Vágólapra másolva!
Székely Bulcsú tavasszal Kósz Zoltán mellett a Ferencváros legjobbja volt, kora nyáron az ő "hirtelen halálban" lőtt góljával lett tíz év után újra bajnok a Fradi vízilabdacsapata, augusztusban kiharcolta az olimpiai kerettagságot, ősszel aranyérmet nyert Sydneyben, télen az Európai Nemzetek Ligájában szerzett újabb dicsőséget, legutóbbi mérkőzésén, egy hete pedig a Bajnokok Ligája athéni csoportmeccsén vágott három gólt az Olympiakosznak.

Fotó: Reuters

Székely (jobbra fönt) és társainak öröme
az olimpián, a jugók elleni elődöntőn


- Beszélgetésünk előtt éppen négy hónappal rendezték az olimpiai bajnoki döntőt...



- Azóta is minden percének része az aranyérem, vagy most már más feladatok, más napi ügyek foglalkoztatják?



- Úgy tűnik, sikerül. Legutóbbi mérkőzésén, amikor a Fradi a Bajnokok Ligájában idegenben verte a görög Olympiakoszt, remekelt és három gólt lőtt...



- Lehet, hogy nem úgy megy be, de nem is úgy fogadják? Akár kitüntető figyelemmel, akár ellenreakcióval, mondván, nehogy már azt gondolja, azért, mert nyert, neki már mindent szabad?



- Különösen önnek, aki, ha úgy tetszik, a klasszikus olimpiai eszme megtestesítője, hiszen meg kellett küzdenie a kerettagságért, azaz először tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos a számára. Ezért előfordult, hogy miközben a csapat utolsó hazai tesztmérkőzésén pocsék játékkal kikapott az Egyesült Államoktól, ön úgy ünnepelte egy-egy megmozdulását, mintha épp világbajnokságot nyert volna. Tudta, mekkora a tét?



- Szerencséjére nem volt. Vincze Balázs, akit kiszorított, utólag bevallotta, az olimpiai döntő után a tévé előtt elsírta magát, és nem örömében, hanem bánatában. Gondolt rá, mit tett volna, ha önnek kell Budapesten szurkolnia?



- Ha valakinek, önnek nem kell bizonygatnia, mennyire szeret győzni, hiszen egyszer a szó szoros értelmében majdnem meghalt a győzelemért. Mennyire meghatározó ma ez az élménye?



- Nemcsak győzni, játszani is imádhat. Közvetlenül Sydney után, amikor minden olimpikon menekült a versenyzés elől, a Komjádi uszodában beszélgettünk, és azt mondta, jó, hogy itt az első bajnoki, már hiányzott. Tényleg?



- Míg a szabadságát töltötte, a Ferencvárosnál majdnem kenyértörésre került a sor. A csapat nyílt levelet írt, amelyben a fizetések elmaradása miatt a szakosztályvezetés távozását követelte. Mire hazajött, már közvetíthetett is, mint az egyetlen "semleges" fél. Ha nem éppen Tunéziában van, teljes lendülettel odaáll a társai mellé?



- Akár fegyverszünet köttetett, akár béke, tavasszal nem szabad felrúgni, mert athéni győzelmével a Ferencváros esélyes lett arra, hogy bejusson a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.



- Ha multimilliomos lenne, és vásárolhatna bárhonnan két játékost, akikkel a világ egyik legerősebb klubjává válna a Fradi, kiket venne?



- De, és sokak szerint évekig azok is maradnak. Milyen távra lehet előre kijelenteni, hogy Eb-t, vb-t, olimpiát kell nyerni?



- Annyi siker részese volt tavaly, hogy a decemberi Európai Nemzetek Ligája-elsőséget nem is említettük. Ha egy pillanatot kellene kiemelnie a pályafutásából, hogy eddig ez volt a legszebb, melyik lenne az?

Ballai Attila

(Népszava)

Ajánló: