Vágólapra másolva!

Ötödikek lettünk a nőikézilabda-vb-n<br/>

Az utolsó napjához érkezett nőikézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott az ötödik helyen végzett, miután Lillehammerben, a vasárnapi helyosztón fölényes győzelmet aratott a címvédő Dánia ellen. A norvég válogatott története első világbajnoki aranyérmét szerezte, miután a döntőben kétszeri hosszabbítás után legyőzte Franciaországot.

Magyarország-Dánia 35-27 (20-13)
Lillehammer, Hakonshall, 3000 néző, vezette: Malik de Tchara, Alonso (argentínok)
Magyarország: Farkas A. - Balogh 4, Siti 2, Nagy 3, Kökény 4, Farkas Á. 11/5, Lőwy 3, cserék: Pálinger (kapus), Kulcsár 5, Deli 3/2, Zsemberyné, Pigniczki
Dánia: Sunesen - Nielsen 3, C. Andersen, Kiarskou 5, Kjaergaard 4, Fruelund, Roslyng Hansen 3, cserék: Rantala (kapus), Vestergaard Larsen, Möller 3, K. Andersen 6, Pedersen 3
Hétméteresek: 9/7, illetve 1/0
Kiállítások: 10, illetve 4 perc

Csehország ellen az Eb-szereplésért
Csehország lesz az ellenfelünk a 2000. december 8-17. közötti romániai 12 csapatos Európa-bajnokságra való jutásért vívandó párharcban. Az első találkozót április 8-án vagy 9-én Csehországban, a visszavágót egy héttel később Magyarországon rendezik.
A Lillehammerben elkészített vasárnapi sorsolás után Mocsai Lajos szövetségi kapitány elmondta, mind szakmailag, mind földrajzilag egyformán kedvezőnek tartja az ellenfelet: - Reális esélyünk van a továbbjutásra. A nagy hagyománnyal rendelkező cseh kézilabda jelenleg nem képvisel olyan magas szintet. Új, fiatal csapatuk van. Különösen szerencsésnek tartom, hogy Magyarországon lesz a visszavágó. Várhatóan az egyik vidéki fellegvárban, így könnyebb lehet az Eb-szereplés kiharcolása.

- Jól ismerjük a dán kézilabda sajátos jegyeit, bár a mostani csapatukat nem sokszor láthattuk. Remélem, a két olimpiai kvótás együttes felszabadultan játszva búcsúzik a vb-től - mondta a dánok elleni találkozó előtt Mocsai Lajos, utalva arra, hogy a mérkőzésnek már igazi tétje nincs, csak a presztizsért küzdenek. Sinka László, a magyar szövetség főtitkára Pigniczki Krisztinát 25., Balogh Beatrixot pedig 75. válogatottbeli mérkőzése előtt köszöntötte.

Kjaergaard révén már a 2. percben kétgólos előnyt szerzett a dán csapat, ráadásul, Nagy és Kulcsár is ziccert hibázott. Támadásban pontatlanok voltak a magyarok, de Balogh indításos találata, majd Farkas Ágnes értékesített hetese nyomán a 9. percben már magyar előny állt a táblán (5-4), a 13. percben pedig 4 gól volt a különbség (9-5). Emberelőnybe kerültek a dánok, és hat perc után először voltak eredményesek. Farkas Ágnes szenzációsan játszott a címvédő ellen, a 20. percben már hatodik találatánál járt.

A 36. percben a megroggyant ellenfél már tízgólos hátrányban volt. A 43. percben 29-15 volt az eredmény, majd Kulcsár megszakítás nélkül háromszor is betalált, így érett a megalázó különbségű győzelem. Edzésjelleget öltött a találkozó, de a végjátékban a dánok erejéből arra azért tellett, hogy ne szenvedjenek kétszámjegyű vereséget.

Mocsai Lajos: - Nem adták olcsón a sikert, a dánok ugyanúgy győzelemre játszottak, mint mi. Fantasztikus volt a csapat és bebizonyítottuk, hogy a világ élvonalába tartozunk. Lényeg, hogy jövőre ott leszünk az olimpián. A mostani mérkőzésen sikerült ellenfelünk támadásait semlegesíteni, beállósukat jól fogtuk, ezen kívül alig tudtak indításból gólt lőni. Büszke vagyok csapatomra, amely a vb-n kilenc találkozóból nyolcat megnyert.

Jan Pytlick, a dánok szövetségi kapitánya: - Fiatal csapatom van, amelynek sokkal több mérkőzésre van szüksége, hogy összeszokjon. Az elmúlt másfél évben nyolc új játékos került a keretbe. A magyar válogatott jelenleg jobb, mint a mienk, bár nem hiszem, hogy ekkora különbséggel. Az a magyar együttes, amely ellenünk győzött, jelenleg a világ legjobbja.

A 3. helyért játszott mérkőzésen Ausztria csak hosszabbítás után tudta megverni Romániát 31-28-ra. Ezután a döntő következett, a házigazda norvég együttes és Franciaország között, és ez kétszri hosszabbítás után dőlt el a vendéglátók javára.

Döntő: Norvégia-Franciaország 25-24 (8-10, 18-18, 21-21) - kétszeri hosszabbítás után
Legjobb dobók:
Grini 8, Hundvin 5, Duvholt 4, illetve Myaro 6, Duchemann 4

V. Harald norvég király jelenlétében az esélyesebb hazaiak rosszul kezdtek, alig tudták áttörni az agresszíven védekező francia falat. A vendégek az első negyedóra végén 6-3-ra vezettek. Később feljavult az Európa-bajnok védekezése, a megszerzett labdákból rendre betaláltak. A 23. percben már egyenlő volt (7-7) az állás. A szünet előtt két labdát is eladtak a norvégok, a franciák éltek a lehetőségekkel.

A második félidő elején emberelőnyben egyenlített a hazai gárda, sőt a vezetést is megszerezte. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem tudott egy gólnál jobban elhúzni. Az alapjátékidő utolsó negyedórájában hét percig 16-16 volt az eredmény, végül a franciák törték meg a jeget. A 60. perc vendégelőnnyel kezdődött, de Grini átlövésből egyenlíteni tudott.

Kétszer ötperces hosszabbítás következett. A 64. percben a franciák legeredményesebb játékosát Myarót kiállították, mivel megütötte Duvholtot. Kétgólos előnyhöz jutott a házigazda, amikor már csak három perc volt hátra, de a franciák nem adták föl, egyenlítettek.

Jöhetett az újabb tíz perc ráadás, amelyben három százszázalékos helyzetet is elrontottak a franciák, a hazaiak ezt könyörtelenül kihasználták és megszerezték az aranyérmet.

A végeredmény: 1. Norvégia (Tjugum, Larsen, Grini, Eriksen, Bjerkrheim, Sörlie, Hausmann, Hundvin, Davidsen, Haltvik, Duvholt, Leganger, Saettem, Hilmo, Rokne, Nilsen, szövetségi kapitány: Marit Breivik), 2. Franciaország, 3. Ausztria, 4. Románia, 5. Magyarország (Farkas Andrea, Pálinger Katalin, Balogh Beatrix, Kántor Anikó, Nagy Anikó, Brigovácz Nikolett, Kökény Beatrix, Siti Beáta, Pigniczki Krisztina, Pádár Ildikó, Kulcsár Anita, Farkas Ágnes, Deli Rita, Lőwy Dóra, Takács Gabriella, Zsemberyné Simics Judit, szövetségi kapitány: Mocsai Lajos), 6. Dánia, 7. Németország, 8. Macedónia, 9. Koreai Köztársaság, 10. Hollandia, 11. Lengyelország, 12. Oroszország, 13. Ukrajna, 14. Fehéroroszország, 15. Angola, 16. Brazília, 17. Japán, 18. Kína, 19. Csehország, 20. Elefántcsontpart, 21. Kuba, 22. Kongó, 23. Ausztrália, 24. Argentína.

Lőwy Dóra, a magyar válogatott vb-újonca is helyet kapott a világbajnokság All-Star csapatában.

All-Star csapat: Cecilie Leganger (kapus, Norvégia), Lőwy Dóra (balszélső, Magyarország), Ausra Fridrikas (balátlövő, Ausztria), Nodjialen Myaro (irányító, Franciaország), Tonje Kjaergaard (beállós, Dánia), Indira Kastratovic (jobbátlövő, Macedónia), Kristine Duvholt (jobbszélső, Norvégia).

Gólkirálynők: Grit Jurack (Németország) és Carmen Amarei (Románia) 66-66 gól
A torna legjobb játékosa: Fridrikas

A vb záróünnepségén köszöntötték a februárban az 1998-as év legjobb játékosának választott norvég Trine Haltvikot.

(MTI)

Korábban:

A magyar nőikézilabda válogatott biztosan győzte le Németországot a norvég-dán közös rendezésű világbajnokságon szombaton, így vasárnap az ötödik helyért játszhat. Mivel a Dánok megnyerték a Macedonia elleni vigaszági meccsüket, Magyarország biztos résztvevőjévé vált a sydneyi olimpiának.