Vágólapra másolva!
Megkezdődnek a küzdelmek a női kosárlabda Euroliga csoportmeccseinek második fázisában. Az első körből mindenki magával hozta az eredményeit, s majd újabb négy-négy mérkőzés után következik az igazán izgalmas, egyenes kieséses szakasz. Ma az edzőválságon átesett GYSEV-Sopron a görög Sporting Flash 9.61 csapatát fogadja, holnap a 2000/2001-es évadban még minden szinten veretlen MiZo-Pécs pedig a francia CJM Bourges-zsal találkozik a Lauber Dezső-sportcsarnokban. Mindkét mérkőzés 18 órakor kezdődik.

Nem csak a kronológiai sorrend okán kell a soproni meccsel kezdeni beharangozónkat. A GYSEV-nél december 27-én edzőcsere zajlott le, Saeed Armaghani lemondott, helyét Sterbenz László foglalta el. Azóta a Szekszárdot Magyar Kupa-meccsen, a BEAC-ot bajnokin hengerelte le a Sopron, Török Zoltán szakosztály-igazgató szavai szerint felszabadult, ötletes támadójátékkal.

- Nincs arról szó, hogy kidobnánk az ablakon Armaghani örökségét, a megszüntetve megőrzés elvét követve szeretnénk helyrerázni a csapatot - mondta Török. - A perzsa szakember alapvetően jó munkát végzett a klubnál, csupán a hangsúlyokon kell módosítanunk. A Zirkova, Balogh, Eördögh, Kovacova, Vilipic kezdőötös marad, Bubu azonban irányítóból átmegy a számára testhezállóbb dobóhátvéd posztjára, és inkább a szlovák légiós hozza majd fel a labdát. S valószínűleg nagyobb szerepet kap a két "luxuscsere", az egyaránt válogatott kerettag Seres Éva és Donkó Orsolya is.

A GYSEV négy győzelem mellett két vereséget vitt magával, a görögök és az olasz Priolo mérlege 1/5, az éllovas Comóé 5/1. A Sporting legponterősebb játékosa az amerikai center Wynne (14,2), honfitársa, Kubik 10,8-as átlaggal rendelkezik, a legeredményesebb görög Kavvadia 12,2-es mutatóval. A Sopronban Balogh Judit 18,2-es, Zirkova 17,7-es és a szerb Vilipic 16,5-ös átlaga emelkedik ki. Igaz, Bubu, aki a vádlijában részleges izomszakadást szenvedett, ennek ellenére parkettre lép a Sporting ellen, az egész Euroligát vezeti az eladott labdák terén...

Pécsett - hiába, a Mecsekalján az év legnagyobb részében majdnem mediterrán a klíma - minden csupa napfény, boldogság. Leszámítva egy apróságot: a csapat harmadik légiósának szánt horvát Pretreger játékengedélye még nem érkezett meg legutóbbi állomáshelyéről, Ciprusról. Ettől függetlenül nehéz elképzelni, hogy ne legyen csoportelső a 6/0-lal álló Pécs a Brno (4/2), a Bourges (3/3) és Dinamo Moszkva (0/6) előtt.

- Tényleg nehéz, de nem lehetetlen. A Bourges például bomba csapat: centerposzton a szlovák válogatott extraklasszisa, Kotocova - lánykori nevén Janostinova -, a francia válogatott Antibe és Moussard, mezőnyben pedig az orosz válogatott 20 éves csillaga, Korstine, a tavaly Sopronban szerepelt ausztrál Poto, továbbá a francia Souvre és Melain áll rendelkezésre - mondta Rátgéber László, a Pécs mestere. - Nálunk Csák Magdi, a feleségem most már az egész szezont bokaszalag-szakadással fogja végigjátszani, ráadásul Béres Tímea háta is fáj, de természetesen játszanak. Miként Iványi, Ujvári, Károlyi, Vilutyte, Tuvics és Keller is. Szeretnénk megőrizni veretlenségünket, de ehhez mindenkinek a maximumot kell nyújtania.

Ebbe a mindenkibe a közönség is beletartozik. Rajtuk azonban eddig még soha, semmi nem múlott Pécsett.

Ch. Gáll András

(Népszava)