Vágólapra másolva!

Mocsai a nőiválogatott mellett a világ edzőit oktathatja<br/>

Mocsai Lajos, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akit egy később felállítandó magyarországi edzőképző központ koordinátorának javasolnak, kijelölte 16 fős utazó keretét a norvég túrára.

Hat ország, köztük Magyarország áprilisban aláír egy olyan megállapodást, amelynek értelmében jogosult lesz kiadni az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) által elismert, az európai uniós szabályokhoz igazodó, edzői képzettségi szintet igazoló bizonyítványt - tájékoztatott vasárnap Benedek András, a magyar szövetség elnöke. A sportvezető Bécsben, az EHF rendkívüli kongresszusán vett részt.

- A program teljes mértékben idomul az EHF terveihez - mondta Benedek. - Nemzetközileg elismert szakemberek, mint például Mocsai Lajos korábban kidolgoztak egy olyan oktatási anyagot és rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben még felkészültebb edzők működjenek a sportágban. Ennek nyomán egy ötszintes edzőképzés lenne az adott országokban és ezekben lehetne vizsgát tenni.

Magyarország mellett Csehország, Dánia, Németország, Franciaország és Oroszország írja alá a megállapodást, de az elnök szerint a programhoz két-három év múlva még több ország csatlakozik.

Benedek András elmondta, még: a magyar szövetség november 20-i közgyűlésén, egy magyarországi edzőképző központ felállításáról is döntenek. A bázis koordinátora a világ egyik legjobb szakemberének tartott Mocsai Lajos lenne.

A nőikézilabda-válogatott hétfőn utazik Norvégiába egy rangos nemzetközi tornára. Az Eb-bronzérmes együttes a házigazdák mellett Lengyelországgal, Franciaországgal és Ausztriával csap össze Bergenben, illetve Oslóban. A szövetségi kapitány elmondta: nagyon örül annak, hogy a csapat tagjai az elmúlt héten három-négy kemény, izgalmas, magas színvonalú mérkőzésen játszhattak.

- A tornán nem szeretnénk minden lapunkat felfedni, a nemzetközi presztízsünkre azonban vigyázunk - mondta Mocsai. - A világ élvonalába tartozó együttesekkel csatázhatunk, ami jól szolgálja a közelgő világbajnokságra történő felkészülésünket. Norvégiában a mérkőzések mellett kemény edzések is lesznek.

Az utazó keret. Kapusok: Farkas Andrea (Dunaferr SE), Pálinger Katalin (Győri Graboplast ETO KC), mezőnyjátékosok: Balogh Bea, Siti Bea, Farkas Ágnes, Zsemberyné Simics Judit (Dunaferr SE), Brigovácz Nikolett, Kökény Beatrix, Pádár Ildikó, Deli Rita, Lőwy Dóra (Herz-FTC), Nagy Anikó, Kulcsár Anita, Pigniczki Krisztina (Győri Graboplast ETO KC), Takács Gabriella (Cornexi-Alcoa), Kántor Anikó (Randers HK).

(MTI)