Társoldalunk:

Európa-bajnok "csövesek"

Kissé skizofrén helyzet, de sajnos valós. A másfél hete Európa-bajnoki címet nyert nőivízilabda-válogatott tagjai azzal töltik napjaik jelentôs részét, hogy a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda aulájában ücsörögnek, s azon tűnődnek, a július 18-án kezdődő fukuokai világbajnokság után márványba vésik-e az ő nevüket is. A vidékiek két edzés között esetleg "csövezhetnek" a Margitszigeten, ugyanis szállást nem biztosít a Magyar Vízilabda Szövetség.
Az Eb-felkészülés alatt a vidékiek a Tatai úti munkásszállón "húzhatták meg" magukat, ott pihentek a délelőtti és a délutáni tréning között és esténként is. A lányok úgy gondolták - teljes joggal -, most, hogy Európa-bajnokok lettek, a vb-felkészülés alatt minőségileg más körülményeket érdemelnek. Tényleg mást kaptak: a szövetség a Tatai úti munkásszállót sem biztosítja az anyagiak hiányára hivatkozva.

Sós Ildikó, a válogatott Tatabányán lakó, Dunaújvárosban védô kapusa így a nap jelentôs részét a margitszigeti padokon tölti. A keret fôvárosi tagjai természetesen felajánlották társaiknak, hogy a Komjádi uszodában fél egykor véget érô délelôtti trénig és a Margitszigeten fél hatkor kezdôdô délutáni edzés között vendégeskedjenek náluk, de a szükségmegoldás tényleges pihenésre nem ad lehetôséget.

Egyébként Dr. Faragó Tamás szűkített kerete - az Eb-aranyérmesek közül Tóth Andreát és Györe Anettet nem viszi magával a fukuokai vb-re a szövetségi kapitány -, csak hétfőn kezdte meg a vizes, labdás edzéseket, addig aerobikórára és konditerembe jártak a lányok. Az Egyesült Államokban tanuló Pelle Anikó (a Honvédban védő Pelle Balázs húga) azonban nem vehet részt a kétkapus tréningeken, mert autóbalesetet szenvedett, egy éppen előző, szembekanyarodó autó ütközött szabályosan közlekedô kocsijának. Anikó fejsérülést szenvedett, nyolc öltéssel kellett összevarrni a homlokát, s noha már vízbe merészkedett, a labdás edzés még túl korai lenne.

A péntektôl bilbaói tornán szereplô, majd jövô csütörtökön ötnapos szöuli edzôtáborba utazó férfi válogatottal ellentétben végig itthon készülő lányok kifejezetten tartanak az átállás nehézségeitől is. Hiszen július 17-én indulnak Japánba és 19-én már játszanak, tehát akklimatizálódásra nem lesz idejük. A vb-n egyébként a japánok, az ausztrálok, a kanadaiak, a görögök és a hollandok mellé, ahogy a lányok hívják, igazi halálcsoportba sorsolták a mieinket.

Németh Andrea

(SZTÁR Sport)