Vágólapra másolva!

Nőikézilabda-vb: Norvégia nagy falat lehet<br/>

Az eddigi legnehezebb mérkőzése előtt áll a magyar nőikézilabda-válogatott a vb-n: csütörtökön 19 órakor Trondheimben a házigazda Norvégiával találkozik a negyeddöntőben, de ha bejutnak a legjobb négy közé, akkor automatikusan olimpiai kvótához jutnak. Vereség esetén ez akkor fordulhat elő, ha Dánia legyőzi Franciaországot.

A két csapat ebben az évben négyszer játszott egymással, Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese augusztusban Magyarországon 27-20-ra és 22-21-re, míg a vb előtt két héttel Oslóban 29-22-re győzött. A skandinávok csupán egyszer, a sydneyi előolimpián nyertek 23-22-re.

A magyar válogatott szerdán Gjövikből Oslo érintésével elutazott Trondheimbe, ahol délután már edzett is. Mocsai Lajos, diplomáciai érzékéről is tanúbizonyságot adva, norvég újságíróknak elmondta: a házigazda számít a találkozó egyértelmű esélyesének, hiszen hazai közönség előtt, megszokott környezetben léphet pályára, ráadásul játékosaik kiváló versenyzők, akik akkor nyújtják legjobb formájukat, amikor leginkább szükséges.

Hozzátehetjük: a szövetségi kapitány szeretné egy kicsit "elaltatni" a norvég közvéleményt.

- Ez a norvég válogatott nem az, amelyik a tavalyi Eb elődöntőjében 28-14-re kiütött minket. Most sokkal sebezhetőbbnek tűnnek a házigazdák, bár kétségtelen: kapusuk, Leganger hihetetlen formában van, az ukránok ellen tíz hétméterest fogott meg - mondta Mocsai, aki hozzátette: sokan előrehozott döntőnek tekintik a két csapat összecsapását.

- A norvégok azért, hogy a nagy rivális Dániával ne az elődöntőben, hanem a fináléban találkozzanak, hajlandóak voltak leadni a hollandok elleni csoporttalálkozójukat. A nemzetközi szövetség is érzi, hogy ez a rendszer nem megfelelő, mert alkalmat ad a sportszerűtlen taktikázásra. Ha a csoportból továbbjutó együttesek magukkal vinnék eredményeiket, akkor megszűnne ez a fajta tisztességtelenség. Az én csapatom eddig is mindig győzelemre játszott, s ezután is így lesz - hangoztatta a kapitány.

A csütörtöki negyeddöntő programja:
Magyarország - Norvégia, Trondheim 19.00
Macedónia - Románia, Hamar 15.30
Németország - Ausztria, Hamar 18.00
Dánia - Franciaország, Hamar 20.40

(MTI)

Korábban:

A magyar nőikézilabda-válogatott biztosan jutott a legjobb 8 közé a norvég-dán közös rendezésű vb-n, miután kedden fölényesen legyőzte Angolát. A csütörtöki negyeddöntőben a házigazda norvég válogatott lesz a mieink ellenfele.