Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert a magyar főiskolai férfikézilabda-válogatott a portugáliai világbajnokságon. Hétvégén itthon is nemzetközi mérkőzéseket rendeznek, a júnusi Eb- selejtezőre készülő magyar, valamint a január végi franciaországi vb-n részt vevő horvát együttes csap össze - szombaton Nagykanizsán, vasárnap Zalaegerszegen. Az év első honi kézilabdás igazolása: fél évre a Pick-Szegedhez igazolt Igor Ivanov, az Elektromos 38 éves, orosz kapusa.

A magyar férfi kézilabda-válogatott aranyérmet szerzett a portugáliai főiskolai világbajnokság, miután a döntőben 26-25-re győzött a házigazda Portugália ellen. Ökrös Csaba együttese a tornán ötször nyert, egyszer szenvedett vereséget. A csapat az 1997-es magyarországi vb-n is az első helyen végzett, legutóbb pedig második volt.

A portugáliai férfi főiskolai kézilabda-világbajnokság utolsó középdöntő csoportmérkőzésén a magyar válogatott 24-22-re kikapott Törökországtól, ennek ellenére bejutott a döntőbe. A másik találkozón Jugoszlávia 32-28-ra nyert Tajvan ellen.

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 4 pont, 2. Jugoszlávia 4, 3. Törökország 4, 4. Tajvan 0. A sorrendet az egymás elleni eredmények alapján határozták meg: Magyarország-Jugoszlávia 34-21, Törökország-Magyarország 24-22, Jugoszlávia-Törökország 35-26. A magyarok ellenfele a fináléban a házigazda Portugália lesz.

Szerdától Nagykanizsán edzőtáborozik a júniusi Európa-bajnoki selejtezőre készülő férfikézilabda-válogatott, amely a hétvégén kétszer is összeméri erejét a világbajnoki résztvevő Horvátországgal. Az összetartáson 14 játékos vesz részt. A bajnok Dunaferrből Gál, Rosta és Kertész sérült, illetve beteg, így ők most kimaradtak a keretből. A négy idegenlégióssal megerősített magyar csapat szombaton 15.15 órától Nagykanizsán (Duna TV), vasárnap 16 órától Zalaegerszegen mérkőzik a horvát együttessel.

"A fejlődéshez nélkülözhetetlen, hogy a világ élmezőnyéhez tartozó válogatottakkal is találkozzunk" - mondta Hajdu János szövetségi kapitány. "Remélem, hogy a magyar bajnokságban szereplők, valamint a légiósok jól megértik egymást a pályán, és a csapat méltó ellenfele lesz a minden bizonnyal jó formában lévő horvátoknak."

A keret:
kapusok: Fazekas, Szathmári (Fotex KC Veszprém)
mezőnyjátékosok: Bene, Mohácsi, Tóth E. (Dunaferr), Pásztor, Tóth J. (Fotex KC Veszprém), Doros (Pick-Szeged), Bendó (Cegléd), Lendvay (Pestszenlőrinc-LRI Malév-Elektromos), Décsi (Grosswallstadt), Kotormán (Schaffhausen), Nagy (FC Barcelona), Sótonyi (Zaragoza)

A január 23. és február 4. közötti franciaországi világbajnokságra készülő horvát férfikézilabda-válogatottban pályára lép a Veszprémben kézilabdázó Bozidar Jovic és a Barcelona sztárja, Patrik Cavar is.

A horvátok kerete:
kapusok: Kelentric, Losert, Matosevic
mezőnyjátékosok: Cavar, Dzomba, Jovic, Kljaic, Suljic, Dominikovic, Goluza, Valcic, Mikulic, Metlicic, Vukas, Kaleb, Bilic.

Az év első kézilabdás igazolását a Pick-Szeged jelentette be, amely fél évre szerződtette Igor Ivanovot, az Elektromos volt kapusát. A 38 éves orosz hálóőr hét évig erősítette a fővárosi csapatot, a pestszentlőrinci együttessel történt fúzió után azonban létszámfelettivé vált. Az elmúlt fél évben - miközben közreműködött a CSZKA kapusedzésein - egy másodosztályú moszkvai csapatban védett.

(MTI)