Vágólapra másolva!
Kedd este Farkas András-bírói hármas jégkorongrangadóra került sor a Megyeri úton, eredményt hétfő délelőtt hirdetnek. Figyelembe véve, hogy az eredeti programban Ferencváros-Dunaferr mérkőzés szerepelt, nem nehéz kitalálni, a dolgok nem az FTC vezetőedzőjének kénye-kedve szerint alakultak. Egész röviden így lehetne összefoglalni a történteket: Farkas "Caja" a második harmad végén összetűzésbe került a játékvezetőkkel, akik emiatt 4-1-es Dunaferr vezetésnél félbeszakították a találkozót.

Hauszer László ligaelnök, aki ellenőrként volt jelen a mérkőzésen, részletekbe menően így emlékezett vissza az esetre:

- A második harmad lefújása után Farkas András és a játékvezetők összetalálkoztak a játékoskijáróban. Én csak annyit láttam, hogy "Caja" odaszólt Léber Frigyes főbírónak. Az ingerült mozdulatokból arra mertem következtetni, nem mondhatott valami szépeket neki. De nem ért hozzá Léberhez. Akkor Stadler vonalbíró közéjük ugrott, gondolom, azért, hogy megvédje a főnökét. Hogy erre miért volt szükség, azt nem teljesen értem, hiszen még szó sem volt tettlegességről, másrészt Léber jóval nagyobb darab nála, éppen tőle nem szorult volna védelemre. Farkas András se érthette, mit akar, hiszen arrébb tolta. Utána a másik vonalbíró, Lippai próbált közbeavatkozni, őt viszont már egyértelműen ellökte. Talán az egész eset elkerülhető lett volna, ha a játékvezetők, amint az szokás, megvárják, hogy a csapatok bevonuljanak az öltözőbe, s csak utána indulnak ők maguk. Persze, ez semmiképpen sem menti fel Farkas Andrást cselekedete alól.

A bíró végleges nagyfegyelmivel büntette az FTC vezetőedzőjét, amit ő nem akart tudomásul venni, így lefújta a találkozót. Kettejük különmeccse hétfő délelőtt a fegyelmi bizottság előtt folytatódik, mert a végleges nagyfegyelmi automatikusan eljárást von maga után.

Kísért tehát a múlt. A trénernek korábban - 1996. március 2-án szintén egy FTC-Dunaferr találkozón (a bajnoki döntő első meccsén, az akkor még álló Budapest Sportcsarnokban) - már volt egy hasonlóan botrányos ügye. Akkor kézzel, bottal próbálta ütlegelni az ellenfél játékosait, és a külső szemlélő számára érthetetlen ámokfutásáért 1-1 bajnoki, illetve kupamérkőzésre szóló eltiltást kapott. Tavaly, amikor a Ferencváros az Alba Volánt megelőzve meglepetésre bejutott a fináléba, a vele készített interjúban úgy emlékezett vissza arra az esetre, hogy nem bánta meg tettét, mondván, ez benne van a hokiban. Sajnos, tegnap nem tudtunk vele beszélni, így véleményét most nem ismerjük, ám a bírók bántalmazása súlyosabb vétség. E tette alól az sem menti fel, hogy Mihók Béla, az FTC jégkorongcsapatának szakosztály-igazgatója szerint sem volt pártatlan a bíráskodás a keddi mérkőzésen, hiszen a Dunaferr valamennyi gólját emberelőnyből ütötte.

A Fradi lét és nem lét között táncol, Farkas cselekedete így különösen érthetetlen. Hacsak nem így kíván ismét búcsút inteni a hokinak. Újabb botrányáért ugyanis akár egyéves eltiltást is kaphat.

Novák Miklós

(Népszava)

Ajánló:

A Fradi jégkorong szakosztályának hibernált oldala a weben