Vágólapra másolva!

Célkitűzés teljesítve, következhet az olimpia<br/>

A magyar nőikézilabda-válogatott teljesítette a célkitűzést, vagyis az első öt között végzett a norvég-dán közös rendezésű világbajnokságon, és jövőre ott lehet a sydneyi olimpián.

Mocsai elemzése posztonként
Farkas Andrea végig egyenletesen, jól védett, tartalékja, Pálinger Katalin is megfelelőt nyújtott. Az irányítók közül Kökény Beatrix sokszor régi önmagát idézte, remekül mozgatta a csapatot. Siti Beáta is élt a lehetőséggel. Ami az átlövőket illeti: a bal oldalon Farkas Ágnes és Deli Rita szintén keveset hibázott, a jobb oldalról Nagy Anikóról ez már kevésbé volt elmondható. Kevesebbet vállalkozott a kelleténél, de ő sem okozott csalódást. A két beállós, Kulcsár Anita és Pádár Ildikó, ha játéklehetőséget kaptak, jól megoldották feladatukat. A jobb szélen Balogh Beatrixról és Kántor Anikóról hasonló mondható el, míg a bal oldalon Lőwy Dóra igazi nyerőember volt. Örömteli, hogy a magyar válogatottban Lőwy személyében feltűnt egy olyan balszélső, akit már 22 évesen a klasszisok között emlegetnek. A Herz-FTC játékosát beválasztották a vb All-Star csapatába. A vb-n főleg védekezési feladatokat kapó Zsemberyné Simics Judit és az emberfogási céllal pályára küldött Pigniczki Krisztina nem lógott ki a sorból, az átlagos szint fölött játszottak. Takács Gabriellának és Brigovácz Nikolettnek csak kiegészítő szerep jutott.

A neves szakembert igazolja, hogy a vb-n lejátszott kilenc mérkőzésből nyolcat fölényesen nyert a válogatott, az egy kivétel éppen a későbbi világbajnok Norvégia elleni negyeddöntőbeli vereség volt.

- Éppen a mi negatív példánk igazolja, hogy rossz a rendszer, mert egy vereséggel éppúgy lehet világbajnokságot nyerni, vagy, mint nekünk, az ötödik helyen végezni. Bízunk benne: hamarosan változtat a nemzetközi szövetség - tette hozzá a szövetségi kapitány.

A világbajnokság, az Európa-bajnok norvégok aranyérmét leszámítva, furcsa dolgokat produkált. A franciák második helye, a korábbi rangsort nézve, óriási meglepetés. A mutatott játékuk alapján viszont nem, az övék lehet a jövő csapata. Az osztrákok még soha nem végeztek vb-n dobogón, a románok pedig csak titkon reménykedhettek abban, hogy elődöntősök lesznek.

A magyarok olimpiát érő pozícióban zártak, Mocsai Lajos ezt értékes helyezésnek tartja, de a sportág vezető szakemberei szerint ennél lényegesen több - akár vb-arany is - volt az együttesben.

A címvédőként érkező dánok szereplése hatalmas talány. A csoportmérkőzések alatt magabiztosnak tűntek, százszázalékosan zártak, de ahogy jött a rájátszás, úgy fogyott el az önbizalmuk. Válságban vannak, de ez csak addig tarthat, amíg fiatal játékosaik össze nem szoknak.

Az első nyolc helyen csak európai együttes végzett, a korábban kimagasló játékerőt képviselő Koreai Köztársaság kilencedik helye miatt csak akkor vehet részt az olimpián, ha januárban megnyeri földrésze bajnokságát.

(MTI)

Korábban:

Az utolsó napjához érkezett nőikézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott az ötödik helyen végzett, miután Lillehammerben, a vasárnapi helyosztón fölényes győzelmet aratott a címvédő Dánia ellen. A norvég válogatott története első világbajnoki aranyérmét szerezte, miután a döntőben kétszeri hosszabbítás után legyőzte Franciaországot.