa-bajnokság utolsó három meccsén voltunk csúcsformában, utána érthető hullámvölgy következett, de itt a VK-n mérkőzésről-mérkőzésre javult a játékunk - értékelt elégedetten Kemény Dénes, a magyar csapat szövetségi kapitánya. - Az egész együttes dicséretet érdemel, minden mérkőzésen akadt egy-két játékos, aki kiemelkedett a mezőnyből és meghatározóan vízilabdázott. Ennek köszönhetjük az újabb sikert.

Kemény Dénes arra a kérdésre, hogy mennyire fogja elviselni csapata az olimpián a kétségkívüli esélyesség terhét, azt válaszolta: "esélyesek voltunk az Eb-n, esélyesként érkeztünk ide is, így nem okoz majd számunkra semmilyen újdonságot, ha ugyanez történik az olimpián is."

- A magyar vízilabdázásban az ezüstérem mindig kudarcnak számított, nincs ez másképp most sem, ezért nyerni szeretnénk jövőre is Sydneyben - fűzte hozzá a kapitány.

Ratko Rudics, az olaszok jugoszláv szövetségi kapitánya meglehetősen felindultan nyilatkozott a döntő után: - Óriási volt a különbség a két játékvezető felfogása között, az amerikai Boyer számunkra nem kedvezően vezette a találkozót, s engedte a magyarok fizikai fölényének érvényesülését.

További eredmények:
a 3. helyért: Spanyolország-Oroszország 9-8 (2-2, 2-2, 1-1, 4-3)
az 5. helyért: Jugoszlávia-Egyesült Államok 8-4 (2-0, 2-1, 2-2, 2-1)
a 7. helyért (hosszabbítás után): Görögország-Ausztrália 10-9 (1-2, 3-4, 2-1, 2-1, 1-0, 0-1, 1-0)

A 11. férfi vízilabda Világ Kupa végeredménye:
1. Magyarország (Kósz Zoltán, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Märtz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Tóth Frank, Varga Zsolt, Vári Attila, Vincze Balázs), 2. Olaszország, 3. Spanyolország, 4. Oroszország, 5. Jugoszlávia, 6. Egyesült Államok, 7. Görögország 8. Ausztrália.

Az olimpiai résztvételt korábban kiharcolók (Magyarország, Ausztrália, Olaszország, Kazahsztán, Dél-afrikai Köztársaság, Horvátország) mellé a Világ Kupa harmadik helyezettjeként Spanyolország csatlakozott.

(MTI)