Vágólapra másolva!
A Dunaferr Rt. Acélművek Kft. élén pénteken bekövetkezett váltás - dr. Szabó József helyett dr. Szücs László lett az ügyvezető igazgató - a sport mikrovilágában egyedi értelmezést nyert. A "mi lesz Dzsonival?" kérdés itt ugyanis azt jelenti, mi lesz Szabóval, mint sportköri elnökkel, a "mi lesz a Dunaferr-rel?" pedig azt, mi lesz az ország egyik legeredményesebb sportklubjával. Erre kértünk választ dr. Szabó Józseftől.

- Amikor pénteken reggel hírül vette, hogy leváltották...
- ...inkább úgy fogalmaznék, visszahívtak, más beosztásba helyeztek.

- Amikor pénteken reggel hírül vette, hogy visszahívták, más beosztásba helyezték, hányadik percben vetődött fel önben, hogy ez miként befolyásolhatja sportköri elnöki pozícióját és a Dunaferr SE helyzetét?
- Ennek fel sem kellett vetődnie, mert a munkaszerződésem - amely egyébként nincs még aláírva - egyértelműen rögzíti, hogy a Dunaferr SE elnöke maradok. Valami közöm azért csak van a nemzet sportfővárosa cím elnyeréséhez.

- De mi lesz akkor, ha új posztján, a vállalatcsoport termelésirányító főmérnökeként nem tudja majd olyan mértékben támogatni az SE-t, amilyennel sportköri elnökként elégedett lenne?
- A támogatás mértéke nem személyektől, hanem szerződésektől függ, és a megkötött szerződések élnek, a jövőben sem változnak, legfeljebb az infláció mértékében. Éppen ma (hétfőn - a szerk.) kérdeztem rá a vezérigazgatónál, módosulhatnak-e a feltételek, és ő határozott nemmel felelt.

- A szerződések azonban egyszer lejárnak. A szinte páratlanul sikeres sportklub megalkotásának az volt az alapfilozófiája, hogy közvetlen hirdetésként megfizethetetlen lenne az a reklámérték, amelyet a Dunaferr SE különféle csapatai jelentenek, amilyen rendszerességgel és töltettel a médiában nap mint nap jelen vannak. Osztja ezt a véleményt az rt. mai vezérkara is?
- Igen, általános ez a vélekedés.

- Ha önt sportvezetőként éri egyáltalán kritika, az úgy szól, hogy a mérkőzéseken nem elnökként, inkább szurkolóként viselkedik. Ha úgy alakulna, továbbra is kijárna a futball-, kézilabda-, röplabda- és hokimeccsekre "egyszerű" szurkolóként is?
- Azért ezzel a kérdésével hű maradt önmagához. De hogy válaszoljak is rá: már gyerekként is ott voltam a Dunaferr mérkőzésein, egyetemistaként se drukkoltam soha senki másnak, pedig akkor még nem tűnt úgy, hogy valaha klubelnök leszek. Jóval régebbi a kötődésem az egyesülethez annál, hogy azt bármi befolyásolhatná.

Ballai Attila