Társoldalunk:

Aranyközelben junior kéziseink

A junior világbajnokság szervezőinek szép gesztusaként a magyar válogatott mérkőzései előtt a sportág egy-egy kiválóságát köszöntötték a szövetség vezetői. Várhatóan nem lesz ez másképp a szombaton fél háromkor kezdődő Oroszország elleni döntő előtt sem, amelyen akár 2500 néző is buzdíthatja a lányokat.

Az Angola elleni találkozóra szinte teljes létszámmal megérkezett az 1976-os montreali olimpián bronzérmet szerzett női válogatott. A huszonöt éves jubileumot Győrben ünneplő hajdani klassziscsapat néhány tagja a hivatalos fellépés után is a helyszínen maradt és szorított az utódokért.

Az 1982-ben hazai környezetben világbajnoki ezüstérmet is nyert együttes sztárjával, Gódorné Nagy Mariannal az elődöntő után beszélgettünk:

- Milyennek találja junior lányaink játékát?
- Eddig még soha nem láttam a lányokat játszani, de egykori csapattársamtól, Barna Ilditől igyekeztem információkat szerezni róluk. Leginkább a spanyolok elleni második félidőben mutatott teljesítményük tetszett, ezen a meccsen a szélsőknek különösen jól ment a játék. Összességében is Nagy Ivett és Kári-Horváth Renáta produkcióját tudnám kiemelni, utóbbi kislány, ha több labdát kapna, még eredményesebb lenne. Ügyes kézilabdázókból áll a magyar
válogatott, persze - fiatal játékosokról lévén szó - meg kell még tanulniuk néhány dolgot ahhoz, hogy a felnőtt mezőnyben is megállják a helyüket. A 18-20 évesek éles helyzetekben nem döntenek mindig jól, persze nagyon nehéz és nyomasztó hazai közönség előtt, az elvárásoknak megfelelően játszani.
- A lányok szerint hatalmas segítségetet is jelent a hazai szurkolótábor...
- Ez is igaz. Még mindig jólesően kiráz a hideg, amikor visszagondolok az 1982-es budapesti vébére. Nagyon jó ötlet volt Győrben rendezni a világbajnokságot, az itteni közönség mindig híres volt a fantasztikus buzdításról. Nagyon erős csapat hírében áll az orosz, de nincs mese, ez előtt a publikum előtt nyerniük kell a lányoknak.
- Figyelemmel kíséri a magyar kézilabdát, illetve milyen a kapcsolata manapság a sporttal?
- Mivel a 18 éves lányunk Ausztriában jár iskolába, kétlakiak vagyunk. Kintről nehezebb a tájékozódás, itthon viszont igyekszem nyomon követni a válogatottal kapcsolatos híreket. Ami a sporttal való kapcsolatomat illeti, férjemmel családi vállalkozásban működtetünk Zalaszentgyörgyvölgyön egy szabadidőközpontot. Azt szeretnénk, ha a sportáborunkban a mai, tévé előtt ülő és hamburgert evő fiatalok megismernék és megszeretnék a sportos
életformát.
- Folytatódik családjában a kézilabdás hagyomány?
- A lányommal már biztosan nem. Andrea a pálya szélén nőtt fel, és szerettük volna ebbe az irányba terelni. Korábban játszott, ráadásul nem is volt tehetségtelen, de nem nagyon tudta feldolgozni, hogy állandóan az édesanyjához hasonlították. Úgy döntött, inkább a tanulásra koncentrál.  

Ami a szombati finálét illeti: a Kovács Péter és a lányok egyöntetűen Németországot szerették volna ellenfélként. A papírforma azonban csak megingott, de nem borult fel: az oroszok kétszeri hosszabbításban legyűrték a németeket és végül bejutottak a döntőbe. A csapat egyébként Oroszországgal eddig egyszer találkozott és kikapott, azaz van törlesztenivaló.

Az ellenfél keretét kilenc 180 cm feletti játékos alkotja. A két legjobb és legeredményesebb a góllövőlistán is előkelő helyen álló Agafonova, illetve Csauszova. Utóbbiról Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője fél éve azt mondta: "ebben a korban ilyen képességű játékossal még nem találkozott..."
"Nagy lehetőség előtt állunk, olyan előtt, amilyen lehet, hogy csak egyszer adódik az életünkben" - mondta Kovács Péter, aki a csapat egysége és küzdőszelleme mellett a közönség fergeteges bíztatását emelte ki. "Azt ígérhetem, hogy mindent megteszünk a győzelem érdekében!"

A szombaton fél háromkor, a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban sorra kerülő fináléra már napokkal ezelőtt elfogyott minden jegy, a szervezők úgy vélik, akár 2500 néző is buzdíthatja a lányokat a mobillelátókkal felszerelt, 350 millió forintért felújított sportlétesítményben.

Pircs Anikó, Pincési László
(SZTÁR Sport)

Korábban:

Vb-döntőben junior női kéziseink