Vágólapra másolva!

Benedek eltiltását nyolc hónapra mérsékelték<br/>

A nemzetközi SportDöntőbíróság (TAS) Benedek Tibor fellebbezésének tárgyalása után kedden úgy döntött: a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) által 15 hónapra eltiltott magyar vízilabdázó büntetését - az olasz úszószövetség eredeti határozatának megfelelően - 8 hónapra csökkenti. A világ egyik legjobb pólósa április 28-tól újra játszhat.

Benedek bal keze villanhat az olimpián

Az INA Assitalia Roma magyar légiósának szervezetében az 1999. június 26-i olasz bajnoki elődöntő után elvégzett doppingvizsgálat mutatta ki az anabolikus szteroidnak számító Clostebolt. Benedeket az olasz szövetség szeptember elején - az Európa-bajnokság rajtja előtt - 8 hónapra tiltotta el, ezt utóbb az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) három hónapra csökkentette. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) novemberben 15 hónapra változtatta az eltiltást. Utóbbi döntést fellebbezte meg a legfelsőbb fórumon Benedek Tibor.

A TAS egyszemélyben határozó bírója előtt a játékos álláspontját - olasz ügyvédjén kívül - a római klub elnöke és orvosa adta elő. A másik fél részéről a FINA képviselője azzal érvelt, hogy a nemzetközi szövetség nem engedheti meg magának a kivételezést a világ egyik legjobb pólósával, miközben a lebukott úszók esetében pozitív doppingminta esetén teljes szigorral jár el.

A Benedek szervezetében talált kismennyiségű szer ugyan szerintük is alátámasztotta azt a verziót, mely szerint az igazoltan bőrbetegségre használt kenőcs tartalmazta a tiltott szert - ezért is szabtak ki eredetileg is két év helyett csupán 15 hónapot -, de a doppingnak minősülő szer kétségbevonhatatlan jelenléte miatt ennél több engedményt nem tehettek.

A bíró azonban végül a 8 hónapos eltiltást látta indokoltnak, vagyis Benedek megkapta a lehetőséget: részt vehet a szeptember 15-én kezdődő sydneyi olimpián.

Kemény Dénes, a tavaly sikert sikerre halmozó magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Benedek Tibornál derűlátóbban értékelt, de hozzátette: a hosszú kihagyást nehéz lesz pótolni az olimpiáig.

- Nagyon szerettem volna, ha Tibor már az olasz bajnokság alapszakaszában is legalább hat-nyolc mérkőzést tud játszani. Ezt nem teszi lehetővé a nyolc hónapos eltiltás, de talán sikerül majd időben játékba lendülnie az olimpia előtt, hiszen nagy szükségünk van rá - fejtette ki a kapitány. - Április végén már csak egy-két mérkőzés lesz hátra a olaszországi alapszakaszból, a rájátszás előtt pedig másfél hónapos szünet következik. Ez Benedek számára gyakorlatilag 10 hónapos, tétmérkőzés nélküli kihagyást jelent. Remélem, hogy a rájátszásban már visszanyeri majd régi formáját, mivel a mostani csalódottságának feledéséhez feltétlenül sikerélményre, jó játékra van szüksége már a Roma színeiben is.

(MTI)