Vágólapra másolva!
Magyarországot megelőzve, pályázat benyújtása nélkül rendezheti Franciaország a 2001-es jégkorong-világbajnokság selejtezőjét a nemzetközi szövetség (IIHF) kongresszusának szombati döntése értelmében. A 2003-as vb házigazdája a szentpétervári döntős Csehország, a 2004-esé Finnország lesz.

Fotó: Reuters

Filippin (balra) és a franciák otthon
küzdhetnek a vb-s helyekért

Inotay Balázs, a magyar szövetség elnöke meglepődött és felháborodott a döntés miatt: "Inkorrekt volt a nemzetközi szövetség határozata. Két nappal ezelőtt a mi pályázatunkat ítélték a legjobbnak, sőt a dánok még vissza is léptek a javunkra. Nyilvánvaló, a franciák számára csak azután vált fontossá a vb-selejtező rendezése, hogy kiestek az élvonalból."

Az elnök megjegyezte, hivatalos állásfoglalást kérnek az IIHF-től, miként kerülhetett ki győztesként az eredetileg nem is pályázó Franciaország.

A magyarok és a franciák mellett Dánia, Lengyelország, Hollandia és Litvánia tagja a selejtezőcsoportnak.

Egy nappal a Szlovákia elleni vb-döntő előtt már - sportdiplomáciai - győzelmet aratott Csehország, ugyanis elnyerte a 2003-as világbajnokság rendezési jogát. A cseh pályázatot 77 küldött támogatta, míg a lettek kandidálására 25 voks érkezett. A három év múlva sorra kerülő torna mérkőzéseit Prágában, Ostravában és Plzenben rendezik.

- Vártam a győzelmünket. Az öröm pillanatait most az aggódás váltja fel. Új sportcsarnokra van szükségünk. Befektetőt már találtunk, de még számos dolgot tisztáznunk kell. A kormány és Prága város tanácsának támogatására is szükségünk van - fogalmazott Karel Gut, a Cseh Jégkorong Szövetség elnöke.

A szavazás előtt Finnország visszalépett a csehek javára, majd néhány perccel később - egyedüli jelöltként - megkapta a 2004-es világbajnokság rendezési jogát.

(MTI)

Ajánló:

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség honlapja

Korábban:

Az A csoportos vb helyszínén, Szentpéterváron megtartott sorsoláson az idei C vb-n első Magyarország az élvonalból most kiesett Franciaországgal, valamint Dániával, Hollandiával, Lengyelországgal és Litvániával került azonos ágra.