Vágólapra másolva!
Vészesen közeleg szeptember idusa, az az időpont, amikor Michael Jordan - korábbi ígéretének és a saját maga által felállított ütemtervnek megfelelően - bejelenti: sikerült-e "NBA-formába" lendülnie, vagy csak túlságosan optimista próbálkozás volt a részéről, hogy visszaforgatná az idő kerekét. Az elmúlt héten egy chicagói tornateremben tucatnyi márkás NBA-kosaras részvételével barátságos meccseket játszott, hogy tesztelje felkészültségét. Az eredmények meglehetősen vegyesek, saját véleménye szerint sincs még csúcsformában, nem is beszélve a játékostársak olykor gúnyos megjegyzéseiről...

Jordan személyi trénere, a világ valaha volt legnagyobb kosárlabdázóját 12 éve szolgáló Tim Grover remek kosarasokat toborzott össze a szinte példátlan vállalkozáshoz. Michael ugyanis február 17-én betöltötte 38. életévét, három éve és két hónapja játszotta élete - eddigi - utolsó NBA-meccsét, s ez alatt a bő három év alatt a sportág többet fejlődött, mint korábban bármely három éves periódus alatt.

A chicagói próbameccsekre meghívást kapott, és el is jött Jerry Stackhouse (Detroit), aki ugyancsak Jordan alma materében, a North Carolina Universityn végzett, aztán Juwan Howard - akit pedig maga Jordan, a szakmai alelnök távolított el a Washington Wizardstól -, Ron Artest (Bulls) - aki hat hete elrepesztette Jordan két bordáját, amikor a kelleténél egy kicsit erősebben szorította meg a középkorú férfi mellkasát - Tim és Penny Hardaway (Miami Heat, Phoenix Suns), Michael Finley (Dallas), Antoine Walker (Boston). Jordan Shaquille O’Nealt, Kobe Bryantet és Vince Cartert is meghívta - hogy tényleg a legjobbakkal szemben ellenőrizze, hol is tart -, ám nevezett megasztároknak éppen más dolguk akadt.

Érdekes egyébként, hogy a "Jordan-hadművelet" meglehetős érdektelenségtől kísérve zajlik, egyedül a Chicago Sun-Times tudósít naponta a meccsekről, a másik helyi lap, a Tribune negligálja az eseményt, és a rajongók sem veszik körül az épületet. Hiába, így múlik el a világ dicsősége. Pedig dollármilliárdokban sem lehet kifejezni azt a hihetetlen reklámot, amit Michael Jordan és az ő vezérletével szerzett hat NBA bajnoki cím jelentett a "Szeles Városnak".

Az egyik edzés végeztével Jordan meglehetősen borúlátóan nyilatkozott: "Ha egytől tízig terjedő skálán értékelnám a jelenlegi formámat, akkor legfeljebb hatost adnék magamnak" - mondta szomorúan. "Megígérhetem, hogy nem fogok bolondot csinálni magamból, ha nem érem el azt a szintet, ami méltó korábbi önmagamhoz, akkor nem erőltetem a visszatérést. Nem fogok kétségbe esni, boldog civilként fogom leélni az életem hátra lévő részét."

A jelek szerint Jordant is kikezdte az idő vasfoga. Neki, aki szinte sohasem volt sérült, egy sima összecsapástól elrepedt a bordája, majd bekattant a dereka (isiász), mostanában pedig ízületi fájdalmak gyötrik a jobb térdét. Nem csoda, hogy maga Grover is azt nyilatkozta a minap, erős kétségei vannak a visszatérés sikerét illetően, illetve, hogy szeptember közepéig el tudja-e végezni az előírt edzésmunkát. (A kettős bordarepedés egy hónappal visszavetette Jordan felkészülését, olyannyira, hogy utána egy darabig csak páncélszerű "golyóálló mellényben" tudott edzeni.)

"Olykor komikus dolgokat produkál a pályán, összességében azonban nem rossz" - mondta Jordanről az egyik játékostárs, aki inkognitója megőrzését kérte, tökéletesen érthetően. Penny Hardaway viszont azt mondta, Jordan még mindig remekül kosarazik, és nem csak "korához képest". Most akkor döntsük el, kinek van igaza...

Tudni kell, hogy amikor megkezdődtek a meccsek, Jordan összehívta a srácokat, és megeskette őket: semmi sem szivároghat ki abból, ami a tornaterem falai között történik. "Örülök, hogy eljöttetek, srácok, hálás vagyok, amiért segítetek nekem megítélni, hol tartok a felkészülésben. Kérlek benneteket, senkinek se szóljatok egy szót sem arról, ami itt történik, legfőképpen a médiával vigyázzatok! Ez szigorúan rám és rátok tartozik, ami e falak között történik!” - mondta Jordan.

Akárhogy is, már szinte valamennyi sajtóakkreditáció elkelt a Washington Wizards első bajnoki meccsére, amit október 30-án játszik a fővárosi csapat a New York Knicksszel, a Madison Square Gardenben.