Vágólapra másolva!
Túl a csoportmérkőzéseken, a ma esti nyolcaddöntők előtt ugyan még korai lenne bármiféle mérlegkészítés a törökországi férfikosárlabda Európa-bajnokságról, bizonyos tendenciák azonban már most kirajzolódóban vannak. Például az, hogy a bírók továbbra is szemérmetlenül fújnak a mindenkori házigazda javára, pláne ha ez a házigazda Törökország.

Fotó: Euroleague.net
Átgázoltak Gasolékon

Ennek ellenére a harmadik negyed végéig meglehetősen álmosan és motiválatlanul kosarazó ibériaiak - 55:70-es hátrányba kerülvén - fogcsikorgatva elkezdtek játszani, és egy 18:1-es sorozattal öt perccel a befejezés előtt 73:71-re átvették a vezetést, sőt, még 76:74-nél is ők voltak elöl. A török vereség a házigazdák kiesését jelentette volna, egyszersmind edzőjük búcsúját, aki a meccs előtt kijelentette: vagy megverik a spanyolokat, vagy lemond. A végén Colucci ismét működésbe lépett, először nem vette észre, hogy a törökök hét másodperc alatt képtelenek voltak áthozni a labdát a felezővonalon, majd egy nyilvánvaló lépéshibát is elnézett, és a hajrában összeroppanó spanyolok 84:79-re elveszítették a meccset.

Ettől függetlenül fantasztikusan játszott Pau Gasol, a Barcelonából az NBA-be avanzsált 21 éves, 215 centis zseni. A dobóhátvéd posztjától centerig mindenhol otthonosan mozgó, a labdát is kiválóan vezető kosaras 20 pontja mellett számos dobásblokkolással és lepattanóval vétette észre magát, nem is kérdés, hogy szép jövő vár rá a Memphis Grizzlies csapatánál. (Gasolt a nyári drafton 3-as sorszámmal az Atlanta Hawks választotta ki, de aztán július 19-én továbbadta a Grizzliesnek.) Gasol 16 pontos és 9 lepattanós átlaggal áll, utóbbival vezeti az Eb mezőnyét. Persze a meccs sztárja Ibrahim Kutluay volt, aki mind a 35 pontját az első három negyedben szerezte, harminc percen át nem is tudott hibázni.

A Jugoszlávia-Németország rangadót biztosan nyerték a délszlávok, egyetlen csapatként veretlenül befejezve a selejtezőket. Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericks és a német válogatott 213 centis, 23 éves bedobója 15 pontnál megrekedt, ennek ellenére 26,3 pontos átlagával jelenleg vezeti az Eb pontlistáját. A jugoszlávok legjobbja Predrag Sztojakovics, a Sacramento Kings 24 éves, 206 centis dobógépe, aki 21,3 pontos átlagával csapata legeredményesebb embere.

Az oroszoknál játszik a mindössze 20 éves Andrej Kirilenko, a CSZKA Moszkvától a Utah Jazzhez szerződött 206 centis kiválóság. A fiút az 1999-es drafton választotta ki a Jazz, de csak most szerződtette. Kirlienko a Rocky Mountain Classic nevű nyári liga-sorozaton már remekül helyt állt, s most is 21,7 pont, valamint 7,7 lepattanó az átlaga, 23 büntetőjéből 22 jó volt.

A Görögország - Bosznia-Hercegovina mérkőzésen kirobbant az Eb első nagy botránya: bár a 101:77-es görög győzelem sima meccset sejtet, azért volt egy tömegbunyó, a bosnyák Mrsic és a görög Kalitzis főszereplésével.

A isztambuli negyeddöntőbe a négy csoportgyőztes (Franciaország, Törökország, Jugoszlávia és Oroszország) egyből bejutott, míg a második és harmadik helyezettek ma este vívnak meg ezért a jogért, az alábbi párosításban:

Ankara:
19.00 óra: Litvánia-Lettország
21.15 óra: Spanyolország-Izrael

Antalya:
19.00 óra: Németország-Görögország
21.15 óra: Olaszország-Horvátország

Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna és Észtország számára befejeződött az Európa-bajnokság.

Ch. Gáll András

Korábban: