Vágólapra másolva!

Az újabb győzelem után már a csoportelsőség a tét<br/>

A magyar férfikézilabda-válogatott másodszor is legyőzte Litvániát világbajnoki selejtezőn. Amennyiben Hajdu János szövetségi kapitány csapata szerdán Tiszaújvárosban nyer Ausztria ellen, akkor továbbjut csoportjából és play-off mérkőzést játszhat a 2001-es franciaországi vb-re való kijutásért.

A kapitány a "győztes csapaton ne változtass" elvet vallotta, hiszen ezúttal is a szombaton Cegléden 25-18-ra diadalmaskodó együttest küldte pályára. Kecskeméten hatalmas volt az érdeklődés a találkozó iránt, utoljára 1982-ben rendeztek itt nemzetközi mérkőzést, akkor a női válogatott volt a főszereplő.

1. csoport, 4. forduló:
Magyarország-Litvánia 26-22 (11-11)
Kecskemét, 1200 néző, V: B. és M. Nacevski (macedónok)
Magyarország: Szathmári - Kertész 3, Kotormán 6, Rosta, Gál 2, Décsi, Pásztor 1
cserék: Éles 8/3, Bajusz 1, Kuzmicsov 1, Mezei 4
Litvánia: Vaskevicius - Cerniauskas, Klinkiauskas 1, Frolovas 2, Stelmokas 3, Martinkevicius 4, Rasikevicius 6/2
cserék: Petkevicius (kapus), Versickas 1, Ziura 4, Daugela 1, Kavolius
hétméteresek: 5/3, illetve 4/2
kiállítások: 12, illetve 14 perc

Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a litvánok létszámfölényben kisebb előnyhöz jutottak (3-5). A magyarok lelkesedése olykor pontatlansággal párosult, így csak a 14. percben sikerült az egyenlítés, ráadásul rövidesen megint a vendégek vezettek. A litvánok két dunaújvárosi légiósa, az átlövő Martinkevicius és a kapus Vaskevicius nagyon jól játszott. A 25. percben már 10-6-ra vezetett csapatuk, és a különbség még akkor sem csökkent, amikor a hazaiak játszottak emberelőnyben. A Hajdu-gárda 13 perc szünet után dobott újra gólt. A szünet előtt nagy hajrába kezdtek a magyarok, s a lefújás pillanatában sikerült az egyenlítés.

A pihenő után Kotormán találatával először vezetett Magyarország. Szívósan tartották magukat a vendégek, de ebben az is közrejátszott, hogy Éles és Pásztor sok ziccert elrontott. Később hatékonyabbak lettek a magyar támadások, a 43. percben már 19-14 volt az állás. Innen már nem volt megállás, teljesen visszaestek a vendégek, 10-1-es sorozatot produkált a nagy kedvvel játszó magyar válogatott. A hajrában Szathmári védéseinek köszönhetően még kettős emberelőnyből is alig tudták csökkenteni hátrányukat.

Hajdu János, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - A védekezésünk nagyon jó volt, a litvánok csak akkor tudtak elhúzni az első félidőben, amikor mi számos ziccert elhibáztunk. Szerencsére még a szünet előtt az akarás átlendítette a holtponton a csapatot, és a második félidőben már nem volt kérdéses a sikerünk. Remélem szerdán Ausztria ellen ott folytatjuk, ahol most abbahagytuk.

A csoport állása:

1. Magyarország 6 pont
2. Ausztria 5
3. Bulgária 3
4. Litvánia 2

Szerdán 17.15 órakor Tiszaújvárosban kerül sor a magyar-osztrák mérkőzésre.

(MTI)

Ajánló: