Vágólapra másolva!
A Fotex KCV férfikézilabda-csapata már többször csábította Zdravko Zovkót a kispadjára, és amikor a Badel Zagreb trénere tavaly nyáron végre igent mondott az invitálásra, Veszprémben általános volt a vélemény: hosszú távra megoldódik az edzőkérdés. Ami Joósz Attila volt a 90-es évek első felében, az lehet a horvát mester az új évezredben.

Zovkóval ráadásul két világsztár honfitársa is érkezett: Zlatko Saracevic és Bozidar Jovic. Így Éles József balesete és kiesése ellenére remek kerettel kezdte a 2000/2001-es szezont a Fotex, és az ősz rangadóján a bajnoki címvédő Dunaferr otthonában diadalmaskodott. Méghozzá úgy, hogy a hazaiak szinte végig vezettek, ám a hajrában egy remek és váratlan védekezésváltással felülkerekedtek a veszprémiek. A vendégekkel érkezett drukkerek és vezetők mondogatták is az öltözőfolyosón: ilyen edzőnk még nem volt, Zovko zseni.

Képességeit azóta sem kérdőjelezte meg senki, hatékonyságát viszont három közelmúltbéli eredmény igen. Illetve a szegedi döntetlen önmagában még nem, de a Dunaferr veszprémi sikere, majd a KEK szombati negyeddöntőjében a német Flensburgtól elszenvedett kilencgólos, 31-22-es vereség már annál inkább. A Fotexnél ilyen szituációban a hétfő szinte mindig a komoly tétre menő szakosztály-értekezlet napja, dr. Hunyadfalvy Ákos klubelnököt tegnap mi is arról kérdeztük: meghatározták-e, ezúttal ki miben mennyire vétkes és ezért milyen szankciók járnak.

- Több fordulóban értékeltük a mérkőzést, mindenkinek megvan a maga teóriája. Illetve abban egyetértettünk, hogy nem megfelelő a játékosok edzettségi állapota. Sajnos visszaüt, hogy kritikán aluli a magyar bajnokság színvonala - mondta Hunyadfalvy.

- Csakhogy a csapat aluledzettségét az NB I-ben nem kérhetik számon, a saját trénerükön viszont igen. Akit ez igen kellemetlen helyzetbe hozna, hiszen hogyan fogná például mostantól az eddiginél keményebb fizikai munkára egykori játékostársát, a negyvenesztendős Saracevicet?

- Néha van is egy olyan érzésem az edzéseket nézve, hogy Zovko Saracevic szintjéhez igazítja a terhelést. Ami neki persze abszolút megfelelő és hasznos, becsülettel teljesíti is az adagot, de a fiatalok számára ez nemcsak fizikális, hanem morális szempontból is káros.

- Ha egy klubelnök ilyen kategorikusan fogalmaz, akkor általában eldöntött tény az edző vagy egy-egy játékos menesztése...

- Pedig most nem az. Zovko szerződése a következő idény végéig szól, továbbra is szenzációs edzőnek tartjuk, hozzátéve, hogy szerintünk sokkal bátrabban foglalkoztathatná a fiatalokat.

- A Fotex mai támadó felállásában a három hátsó középső ember, Perez, Diaz és Saracevic egyaránt egyéni játékos, ez kiszolgáltatottá tesz egy edzőt, ha a figuratív kézilabda lenne a mániája, akkor is. Egyetért?

- Igen, ez az egyik legfőbb problémánk. Ráadásul három iskola, a kubai, a horvát és a magyar keveredik a játékunkban, és ebből kisülhetnek nagy bravúrok, nagy kudarcok is.

- A nagy kudarc a KEK-negyeddöntő első mérkőzésén megvolt. A nagy bravúrra lát esélyt a visszavágón?

- A németek szokásos, rohanós kézilabdájukat mutatták be, de meggyőződésem, hogy a mieink képzettebb játékosok. A flensburgi mérkőzés szünetében mondtuk is, már itt eldöntjük a továbbjutást, de persze ellentétes előjellel gondoltuk. A második félidő közepén azonban egygólos hátránynál általános villanyoltás következett be a csapatunknál, egy tízperces szakaszt 7-0-ra veszítettünk el. Öt-hat gólt simán behozhatnánk, de kilenc nagyon sok. Szombaton kiderül, mennyire.

Ballai Attila

(Népszava)

Ajánló: