Vágólapra másolva!

Éles visszatér a válogatottba<br/>

Ismét játszhat a magyar kézilabda-válogatottban Éles József, a Fotex KC Veszprém világklasszisa. Az átlövő-irányító szerdán találkozott szponzorának, a NIKE-nak a képviselőivel, akik engedélyezték, hogy Éles a nemzeti együttessel szerződésben álló adidas cipőjében lépjen pályára a következő négy világbajnoki selejtező mérkőzésen.

Pánczél Szabolcs, a NIKE Magyarország sportmarketing igazgatója elmondta: a négy találkozó után a cég tárgyalást kezdeményez az adidasszal és a magyar szövetséggel.

- Éles József jelezte nekünk, hogy mindenképpen szeretne a válogatottban játszani, s mi ezt az elhatározását tiszteletben tartva hoztuk meg döntésünket - mondta Pánczél Szabolcs.

A NIKE Magyarország véleménye szerint Élesnek meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy az általa választott cipőben játszhasson.

Éles József elégedetten nyilatkozott a döntés után: - Nagyon örülök, hogy a NIKE megértő volt, és lehetőséget adott a szerződés módosítására. Nagy kedvvel megyek vissza a válogatotthoz. Remélem, szombaton a Litvánia elleni vb-selejtezőn újra ott lehetek a pályán.

A Fotex 31 éves világválogatottja eddig azért nem játszhatott a nemzeti csapatban, mert a Magyar Kézilabda Szövetséget szerződés kötötte: csak olyan játékosnak engedélyezheti a szereplést, aki teljes adidas-felszerelést húz.

- Helyes döntésnek tartom, hogy NIKE engedélyezte Éles válogatottbeli szereplését. Nem zárkózunk el a tárgyalások elől - mondta Sinka László, az MKSZ főtitkára. - Szeretnénk a négy vb-selejtező után minden érdekelt számára hosszútávon, vitáktól mentesen rendezni az ügyet. Jobb lett volna már korábban elejét venni a konfliktusnak. Azt továbbra is fenntartjuk, hogy a válogatott mérkőzésekkel kapcsolatos szerződések kizárólagos joga a szövetségé. Ezzel együtt nagyon örülünk, hogy a NIKE sportolókat támogat, nagy szüksége van a magyar sportnak ilyen szponzorokra.

Hajdu János szövetségi kapitány már a hétvégi, Litvánia elleni vb-selejtezőn számít a veszprémi kiválóságra. Szombaton Cegléden, vasárnap Kecskeméten lép pályára az Élessel kiegészült válogatott, amely szerdán ceglédi edzőtáborba vonult. Éles Veszprémben játszó társaival együtt csütörtökön csatlakozik a kerethez.

Hajdu János szövetségi kapitány csapatának a továbbjutás szempontjából égetően szüksége van arra, hogy a litván csapaton eredményesen lépjen túl, hiszen a gárda hatalmas meglepetésre Bulgáriában 24-21-re kikapott.

A Dunaferr világklasszisának, Marosi Lászlónak szereplése családi okok miatt még kérdéses.

A keret tagjai:
kapusok:
Cziráki Zsolt (Cegép KK), Szathmári János (Fotex KC Veszprém), Perger Zsolt (Pescanova Chapela)
balszélső: Pásztor István (Fotex KC Veszprém)
bal átlövők: Bajusz Sándor (Brodomerkur Split), Marosi László (Dunaferr SE), Décsi Gábor (Dunaferr SE)
irányítók: Éles József (Fotex KC Veszprém), Kuzmicsov Szergej (Dunaferr SE)
beállósok: Rosta Miklós (Dunaferr SE), Mezei Richárd (Fotex KC Veszprém), Zsigmond György (Metkovic Jambo), Gál Gyula (Dunaferr SE)
jobbátlövők: Mocsai Tamás (Dunaferr SE), Kotormán Attila (Schaffhausen)
jobbszélsők: Kertész Balázs (Dunaferr SE), Bendó Csaba (Kiskőrös)

A magyarokkal azonos világbajnoki selejtező-csoportban érdekelt bolgár és osztrák férfi kézilabda-válogatott egymás ellen 23-23-t játszott Várnában szerdán.

- Kis elégtétel ez a számunkra, hiszen újra bebizonyosodott, Bulgáriában senki sem mehet biztosra. Jól jött nekünk az osztrákok pontvesztése - mondta Hajdu János.

A csoport állása: 1. Ausztria 3 pont (80-78), 2. Bulgária 3 (53-76), 3. Magyarország 2 (53-30), 4. Litvánia 2 (55-57).

(MTI)