Vágólapra másolva!

Sanyarú helyzetben készül az Eb-re a férfiröplabda-válogatott

Kétszer is legyőzte Romániát a szeptemberi Eb-re készülő magyar férfiröplabda-válogatott, Demeter György szövetségi kapitány mégsem maradéktalanul elégedett. További meccsek kellenének ugyanis, de nincs ellenfél.

Ráadásul pénz is alig van, a sportminisztériumtól is csupán meleg jókívánságokat kapott a szövetség. Győztünk, ráadásul kétszer is a románok ellen, s az ember azt hihetné, most már dagad a magyar férfi röplabdázók mellkasa, jöhet az Európa-bajnokság. Demeter György szövetségi kapitány természetesen örül az önbizalom-növelő sikereknek, de azt mondja, fontos, ám mégiscsak apró lépések voltak ezek a felemelkedésünk útján. "Már azért végtelenül boldog voltam, hogy a románok nem mondták le ezt a két meccset, mert rajtuk kívül nem találtunk ellenfelet az Eb-döntő előtt" - kesergett a kapitány. - "Tény, nekünk csak az utolsó selejtező fordulóban, május végén sikerült kivívnunk a részvétel jogát, s addigra már majd minden válogatottnak kész programja volt, de talán előbb is el lehetett volna kezdeni az ellenfélkeresést. Nem bántom én emiatt a Magyar Röplabda Szövetséget , hiszen tudom, milyen rossz helyzetben vagyunk, csupán a tényeket rögzítem. A szlovénok és a szlovákok is lemondták a korábban egyeztetett találkozókat, s most itt állunk magunkban. Márpedig, ha szeptemberig nem tudunk komolyabb meccseket játszani, még a vártnál is nehezebb helyzetben leszünk."

A válogatott menedzselése persze régi téma, de a sportág értékét is jelzi, hogy amikor májusban, tizennyolc év után ismét az Eb-döntőbe jutott a csapat, mindössze meleg jókívánságokat kapott támogatást kérő levelére a szövetség a sportminisztériumtól. Még szerencse, hogy felszerelést tudnak adni a játékosoknak. "Prémiumról vagy más, anyagi ösztönzésről szó sincs" - mondta Demeter -, "a játékosokkal sem tudtunk szerződést kötni, mint ahogy más, a miénknél jobban eleresztett sportágakban teszik, hiszen a semmiből csak semmit lehetett volna ígérni, az pedig papír nélkül is megy. Ami viszont hiányzik, az a nemzetközi tapasztalat. A mieink a selejtezőkön kívül alig tudtak válogatott meccset játszani, a különböző tornákra való kiutazás pedig csak álom. Beszereztük ugyan az ellenfelek találkozóin készült videokazettákat, de csupán filmről felkészülni, azt hiszem, elég furcsa. Mindegy, nekünk az a dolgunk, hogy becsülettel felkészüljünk, megtegyük, ami rajtunk múlik, és olyan jól játsszunk, amilyen jól csak tudunk."

Demeter György mindezek ellenére azt mondja, a válogatott képes lehet kellemes meglepetésre, két csapat legyőzésére, és a negyeddöntőbe kerülésre. Ami pedig a hangulatot illeti, a kapitány szerint azzal nincs baj. "A sorozat végére kicsit elfáradtunk, elfásultunk" - mondta -, "de ne feledje, ilyen hosszú ideig, több mint két hónapig még sosem voltak együtt ezek a játékosok. Most kipihenték magukat, frissek, és szerencsére egyáltalán nem nyűgösek. És nincs Mészáros-ügy sem, bármennyire is állítják sokan, hogy van. Az egyik legjobb magyar röplabdás, Mészáros Dömötör tegnap is velünk edzett, s nem sértődött meg, hogy nem tettem a csapatba Románia ellen. Padovából Trentóba szerződött, megsérült a térde, aztán összetört az autója, szóval voltak gondjai rendesen. De, hogy feltételekhez kötötte volna válogatottságát, arról szó sem volt."

Demeter György már egészen belelendült a bizakodó tervek felsorolásába, amikor azt kérdeztük, mi lesz a válogatott programja szeptember nyolcadikáig, az olaszok elleni nyitómeccsig. "Na, ez jó kérdés" - mondta -, "megfogott vele, mert nem tudom. Talán akad egy környékbeli klubcsapat, amelyikkel néhányszor majd meccselni tudunk. Ha nem, akkor csak annyi biztos, hogy edzünk, és majd elutazunk az Eb-re."

Katona Horváth János