Vágólapra másolva!
Az ezüstérmes GYSEV-Ringa már napok óta készül az új bajnokságra, a nőikosárlabda-bajnokságban első PVSK-MiZo viszont hivatalosan csak október elsején kezd. Rátgéber László vezetőedző - egyben a válogatott szövetségi kapitánya - is egy, az Adrián úszó hajó fedélzetén vette fel a telefont.

- A Sopron nagyon beleerősített, már edzésben van a legnagyobb hazai vetélytárs, ön pedig egy adriai hajóról beszél, méghozzá igen kedélyesen. Mi az oka a nagy nyugalomnak?
- Nem tudom, miért lennék ideges. Nyár van, szabadságon vagyok, bajnokok lettünk, kupát nyertünk, az Euroligában sem vallottunk szégyent. Akár azt is mondhatnám, megérdemlem a pihenést, de ezt inkább a csapatom tagjaira értem. Hogy a GYSEV már elkezdte, az csak a soproniakra tartozik. A bajnokság majd az Eb után, feltehetően október második felében kezdődik, van tehát időnk.

- De a soproniak az átigazolásokban is aktívabbnak tűnnek, mint a Pécs.
- Ahogy vesszük. Nekünk csupán a Litvániába hazatért Jolanta Vilutytét és a külföldre szerződött Béres Tímeát kellett pótolnunk, ott pedig bajnokesélyes csapatot kell építeni, s ez nagy különbség. Egyébként mi sem tétlenkedünk. Ujvári Eszterrel megállapodtunk, nálunk van a válogatott Kalmár Nagy Dóra, valamint Angela Delmis és Keller Annamária. És jön még egy légiós, nem is akartunk háromnál több külföldit.

- Ujvári maradásában mennyire volt biztos?
- Tudom, hogy külföldre hívták, de szavát adta, s csak azért nem írta még alá a szerződést, mert meg akarja várni a válogatott edzőtáborának végét, hogy kiderüljön, milyen teljesítményre lesz képes. Mert csak a legmagasabb szinten akarja folytatni. Ezt a szándékát én igen nagyra becsülöm.

- Mégis, nem tart a megizmosodott ellenféltől?
- Nincs annyi pénzünk, hogy nagynevű külföldiek sorát igazoljuk. De azt mondom, nem is kell sokat foglalkozni az ilyen hírekkel, úgyis minden a pályán dől el. Az elmúlt évek alapján mi nyugodtan hihetünk az erőnkben, önbizalommal játszhatunk mindenki ellen, félni legfeljebb csak saját magunktól kell, s azt is egyre kevésbé.

- Mindezekkel együtt nem lesz könnyű ez a bajnokság.
- Én sem várok sétagaloppot, de annak nem is lenne értelme. A nehézséget pedig főleg abban látom, hogy október tizenvalahányadikától jövő június közepéig tart a bajnokság, közben lesz Magyar Kupa is, s november elsején, két nyolcas csoportban, oda-vissza vágó rendszerben elkezdődik az Euroliga. Az további 14 meccset jelent, s akkor még nem beszéltünk a folytatásról, mert a csoportok első négy-négy helyezettje két győzelemig tartó keresztbejátszással dönti el a Final Fourba jutást. A Sopronnal vívott küzdelem ehhez képest már megszokott a számunkra.

- A válogatott július 23-án kezdi az Eb-felkészülést, hogyan gondol a kontinensbajnokságra?
- Egy szövetségi kapitány csak egyféleképp tervezhet: meg kell nyerni a meccseket. Hogy aztán megvalósul-e az álma, az az ellenfeleken is múlik. Egyelőre nem is lehetnek ennél konkrétabb elképzeléseim, legfeljebb csak óhajom, hogy ne sérüljön meg senki a csapatból. De visszatérve a Pécsre, mondja, miért kellene már most edzenie a gárdának, amikor öten úgyis a válogatottal készülnek, a légiósok pedig külföldön, az amerikai profi ligában vagy a saját válogatottjaikban edzenek, s a többiek, igaz, otthon csak hárman-négyen, is elkezdik a munkát a hónap végén. Tehát, ha úgy tetszik, mi sem október elsején állunk először a palánk alá.

Katona Horváth János