Vágólapra másolva!
A spanyol férfivízilabda-válogatott vasárnap 4-2-re legyőzte Jugoszláviát a fukuokai világbajnokság döntőjében. Ezzel az ibériaiak pontveszteség nélkül védték meg három éve, Perthben kiharcolt elsőségüket. A csapat legboldogabb tagja Iván Pérez, a 29 éves, fekete bőrű, kubai származású center volt.

Fotó: Reuters
Perez világbajnoki arany-
nyal vígasztalódhat

Nos, Pérez 1997. október 23-án tette le az esküt, azaz 32 nap hiányzott ahhoz, hogy leteljen a három év. A kubaiak azonban feldühödtek azon, hogy világbajnok távolugrójuk, Niurka Montalvo is Spanyolországot választotta új otthonául, ezért bekeményítettek: hiába élt Perez már 1995 óta Barcelonában - mellesleg: legálisan, kubai engedéllyel -, hiába volt katalán felesége és két gyereke, Alberto Juantorena, az egykori zseniális középtávfutó, a "Ló" ("El Caballo"), a mostani sportminiszter beintett neki: megtagadta az engedélyt.

Ennek tükrében figyelemre méltó Pérez nyilatkozata a győzelmi dobogón: - "Ez az aranyérem kárpótlás számomra a sydneyi olimpiáért, amit a televízión keresztül voltam kénytelen végigszenvedni, s amelyen nem lehettem a társaim segítségére. Ezt a győzelmet a feleségemnek, a két fiamnak és a szüleimnek dedikálom, továbbá Alberto Juantorenának, aki olyan (itt egy nyomdafestéket nem tűrő kifejezés következik) volt, hogy elvette tőlem a sydneyi olimpiát. Ez azonban már csak a múlt, amit legjobb elfelejteni."

Ch. Gáll András

SZTÁR Sport

Korábban: