Vágólapra másolva!
Sportszerű viselkedést kért a szombati román-magyar mérkőzésen a szurkolókhoz intézett felhívásában Cristian Gatu, a Romániában zajló női kézilabda Európa-bajnokság szervező bizottságának elnöke. Félelme indokolt, pláne, hogy pár napja éppen ő beszélt a magyarokat váró "bukaresti pokolról".

Fotó: Nemzeti Sport
Farkas Ágiékra átkozottul nehéz
mérkőzés vár

- Az ellenfél, a magyar nemzeti himnusz, a magyar szurkolók tisztelete a mérkőzés előtt és után bizonyítéka annak a sportszerűségnek, amelynek lététől függ Románia hitele, megítélése a jövőbeni világ- és Európa-bajnokságok megrendezése érdekében tett erőfeszítéseiben - szögezi le Gatu nyilatkozatában.

Gatu felhívása két nappal azután hangzott el, hogy az Európa-bajnokság szervező bizottságának elnöke a román sajtónak adott interjújában reményét fejezte ki: végre a "bukaresti pokolban" kell a magyaroknak pályára lépniük a románokkal szemben.

- Eddig minden kérésünket visszautasították a magyarok, amikor Romániába hívtuk őket játszani. Most arra kényszerülnek, hogy Bukarestbe jöjjenek és abban a pokolban álljanak ki játékosainkkal szemben, amelyet meggyőződésem szerint a nézők teremtenek majd számukra - jelentette ki interjújában Gatu.

A pénteki román sajtó fenntartásait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között zajlik majd a szombati mérkőzés. Az érdeklődés óriási, a román szurkolók számára biztosított 3000 jegyet pillanatok alatt szétkapkodták. A feketepiacon már a kézilabda mérkőzések esetében csillagászati nagyságú összegeket kérnek egy-egy belépőért.

A lapok emlékeztetnek arra, hogy Románia pályázik a 2004-es férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére.

- A magyar csapat a csoportmérkőzéseket Ramnicu Valceában játszotta, meglehetősen ellenséges nézőközönség előtt. A magyarok attól tartanak, hogy Bukarestben is hasonló bánásmód várja majd őket - írta a Romania Libera című lap.

Az Európa Kézilabda Szövetség (EHF) hivatalos bejelentése szerint a Bukarestben szombaton 19 órakor sorra kerülő román-magyar Eb-elődöntőt a horvát Krajc, Zivolic bírópáros dirigálja. A vasárnapi kisdöntőre, s a fináléra kettős jelölést készített az EHF: azon a találkozón, amelyen a románok nem lesznek érdekeltek, a hazai Serbu, Dobre kettős fújja a sípot. A vendéglátóknak ugyanakkor a svéd Hakansson, Nilsson duó vezet.

Közölte az EHF azoknak az országoknak a listáját is, amelyek az Eb-eredmények alapján már kvalifikálták magukat a következő vb-re és kontinensbajnokságra.

Világbajnokság, 2001, Olaszország: Magyarország, Oroszország, Ukrajna, Románia, a rendező Olaszország, a címvédő Norvégia, valamint Franciaország, de csak akkor, ha legyőzi Norvégiát péntek este (20 óra) az 5. helyért sorra kerülő mérkőzésen.

Európa-bajnokság, 2002, Dánia: Magyarország, Oroszország, Ukrajna, Románia, a rendező Dánia, s a péntek esti norvég-francia találékozó győztese.

(MTI)