Vágólapra másolva!
Férfivízilabda-válogatottunk megnyerte a tegnap zárult Unicum Kupa nemzetközi tornát, négy pontot szerzett az Európai Nemzetek Ligája második fordulójában, így összesítésben is vezet a csoportban, Kásás Tamást választották a szerdától vasárnapig zajlott sorozat legjobb pólósának, ő lett a gólkirály is, a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda öt napon át majdnem mindig megtelt, az urak a játékban, a hölgyek jobbára a játékosokban gyönyörködtek. Hogy akkor mi a baj? Csupán annyi, hogy csapatunk a tegnapi búcsúmérkőzésen 8-5-re kikapott Spanyolországtól, ezzel egyben földközelbe hozta egyre magasabban szálló olimpiai reményeinket is.

Szalmás Péter felvétele
A spanyol kapus, Rollan szenzációsan
védett ellenünk

A szakmát viszont annyiban nem érte meglepetés, hogy nyilvánvaló: a mi kétszeres Európa-bajnok, Világkupa-védő, vb-2., toronymagas olimpiai favorittá kikiáltott csapatunk is kikaphat. És ehhez nem is kell földindulás, csak egy a tegnapihoz hasonló mérkőzés. Amikor a mieink az első negyed három gólja után egyre pontatlanabbul lőnek, ettől a spanyol kapuban Rollan megint egyre jobban felpörgeti magát, ezért játékosaink tőle való félelmükben kissé már túlhelyezik labdáikat; amikor háromszor is rosszul indítunk, és a szokásos módon egyszer sem sikerül megúszni és tiszta ziccerbe kerülni; amikor olyakor hátul is kihagy a koncentráció, például a világ egyik legjobb bekkjeként számon tartott Steinmetz Barnáról is két sima gólt dobnak; egyáltalán, amikor egy olyan rutinos gárda, mint a spanyol a jogosan sztárolt magyarok ellen összekapja magát, remekel a kapusa, sokat mozog és jól blokkol a védelem, elöl pedig a csatárok gátlás nélkül vagdossák be a ziccereket.

Mindez megtörtént tegnap, ráadásul együttesünk az első negyed 3-3-as részeredménye után 11 percen át nem szerzett gólt. Sőt az utolsó 21 percben mindössze kétszer talált be, és Kásás szépítő gólja két másodperccel a meccs vége előtt, négyméteresből esett, ezzel alakult ki az 5-8-as végeredmény.

Mivel szombaton Kásás és Benedek 4-4 góljával válogatottunk 13-5-re verte Kazahsztánt (félidőben már 10-2-re vezettünk a torna többi mérkőzésén amúgy igen jónak tűnő kazahok ellen), ezzel az utolsó naptól, a spanyol meccstől függetlenül megnyerte az Unicum Kupát a horvátok és a kazahok előtt. A spanyolok még a dobogóra sem fértek fel...

Az Európai Nemzetek Ligája második csoportfordulójában - itt magyar, horvát, spanyol, szlovák vetélkedés zajlik, és szombaton a spanyolok 10-6-ra, vasárnap a horvátok 12-10-re győzték le Szlovákiát -, pedig a spanyol, a magyar és a horvát együttes is négy ponttal zárt, míg a szlovákok ismét pont nélkül. Az első, spliti fordulóval összesítve ez a pillanatnyi állás: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 9, 3. Spanyolország 6, 4. Szlovákia 0. A harmadik kört Bilbaóban rendezik, a negyediket Kassán, majd az első két helyezett jut be a decemberi négyes fináléba.

Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitánynak tehát számtalan szempontot mérlegelve kellett mérleget vonnia - néhány perccel egy meglepetésre elveszített meccs után: - Nem történt tragédia, de ennyi helyzetet nem szabad elrontani, és védekezésben sem véthetünk hasonló hibákat. Ami a keretszűkítést illeti, egy-két játékosról már érzem, hogy nem fér majd be a 13 utazó közé, de a névsort még nem hirdetem ki. Az Európai Nemzetek Ligája következő fordulóját két hét múlva Bilbaóban játsszuk, de talán érthető, ha egy decemberben végződő sorozat helyett most még sokkal inkább az olimpia foglalkoztat.

Spanyolország - Magyarország 8-5 (3-3, 0-0, 2-1, 3-1)
Nemzeti Sportuszoda, 3000 néző, V: Tulga (török), Galkin (orosz)
Spanyolország: Rollan - Pedrerol 1, Estiarte, I. Moro, Sans 2, Gomez 2, Garcia 2, csere: Diaz, Marcos, Ballart, Hernandez 1, Perez, D. Moro.
Magyarország: Kósz - Székely 1, Fodor, Kásás 2, Benedek, Molnár 1, Steinmetz, csere: Märcz, Varga I Zs., Vári, Kiss G., Biros 1.
További eredmények: Kazahsztán - Románia 8-5 (1-1, 3-2, 1-1, 3-1), Horvátország - Szlovákia 12-10 (2-1, 3-3, 4-2, 3-4).
Az Unicum Kupa végeredménye: 1. Magyarország 8 pont, 2. Horvátország 8, 3. Kazahsztán 6, 4. Spanyolország 6, 5. Románia 2, 6. Szlovákia 0. (Egyenlő pontszám esetén nem a gólkülönbség, hanem az egymás elleni eredmények döntenek.)
Európai Nemzetek Ligája, 2. forduló: 1. Spanyolország 4, 2. Magyarország 4, 3. Horvátország 4, 4. Szlovákia 0

Ballai Attila

(Népszava)

Ajánló:

Vízilabda a hálón

Korábban:

A vízilabda Unicum Kupa harmadik játéknapján újabb három találkozó, és két szenzációs győzelem volt műsoron. A Sydneyben az olimpián Ázsia képviseletében vízbe szálló Kazahsztán bombameglepetésre legyőzte a spanyolokat, a magyarok pedig bravúros hajrával, 4-1-re megnyert utolsó negyeddel imponáló győzelmet aratott a magyar válogatott az örök rivális horvátok ellen a kupa első igazi rangadóján.