Vágólapra másolva!
Az olimpiai ezüstérmes magyar nőikézilabda-válogatott fölényes győzelmet aratott Ausztria ellen a romániai Európa-bajnokság 3. fordulójában. A címvédő (és világbajnok) Norvégia viszont vereséget szenvedett a házigazda válogatottól.

A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Ausztria 35-12 (13-6)
Ramnicu Valcea, 2000 néző, vezette: Zivolic, Krajc (horvát)
Magyarország: Pálinger - Pálffy 6, Siti B. 1, Zsemberyné 3/1, Kökény 2, Farkas, Pigniczki 10, cserék: Sugár (kapus), Brigovácz 6, Kulcsár, Siti E. 4/2, Nagy 3
Ausztria (gólszerzők): Ofenböck 7/2, Schweighofer 2, Engl, Maier, Strass 1-1
hétméteresek: 8/3, illetve 6/2
kiállítások: 10, illetve 16 perc
B csoport (Bukarest): Románia - Norvégia 26-22 (14-12)

A világbajnoki bronzérmes Ausztria jelentősen átalakult az olimpiai óta, a sydneyi csapatból kilencen nem vállalták a szereplést a kontinensversenyen.

A gyors Pigniczki révén 3-1-re elhúztak a magyarok, azonban az ellenfél emberelőnye alatt egyenlített. Pálinger jól védett, de a remek kezdés után az olimpiai ezüstérmes sem dobott gólt hat percig. A félidő derekán megtört az átok, és fokozatosan nőtt a különbség (6-3).

Az osztrákoktól csak Ofenböck jeleskedett, ő tartotta a lelket a többiekben. A magyarok teljesítménye is hullámzó volt, de egy-egy iramváltást követően a gyengén lövő riválisnak, amely kilenc percig eredménytelen volt, esélye sem maradt felzárkózni.

A második félidőben folytatódott az "edzőmérkőzés". A magyaroknál a második sor is tetszés szerint dobta a gólokat, az osztrákoknak még a büntetők sem jelentettek biztos lehetőséget. Csak a 46. percben érték el 10. találatukat. Osztálykülönbség volt a két gárda között, már csak az volt a kérdés, meg lesz-e a húszgólos siker. Végül még több is lett.

- Kötelező győzelmet arattunk a jelentősen meggyengült osztrákok ellen - mondta Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. - Örülök annak, hogy sokat cserélhettem, és nem sérült meg senki. Végig bírtuk az iramot, az ellenfél korán elfáradt, ennek köszönhető a nagy különbségű siker. Pigniczki, Pálffy és Brigovácz játszott kiemelkedően.

Hétfőn szünnap lesz az Eb-n. A magyar válogatott kedden a vb-ezüstérmes Franciaországgal találkozik.

(MTI)